vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Mehedinți: Poliția are de furcă, 290 de infracțiuni silvice în primele 9 luni

Peste 240 mc de material lemnos, în valoare de aproape 79000 de lei, au fost confiscaţi în primele 9 luni a.c., în urma unor acţiuni desfășurate pe raza județului Mehedinți. Poliţiştii au organizat peste 200 controale şi au cercetat 37 persoane. În primele 9 luni ale anului 2018, ca urmare a activităților întreprinse pentru prevenirea și combaterea delictelor silvice, tăierii, prelucrării și valorificării ilegale a materialului lemnos, prevenirii agresiunilor împotriva personalului silvic și a altor fapte prin care se aduc prejudicii fondului forestier, efectivele de ordine publică au planificat, organizat și executat un număr de 225 acţiuni în acest sens. La activități, pe lângă poliţiştii Serviciului de Ordine Publică și posturile de poliție arondate subunităților inspectoratului au participat şi specialişti din cadrul Direcţiei Silvice Mehedinţi, I.T.R.S.V. Vîlcea, Garda de Mediu Mehedinţi, .I.J.J. Mehedinţi și S.T.P.F. Mehedinţi. Polițiștii a efectuat 1101 controale, 857 dintre acestea fiind întreprinse în traficul rutier, 26 în târguri, piețe și oboare, 100 au vizat exploatările forestiere, instalații de debitat materialul lemnos, depozite de masă lemnoasă, iar peste 104 au urmărit alte controale în domeniu. De asemenea, în urma activităților desfășurate, au fost aplicate 150 de contravenţii, reprezentând încălcări ale prevederilor referitoare la stabilirea şi sancţionarea abaterilor silvice, valoarea totală a sancţiunilor aplicate însumând 277.020 lei. În perioada de referință, au fost sesizate 290 infracţiuni silvice, 29 în mediul urban, iar 261 în mediul rural fiind cercetate 37 persoane. Totodată, au fost confiscaţi peste 242 mc de material lemnos, în valoare de aproape 79.000 lei de lei; 43 m.c. reprezintă cherestea şi 199 m.c. lemn de foc. Acţiunile vor continua şi în perioada următoare, în vederea prevenirii şi combaterii ilegalităţilor silvice şi identificării persoanelor care se fac vinovate de tăierea şi exploatarea ilegală a materialelor lemnoase.

Exemple relevante

La data de 28.04.2018, polițiștii Compartimentului Delicte Silvice din cadrul Serviciului de Ordine Publică au identificat în târgul săptămânal din comuna Pătulele, doi bărbați de 36 respectiv 51 ani, în timp ce oferea spre vânzare material lemnos – cherestea de esență brad.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Din verificările efectuate s-a constatat că pentru cantitatea de material lemnos oferită spre vânzare nu există aviz de însoţire valabil care să ateste provenienţa legală. Polițiștii au luat măsura sancționării contravenționale a societății comerciale la care bărbatul de 56 ani era administrator precum și a celeilalte persoane, conform art. 19, alin. 1, lit. h din Legea 171/2010, iar cantitatea de 5,37 mc material lemnos în valoare de 3540,03 lei a fost confiscată şi lăsată în custodia Ocolului Silvic Vînju Mare.

La data de 17.06.2018, Poliția municipiului Drobeta Turnu Severin a fost sesizată prin SNUAU 112, de către o persoană de 67 ani, din municipiu, despre faptul că în ziua respectivă, o persoană neidentificată a tăiat și sustras material lemnos din pădurea sa, proprietate personală, situată pe raza satului Marmanu, comuna Husnicioara, județul Mehedinți.

La fața locului s-au deplasat polițiștii Secției II Poliție Rurală Șimian, iar în urma verificărilor efectuate au identificat un bărbat de 23 ani, din comuna Husnicioara, județul Mehedinți, care în ziua menționată a tăiat din pădurea proprietate personală a persoanei apelante, mai mulți arbori de esență cer și gîrniță, de diferite dimensiuni, nemarcați.

În cauză s-a întocmit dosar penal și se continuă cercetările sub aspectul săvărșirii infracțiunilor de ,,tăiere și sustragere de material lemnos din Fondul Forestier Național,, fapte prevăzute și pedepsite de art.107,al.1 si 109,al.1 din Lg.46/2008 modif.si rep. Materialul lemnos a fost lăsat în custodia părții vătămate până la definitivarea cercetărilor. În perioada 29-31.10.2018, polițiștii Serviciului de Ordine Publică- Compartimentul Delicte Silvice din cadrul Serviciului de Ordine Publică au executat un control pe linia provenienței, depozitării și comercializării materialelor lemnoase. Activitățile au fost organizate la două depozite de pe raza județului Mehedinți, ocazie cu care au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare de 5000 lei, conform prevederilor Legii 171/2010, totodată, fiind aplicată măsura complementară a confiscării cantității de 27,49 m.c, material lemnos de diferite specii, în valoare de 7.071 lei.

 

Politica