OLT. Ziua Eroilor, marcată și în Slatina

Home Actualitate OLT. Ziua Eroilor, marcată și în Slatina
OLT. Ziua Eroilor, marcată și în Slatina

Reprezentanţii autorităţilor locale şi judeţene au marcat, joi, Ziua Eroilor printr-o manifestare organizată la cimitirul de pe strada Recea din Slatina.

La eveniment au participat, printre alţii, preşedintele CJ Olt, Marius Oprescu, primarul Slatinei, Emil Moţ, viceprimarul Gigi Vîlceleanu și prefectul Silviu Neacşu. De asemenea, au fost prezenţi şi reprezentanţi ai asociaţiilor veteranilor de război şi militarilor în rezervă.

Manifestarea a debutat cu o slujbă religioasă, urmată de evocări ale momentelor de eroism din istoria naţională. Cei prezenţi au depus coroane şi jerbe de flori, la monumentul Eroilor, iar la final a defilat Garda de Onoare.

Ziua Eroilor este o sărbătoare naţională a poporului român, marcată în memoria celor căzuţi de-a lungul veacurilor pe câmpurile de luptă, pentru credinţă, libertate, dreptate şi pentru apărarea ţării şi întregirea neamului. Ziua Eroilor este celebrată de Ziua Înălţării Domnului, mare sărbătoare creştină, care marchează înălţarea la cer a lui Iisus Hristos, la 40 de zile după Înviere, respectiv la 17 mai anul acesta.

La 4 mai 1920, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât, pentru prima dată, ca Ziua Eroilor să fie celebrată la praznicul Înălţării Domnului, decizie consfinţită ulterior prin hotărârile sinodale din 1999 şi din 2001, prin care această zi a fost proclamată sărbătoare naţională bisericească, potrivit site-ului www.crestinortodox.ro.

Programul manifestărilor prilejuite de Ziua Eroilor cuprinde activităţi comemorative în Capitală, în ţară şi în străinătate, notează site-ul gov.ro. De asemenea, în toate catedralele, bisericile, mănăstirile, cimitirele, troiţele şi monumentele închinate eroilor, din ţară şi din străinătate, sunt oficiate slujbe de pomenire. De altfel, eroii neamului sunt pomeniţi la fiecare Sfântă Liturghie.