vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Audierile în Dosarul Revoluţiei se vor încheia la finalul lui noiembrie

Până în acest moment, 80% din persoanele citate în dosarul Revoluţiei au fost audiate de procurorii Secţiei Parchetelor Militare.

Mai mult, în dosar, anchetatorii au studiat și documente trimise de SRI şi au cerut ataşarea la dosar a unora dintre ele.

Aproximativ 1.050 de persoane vătămate/părţi civile ori succesori ai acestora urmează să fie chemate de procurori, iar la 30 noiembrie 2018, audierile tuturor celor 6.890 să se finalizeze.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Parchetul transmite că, pentru audierile din acest dosar, prin ordonanţă, s-a dispus delegarea procurorilor militari de la unităţile de parchet din subordine şi a organelor de cercetare ale poliţiei judiciare din cadrul inspectoratelor judeţene de poliţie, respectiv Poliţia Capitalei.

Pe 18 decembrie 2017 , procurorii au anunţat că au înregistrat avansări în anchetă, fiind clarificate împrejurările legate de fuga cuplului Ceauşescu din decembrie 1989, dar şi cele legate de declanşarea şi efectuarea diversiunii militare, aceasta fiind cauza numeroaselor decese. Totodată, a fost identificată sursa sunetului cu efect de panică emis în timpul discursului lui Nicolae Ceauşescu din 21 decembrie ’89 care a dus la izbucnirea protestelor în Capitală. Anchetatorii s-au edificat şi cu privire la declanşarea şi executarea diversiunii militare, începând cu seara zilei de 22 decembrie 1989. Procurorii au mai clarificat, în cadrul dosarului, şi succesiunea evenimentelor petrecute la UM 01417 Târgovişte, locaţia unde s-a aflat cuplul Ceauşescu începând cu după-amiaza zilei de 22 decembrie 1989.

Procurorii au mai precizat faptul că, după anul 1989, probe importante au fost distruse sau alterate.

Politica