vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Împrumutul de la BERD, aprobat

Primăria Craiova este foarte aproape de a semna contractul pentru un împrumut de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare în valoare de 15 milioane euro.

Banii vor fi redirecționați către mai multe proiecte, potrivit Primarului Craiovei.

„A fost aprobat creditul de 15 milioane euro de la BERD de către Ministerul de Finanțe. Săptămâna aceasta am avut vizita BERD și a consultanților BERD. Sunt două firme, una din Anglia, una din țară, în privința acestei investiții. Privește reabilitarea celor două sedii – al Primăriei și sediul de la Palace, achiziția de 35 de autobuze Euro 6 și reabilitarea termică a șase școli gimnaziale. Derularea contractului este pe trei ani, este și o cofinanțare din partea Primăriei de 7,5 milioane euro. Pe lângă asigurarea finanțării la reabilitarea celor două clădiri ale Primăriei este foarte important că de data aceasta se întregește flota de mijloace de transport. Avem odată cele 17 tramvaie achiziționate de ministerul Dezvoltării, avem cele 30 de autobuze hibrid cu fonduri europene, cele 35 care vin acum pe BERD și care s-ar putea să vină chiar înaintea celor cu fonduri europene pentru că procedurile pe BERD sunt foarte rapide, mult simplificate”, a declarat primarul Craiovei, Mihail Genoiu, joi, în cadrul unei conferințe de presă.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Potrivit acestuia, contractul de împrumut nu a fost încă semnat, încă existând discuții legate de condițiile contractuale.

Contractarea unui credit a fost supusă votului consilierilor locali în ședința de la finalul lunii mai. Conform raportului prezentat consilierilor locali, Primăria a propus atunci: „obținerea unui împrumut bancar, în valoare de până la 22,5 milioane EUR, necesar pentru finanțarea a 4 obiective de investiții: 1. Amenajare clădire din strada A. I. Cuza, nr. 1 (actualizare PT, execuție) 2. Reabilitare Sediu Primăria Mun. Craiova, str. A. I. Cuza, nr. 7 (actualizare PT, execuție) 3. Măsuri de performanță energetică privind clădiri aparținând de 6 unități de învățământ în Craiova 4. Achiziția a 30 de autobuze cu norma de poluare Euro VI. I). Cheltuielile avute în vedere pentru reabilitarea clădirilor vor permite: I.1) Amenajare clădire din strada A. I. Cuza, nr. 1 (actualizare PT, execuție) I.2) Reabilitare Sediu Primăria Mun. Craiova, str. A. I. Cuza, nr. 7 (actualizare PT, execuție) obiective deja cuprinse în programul de investiții publice aprobat cu HCLM 32/15.02.2018 (anexa 69) I.3) Măsuri de performanță energetică privind clădiri aparținând de 6 unități de învățământ în Craiova, obiective care urmează să fie cuprinse în programul de investiții publice în eventualitatea contractării împrumutului. Achiziția a 30 de autobuze cu norma de poluare Euro VI. Cheltuielile avute în vedere pentru înnoirea parcului auto RAT SRL vor permite achiziția a 30 de autobuze a căror normă de poluare va fi Euro VI și a căror capacitate de transport va fi de 80-100 locuri (30-35 pe scaune). Și acest obiectiv va fi cuprins în programul de investiții publice în eventualitatea contractării împrumutului. Din pre-acordul de finanțare transmis de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) rezultă că din totalul de 22,5 milioane EUR, banca propune acordarea unei finanțări de 15 milioane, urmând ca Municipiul Craiova să participe la finanțare cu 7,5 milioane (3,5 milioane din cuantumul la care ne obligăm reprezentând TVA-ul valorii proiectului)”.

Tot în cadrul conferinței de presă de joi, primarul Mihail Genoiu a anunțat că a fost aprobat proiectul municipalității referitor la continuarea lucrărilor din Parcul „Nicolae Romanescu”. Primăria Craiova vrea să obţină noi fonduri pentru Parcul „Nicolae Romanescu”, vizând în primul rând reabilitarea Podului Suspendat care este închis încă din primăvara anului trecut.

„Ni s-a aprobat proiectul referitor la Parcul Nicolae Romanescu. A trecut de toate evaluările și așteptăm să semnăm contractul de renunțare la proiectul de fonduri europene de anul trecut și să semnăm proiectul de fonduri europene pe toată valoarea. Am aflat și de o procedură prin care să nu mai rambursăm banii pe care i-am primit și după aceea să ni se plătească întreaga sumă, ci să primim numai diferența. În 2018-2019 în vistieria Primăriei Craiova vor intra în afară de bugetul local, în jur de 7 milioane euro de la Parcul Romanescu și 7 milioane euro de la cartier, bineînțeles în funcție câte locuințe se vor face”, a mai spus Mihail Genoiu.

Politica