vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

8 mai, ziua internaţională de luptă împotriva cancerului ovarian

Ziua internaţională de luptă împotriva cancerului ovarian este marcată pe 8 mai, urmărindu-se prin evenimentele organizate cu acest prilej intensificarea informării cu privire la această boală.

Rata de supravieţuire în cazul îmbolnăvirii de cancer ovarian este cea mai scăzuta dintre toate cancerele ginecologice. În întreaga lume, din cauza lipsei de conştientizare a simptomelor, a absenţei unui test de depistare precoce şi implicit a unui diagnostic tardiv, gradul de supravieţuire a celor bolnavi este foarte redus.

Prin acţiunile organizate cu prilejul acestei zile, se urmăreşte o informare şi o educare a populaţiei cu privire la boală, mai ales asupra simptomelor care sunt generate şi de alte boli mai puţin grave, în special boli cronice gastrointestinale. Conştientizarea simptomelor cancerului ovarian poate permite femeilor să primească un diagnostic timpuriu, în stadiul când boala este mult mai uşor de tratat. Diagnosticul pus într-un stadiu incipient creşte mult şansa de supravieţuire a unei femei.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Prevenirea este foarte importantă în această boală. În prezent există două opţiuni pentru a reduce riscul de a face cancer ovarian şi anume contraceptivele orale despre care s-a constatat că reduc riscul de cancer ovarian cu până la 30-60%. A doua opţiune se referă la îndepărtarea chirurgicală a ovarelor şi a tuburilor uterine dacă testarea genetică indică un risc crescut de cancer ovarian. Pentru femeile aflate în postmenopauză, această intervenţie chirurgicală poate reduce riscul de cancer ovarian şi de cancer asociat cu 85-90%. Pentru femeile aflate în premenopauză, îndepărtarea ovarelor şi a trompelor uterine poate reduce, de asemenea, riscul de cancer mamar cu 40-70%, se arată pe ovariancancerday.org.

Şi menţinerea unei greutăţi corporale sănătoase poate reduce riscul de a face această boală. Este important luarea în considerare a unei game de riscuri şi beneficii atunci când se iau aceste decizii importante, mai ales în evitarea unei boli.

Anual, cancerul ovarian este diagnosticat, la nivel global, la aproximativ un sfert de milion de femei şi este responsabil pentru 140.000 de decese. Toate femeile prezintă risc pentru a dezvolta cancerul ovarian. Statistica arată că doar 45% dintre femeile cu cancer ovarian sunt susceptibile de a supravieţui timp de cinci ani, comparativ cu până la 89% din femeile cu cancer de sân, potrivit site-ului ovariancancerday.org. La nivel mondial, cancerul ovarian este cel de-al şaptelea cel mai frecvent cancer la femei.

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) s-a alăturat asociaţiilor de pacienţi din întreaga lume, marcând în 2013, pentru prima dată, Ziua internaţională de luptă împotriva cancerului ovarian.

În România, cancerul ovarian reprezintă cea de-a cincea formă de cancer ca frecvenţă la femei, cu o incidenţă care este cu 50% mai mare decât media mondială – 9,4 cazuri la 100.000 de locuitori. Anual sunt diagnosticate peste 1.600 de cazuri noi de cancer şi sunt înregistrate 980 de decese, potrivit Globocan 2014. Un risc mai mare de a face cancer ovarian îl au femeile trecute de vârsta de 40 de ani, cele care au avut prima sarcină după vârsta de 30 de ani, cele la care s-a instalat o menopauză tardivă, femeile care suferă de infertilitate sau care au avut cazuri de cancer ovarian, de colon sau cancer la sân în istoricul familiei.

În 2009, reprezentanţi ai organizaţiilor pacienţilor din întreaga lume şi profesionişti din domeniul medical s-au reunit într-o conferinţă internaţională axată pe un schimb de experienţă în lupta împotriva acestui tip de cancer. Iniţiativa marcării Zilei internaţionale de luptă împotriva cancerului ovarian a fost prezentată în cadrul întrunirii, fiind adoptată de către toţi participanţii şi devenită zi internaţională în anul 2013.

Politica