vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Genoiu: „Nu are nici o legătură masterplanul de deșeuri pe care îl desfășoară CJ Dolj cu tariful pe care îl percepe Eco Sud de la Primăria Craiova”

Disputele dintre Primăria Craiova şi Eco Sud, firma care administrează depozitul de deşeuri de la Mofleni, nu ar trebui să încurce proiectul masterplanului de deşuri derulat de Consiliul Judeţean Dolj şi ADI Salubris. Afirmaţia a fost făcută, marţi, de primarul Craiovei.

La finele anului trecut, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a afirmat că masterplanul de deşeuri al judeţului Dolj este blocat şi că motivul este disputa dintre Eco Sud şi Primăria Craiova.
Primarul Craiovei neagă însă acest lucru.

„Nu are nici o legătrură masterplanul de deșeuri pe care îl desfășoară CJ Dolj și ADI Salubris cu tariful pe care îl percepe Eco Sud de la Primăria Craiova. Că se folosește Eco Sud de această strategie de a da accept CJ Dolj pe masterplanul de deșeuri de a depune gunoaiele la groapa de gunoi numai după ce obține un tarif, aceasta este o găselniță în afara legalității. Legalitatea majorării prețului nu este decât fundamentarea prețului. Noi suntem deschiși, de fiecare dată am primit fundamentările de preț depuse de Eco Sud, le-am analizat și atunci când au fost corecte, le-am aprobat, iar atunci când nu au fost justificate și nu s-au încadrat în OUG 109, care prevede modalitatea de stabilire a tarifelor le-am respins. Din punctul meu de vedere, operatorul are obligativitatea, având în vedere că aceste gropi ecologice sunt unice în județ – este unica în județ aprobată prin legea Mediului – de a primi aceste deșeuri indiferent de evoluția negocierii tarifelor între noi și Eco Sud”, a afirmat Mihail Genoiu.
Edilul a mai adăugat că, Eco Sud a depus la Primăria Craiova, luna trecută, un nou proiect în ceea ce privește tariful de închidere, urmând ca expertul să stabilească dacă este sau nu legal constituit.
„Celălalt tarif pe care Eco Sud îl invocă este cel de închidere, care oricum nu are legătură cu operarea. Tariful de închidere se constituie într-un cont la dispoziția operatorului, dar numai cu acceptul CL, pentru închiderea definitivă a gropilor de gunoi, atunci când s-a terminat procesul de depunere a gunoiului în groapă. La acest punct, a fost depus un proiect CL, care a solicitat o expertiză pentru că și-a declinat competența de a putea analiza un proiect pur tehnic. S-a analizat și s-a solicitat printr-o procedură rapidă un expert. Expertul a respins acest proiect – proiectul fiind făcut în 2009 și nu era nici măcar actualizat. A depus rezultatele expertizei, au fost înaintate către Eco Sud, acesta a refăcut și redepus proiectul la jumătatea lunii decembrie la sediul primăriei și, la ora aceasta, este în desfășurare o nouă procedură pentru a fi expertizat. Dacă acest proiect se constată de către expert că este corect se va acorda tariful de închidere a depozitului de deșeuri. Dacă nu, va fi din nou respins până când va fi în regulă. Noi nu ne putem asuma o închidere și constituirea unui cont de închidere a depozitului decât pe baza unui proiect despre care să știm sigur că este în conformitate cu legislația”, a conchis edilul municipiului Craiova.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Reamintim că, la sfârşitul anului trecut, preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, a afirmat că „problema este mare” şi că se caută soluţii pentru depozitarea gunoiului.
„Proiectul privind masterplanul de deșeuri este problema cea mai gravă cu care ne-am confruntat până acum, de când facem proiecte europene. Cel mai grav lucru este să iei bani de la Uniunea Europeană sau să faci un credit, să duci proiectul până la un anumit punct și să nu mai ai continuitate. Noi suntem în această fază. Am avut 54 de milioane de euro. Noi ne-am rezolvat cam tot ce ținea de noi, a câștigat și firma care trebuie să administreze tot județul, ne-am dus către ei și le-am dat cele 32 de mașini, au avut o perioadă de mobilizare, după care s-a închis perioada, s-au organizat și au venit să ne întrebe, cei de la firmă, ce fac mai departe. În această perioadă de timp am scris topuri de hârtii către ministre, către Eco Sud, către Primăria Craiova. La ultima întâlnire cu reprezentanții Eco Sud ne-au spus că nu putem înainta cu proiectul întrucât este o problemă cu municipiul Craiova. Aceștia au spus că problema este mare. Atunci am început să batem la tot felul de uși, am avut întâlniri pe la Ministerul Mediului, am încercat să găsim soluții referitoare la depozitarea gunoiului, am discutat și cu doamna viceprim-ministru al mediului care chiar a avut o reacție când a auzit că un proiect de 54 de milioane de euro nu poate fi pus în aplicare, am discutat și în alte județe vecine. Toată lumea ne-a spus că poate vine și un moment când primim aprobare să ducem gunoiul la Olt, de exemplu, dar când ne ducem acolo realizăm că prețul este mai mare și mai mult, când se intră în legalitate și normalitate cu EcoSud trebuie să aducem gunoiul înapoi la Craiova. Ar trebui să plătim de două ori. La ora actuală, noi studiem o posibilitate împreună cu Eco Sud. Ei vor un tarif mai mare pe care îl cer la Craiova. Noi ne gândim cum să îl putem da, de la început, care ar fi mai mic decât dacă am duce gunoiul în alt județ. Ne-am gândit la un cont, să punem niște bani acolo și să îi asigurăm că au bani pentru a ne lăsa să ducem gunoiul în depozit. Suntem în acest punct de analiză, purtăm tot felul de discuții pentru că nu este ușor să iei o asemenea decizie”, a declarat Ion Prioteasa.

Politica