marți, martie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Retrospectiva lui Buzatu

Luni – 12 februarie

La guvern se desfășoară o întâlnire între primul ministru Dăncilă și ambasadorul SUA, Klemm. Duamna Dăncilă zice că s-au discutat vrute și nevrute, dar în niciun caz nu s-au abordat subiecte legate de legile justiției. Referitor la același subiect, ambasada americană zice că, dimpotrivă, legile justiției au fost pe agenda convorbirilor între primul ministru și ambasador. Oare de ce minte primul ministru?

Ziua continuă în forță: într-un puseu de nervi cauzat de „dezvăluirile” colegului Vlad Cosma, aflat în vădită dificultate în relațiile sale cu justiția, duamna Dăncilă îl cheamă pe Tudorel Toader din Japonia unde ministrul se afla într-o deplasare inutilă sau – mai degrabă – într-un scurt concediu pe banii contribuabililor. La rândul său, Codrin Ștefănescu dă măsura disperării din PSD și îi strigă ministrului justiției aflat pe scara avionului: „Tudorele, fă ceva!” Nici Liviu Dragnea nu stă degeaba și declară sigur de sine, sfătos, pe sub mustăți: „Tudorel va face ce trebuie.” Ce a făcut Tudorel se va vedea trei zile mai târziu …

Policlinica Buna Vestire Craiova

Marți – 13 februarie

Prin vocea președintelui Dan Barna, USR anunță că va avea un candidat propriu la președinția României și că acesta ar putea fi Dacian Cioloș. Sper să nu se ajungă ca în anul 2000 când Mugur Isărescu candida susținut de PNȚ-CD, Theodor Stolojan candida susținut de PNL, iar consecința a fost că în turul II am avut de ales între Ion Iliescu și Corneliu Vadim Tudor. Păstrând proporțiile, de această dată putem avea o finală interesantă, eventual Gabriela Vrânceanu Firea vs. Liviu Pleșoianu.

Ne apropiem de mijlocul lunii, deci apar noile salarii recalculate conform noilor legi ale salarizării. Cu această ocazie, tot mai multe categorii sociale constată că legea „gândită” de Olguța Vasilescu este un fiasco, de parcă fosta primăreasă ar putea gândi lucruri atât de complicate. În loc să pună capul în piept de rușine, propaganda PSD o ține langa susținând că aplicarea legii este un succes și că salariile or fi scăzut, dar nu pentru toată lumea ci doar pentru o minoritate care nu depășește 3%. Despre promisiunea mincinoasă privind „dublarea salariilor” nu mai vorbește nimeni. Pe undeva este de înțeles: cei care ar putea să vorbească sunt parlamentarii opoziției. Dar ei fac parte dintr-o categorie limitată, a celor care – laolaltă cu parlamentarii puterii – se bucură de o mărire consistentă a salariilor.

Miercuri – 14 februarie

Liviu Dragnea anunță un nou Congres PSD. Mizele sunt clare: consolidarea funcției de președinte al partidului și îndepărtarea indezirabililor care au călcat strâmb în procesul de schimbare a lui Mihai Tudose cu Viorica Dăncilă.

În Statele Unite apare un călător în timp, venit din anul 2030. Individul se numește Noah și anunță despre lumea din care vine două lucruri bune: primul, că Donald Trump a fost reales. Al doilea lucru bun este că roboții și inteligența artificială a preluat controlul întregii omeniri. Aaaa, ziceți că acesta nu-i un lucru bun? Eu zic să vă uitați la televizor și să vedeți cu ce ne-am pricopsit de pe urma inteligenței naturale: primul ministru este duamna Dăncilă, iar în guvern este și mai nasol: Petre Daea, cel care crede în oaie mai mult decât în partid, Olguța Vasilescu, cea care a promis mărirea salariilor prin dublare și într-un an a obținut scăderea lor.

