vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Noi centre pentru persoanele cu handicap, la Segarcea, Călăraşi şi Ciupercenii Noi

 

Un nou centru pentru copiii cu handicap va fi construit în localitatea doljeană Segarcea, iar alte două centre, destinate persoanelor adulte cu dizabilităţi, vor fi ridicate în localităţile Călăraşi şi Ciupercenii Noi.

Conducerea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj a anunţat, joi, că doreşte să construiască centrele, cu sprijinul Consiliului Judeţean Dolj, în cele trei localităţi, urmând ca acestea să deservească şi localităţile limitrofe.

Sunt lucruri pe care ni le propunem să le facem şi, cu titlu de exemplu, ar fi un nou centru pentru copiii cu handicap în oraşul Segarcea, care sperăm noi să fie gata undeva în anul 2018, două noi centre pentru persoanele adulte cu handicap, unul în localitatea Călăraşi, acoperind astfel zona oraşelor Bechet şi Dăbuleni şi un alt centru pentru persoanele adulte cu handicap, în localitatea Ciupercenii Noi, încercând să acoperim zona Calafatului şi a localităţilor din jurul Calafatului. Ambele centre nu sunt alese întâmplător, sunt aproape de spitale, fie că vorbim de Spitalul de la Dăbuleni, fie că vorbim de Spitalul de la Calafat sau de Spitalul de la Poiana Mare. Acestea ar fi lucruri mai consistente, lucruri care ne dorim să se întâmple pe acest mandat şi sperăm noi că vom beneficia în continuare de sprijinul Consiliului Judeţean care, de-a lungul timpului, a tratat asistenţa socială ca o prioritate a judeţului şi e bine că s-a întâmplat aşa pentru că şi nevoile din judeţ sunt unele destul de numeroase”, a declarat Florin Stancu, directorul DGASPC Dolj.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Reforma din sistem

Instituţia a beneficiat, de-a lungul timpului, de o finanţare importantă din partea Consiliului Judeţean Dolj, iar centrele sale sunt acum la standarde europene.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului este una dintre primele instituţii descentralizate din sistemul public din România. E bine că s-a întâmplat aşa, s-a întâmplat în anul 1997, în ce priveşte copiii, şi în anul 2005, în ce priveşte zona de asistenţă socială pentru persoanele adulte cu handicap. Eforturile mai consistente pentru reformă şi pentru reabilitarea tuturor structurilor existente şi dezvoltarea unora noi s-au făcut într-un mod mai consistent şi mai accelerat în ultimii 10 ani. Pentru că s-au depus aceste eforturi şi pentru că a existat o susţinere constantă şi echilibrată de la nivelul Consiliului Judeţean Dolj, am reuşit să finalizăm reforma în judeţul nostru şi ne mândrim cu acest lucru. Practic, nu mai există nicio instituţie de tip vechi şi toate instituţiile, toate structurile organizatorice care oferă servicii de asistenţă socială şi vă spunem că nu sunt puţine, la nivelul judeţului nostru sunt 76 de astfel de unităţi de asistenţă socială care oferă servicii pentru copii şi pentru adulţii cu handicap, sunt licenţiate, sunt în standarde europene. Chiar anul acesta se desfăşoară o campanie de relicenţiere pentru că s-a modificat puţin legislaţia şi suntem într-o etapă în care, până la finalul anului, va trebui să obţinem noi licenţe, s-au făcut inspecţii, s-au făcut vizite, deja pentru două treimi din centre avem licenţe de funcţionare, iar pentru celelalte 30% cu siguranţă va fi obţinută această licenţă până la sfârşitul anului în termenul pe care îl prevede legea. Ne mândrim cu acest lucru, că oferim servicii de calitate, oferim ajutor semenilor noştri aflaţi în nevoie”, a spus directorul DGASPC.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj a propus Consiliului Judeţean Dolj o strategie de dezvoltare pe termen lung ce vizează înfiinţarea de structuri de asistenţă socială în toate oraşele din judeţul Dolj.

