sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Un vâlcean va primi peste 30.000 euro de la Ministerul Culturii şi Muzeul Naţional de Istorie

Bărbatul a descoperit peste 47.000 monede otomane şi le-a predat autorităţilor

Vâlceanul Iulian Enache, care, în 2013, a descoperit, pe raza comunei Goleşti, peste 47.000 de monede otomane din prima jumătate a secolului al XV-lea va primi peste 30.000 euro de la Ministerul Culturii şi Muzeul Naţional de Istorie.

După ce a făcut descoperirea cu ajutorul unui detector de metale, bărbatul a predat autorităţilor tezaurul, cel mai mare recuperat de pe teritoriul ţării până în prezent. Guvernul l-a recompensat cu 10.000 euro. Între timp însă, monedele au fost evaluate de o comisie neutră de experţi, aceştia stabilind că vâlceanul ar fi trebuit recompensat cu o sumă de patru ori mai mare.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În aprilie 2017, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale a emis un act normativ prin care interzicea muzeelor să plătească recompensa legală, prevăzută de legea 182/ 2000 pentru cei care descoperă şi predau tezaure, iar vâlceanul a deschis proces împotriva ministerului de restort şi a Muzeului de Istorie pentru a primi recompensa cuvenită.

Bărbatul a avut câştig de cauză la instanţă, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti stabilind că cele 2 instituţii trebuie să îi plătească suma de e 32.425 euro, în echivalent în lei la cursul BNR la data plăţii, compusă din recompensa de 30% şi bonificaţie de 5% din valoarea tezaurului, şi la plata dobânzii legale începând cu data de 22.12.2015 până la data de 09.02.2017.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată de cele două instituţii, însă Ernest Oberländer, directorul Muzeului Naţional de Istorie, a explicat, pentru news.ro, că vâlceanul va primi banii câştigaţi în instanţă.

Politica