Seara, conferința de presă a Codruței Kovesi. Mesajul este clar: nu-și dă demisia, DNA nu falsifică probe, Vlad Cosma și-a turnat colegii în nu mai puțin de doisprezece denunțuri. Nu mă îndoiesc că în sediul PSD este o atmosferă de înmormântare în timp ce toate nădejdile inculpaților și condamnaților se îndreaptă spre singurul bec rămas aprins: Tudorel Toader, că doar n-a venit degeaba din Japonia.

Joi – 15 februarie

La prima oră, mult așteptata conferința de presă a lui Tudorel Toader. Prezența presei este mai dihai decât la lansarea rachetei Apollo 11 spre Lună. Este și normal: toată lumea, dar mai ales pesedimea, aștepta declarația prin care Codruța Kovesi să fie pusă la zid și executată. Băi, doar că n-a fost să fie… În locul execuției, Tudorel a vorbit frumos despre Japonia și despre mărețele scopuri care au pricinuit importanta delasare peste Pacific. Apoi a mai anunțat că mai merge în Parlaemnt pentru a prezenta un raport foarte important. Apoi a făcut stânga-împrejur și a plecat lăsând presa în ceață și pesediștii în durere. Hmm, nasol …

Pe după masă, invitată la Antena 3, duamna Dăncilă face o declarație de pomină: cică „sunt niște oameni care se duc și ne pârăsc pe la Bruxelles. Acești oameni sunt autiști pentru că nu văd și nu aud ceea ce este vizibil pentru toți cei de bună credință”. Las la o parte faptul că oricât de multă bună credință ai avea, ceea ce este vizibil nu se aude, după cum ceea ce se aude nu este vizibil. Eventual, domnu’ Iohannis ar putea să-i predea niște cunoștiințe sumare de fizică, respectiv despre lumina care nu se aude și despre undele sonore care nu se văd. Pe de altă parte, trebuie să remarcăm încă o dată limbajul chinuit al madamei. Săraca de ea, nu cunoștea semnificația cuvântului…

Pe seară, vine și rândul președintelui la conferință de presă. Nicio noutate, doar am consemnat că a avut loc evenimentu’ …

Vineri – 16 februarie

Premierul Dăncilă a numit în funcția de șef de cabinet o anume Mihaela Zobuian, care a mai fost șefă de cabinet și la Liviu Dragnea. Aceeași persoană este și martor într-unul din procesele lui Dragnea. Pentru ca tabloul să fie complet, așteptăm să vedem cum va deveni martor și în vreunul din procesele lui Dăncilă.

Tot astăzi, Slatina demonstrează că este capitala politică a Olteniei: Florin Iordache și vice-prim ministrul Paul Stănescu fac declarații importante pentru țară. Nuuu, nu-i vorba despre eventuale investiții sub autoritatea guvernului, nu! Primul, de la înălțimea poziției de fost ministru de justiție, îl contrează pe Tudorel Toader, actual ministru de justiție: cică raportul pe care acesta vrea să-l prezinte în Parlament este inutil, deoarece respectiva instituție nu o poate revoca pe Kovesi. Așa, și? Al doilea anunță că nu va mai candida pentru vreo funcție la anunțatul congres PSD. Adevărul este că – având în vedere relațiile sale cu DNA-ul – bine face. Doar că ar trebui să-l convingă și pe Dragnea la aceeași atitudine.

Sâmbătă – 17 februarie

Primarul Robu de la Timișoara pune pe net o filmare făcută chiar de el, care-l înfățișează cântând la chitară o piesă închinată muncii. Ăsta-i un lucru bun, pentru că dacă – Doamne ferește – se întâmplă să piardă alegerile din 2020, este clar că domnul primar are o plasă de siguranță și poate deveni cântăreț pe persoană fizică.

Liviu Pleșoianu este un deputat pesedist care a anunțat că va candida pentru Cotroceni cu sau fără sprijinul partidului. Ca să se familiarizeze cu împrejurimile, a început prin a organiza un miting chiar în fața intrării principale de la președinție. Piesele de bază în desfășurarea mitingului au fost cca. 100 de portocale de Tenerife ținute în mână de cei cca. 100 de participanți. Totuși, după niște zvonuri din surse independente, se pare că portocalele nu erau din Tenerife ci din Costa Rica.

Politica