Asistenţa socială merge în pas cu dezvoltarea societăţii şi cu problemele societăţii în ansamblul său. Din acest punct de vedere e nevoie de dezvoltarea sistemului, de apariţia a noi structuri organizatorice, a noi centre şi a noi unităţi care să ofere servicii sociale mai ales în mediul rural şi în urbanul mic. Pentru asta am propus Consiliului Judeţean Dolj o strategie de dezvoltare pentru perioada 2015-2020, o strategie care are ca principal punct dezvoltarea de structuri de asistenţă socială în toate oraşele judeţului nostru. Avem un specific aparte, toate oraşele din judeţul nostru sunt aşezate geografic, astfel încât pot deveni poli de dezvoltare pentru comunele limitrofe. În felul acesta sperăm să avem o acoperire mai bună pentru nevoile sociale din judeţ şi să putem dezvolta servicii care să acopere şi nevoile fenomenelor de tip nou, cum ar fi copii lăsaţi în ţară de părinţii plecaţi la muncă în străinătate sau alte asemenea fenomene care au apărut în România ceva mai târziu”, a mai spus Florin Stancu.

Serviciu de recuperare cu cazare temporară

Instituţia intenţionează să înfiinţeze, la Craiova, un serviciu de recuperare pentru copiii cu handicap, pentru a le asigura minorilor din localităţile învecinate cazarea, pe o perioadă de 10 zile, în vederea urmăririi de către aceştia a procedurilor de recuperare.

Vrem să facem şi servicii ceva mai noi. Practic, judeţul nostru a făcut de multe ori pionierat şi a dezvoltat servicii care nu mai existau nicăieri în ţară şi de data aceasta vrem să facem un serviciu de recuperare pentru copilul cu handicap cu cazare temporară. E foarte dificil să avem centre de recuperare în toate comunele judeţului Dolj pentru că e un judeţ mare, cu 111 localităţi şi atunci, în centrele pe care le avem la Craiova, am vrea să asigurăm cazare pentru o perioadă de 10 zile, cam cât durează un program de recuperare şi să putem găzdui aici, pentru început, un număr de 20 de copii care să vină din mediul rural şi să beneficieze de această recuperare. Judeţul nostru are acest specific, cam jumătate din populaţie locuieşte la Craiova şi jumătate în urbanul mic şi mediul rural şi acest procent se regăseşte şi atunci când vorbim de copii cu dizabilităţi sau de persoane adulte cu handicap. Din acest motiv încercăm să dăm o şansă în plus celor din mediul rural, o şansă pe care am acordat-o şi prin realizarea unui proiect care şi-a dovedit viabilitatea în ultimii opt ani de zile. Vorbesc aici despre o echipă mobilă care face recuperare la domiciliul copilului sau persoanei adulte cu handicap. Cu toate astea, este mult mai greoaie deplasarea, timpul de deplasare, în principal, şi din această cauză am vrea să creem spaţii rezidenţiale, să-i putem găzdui pe perioada recuperării la Craiova”, a spus directorul instituţiei.

470 de copii, beneficiari ai taberelor de vacanţă

Anul acesta, 470 de copii aflaţi sub măsură de protecţie au beneficiat de o tabără la mare sau la munte, unde au putut să socializeze, să înveţe să se descurce singuri sau să-i respecte pe cei din jur.

Perioada de vacanţă este o perioadă în care noi ne multiplicăm eforturile. În perioada de vacanţă nu mai beneficiem de sprijinul şcolilor şi trebuie să asigurăm program continuu pentru copii, să le dezvoltăm activităţi, să continuăm cu dezvoltarea abilităţilor de viaţă independentă pentru ei şi sigur, ne bazăm şi pe suportul organizaţiilor nonguvernamentale, încercăm să desfăşurăm tot felul de activităţi pe perioada verii şi ne propunem în fiecare an ca un număr cât mai mare de copii să poată să ajungă într-o tabără şcolară. E un număr care a crescut în ultimii ani şi anul acesta avem un nou record, în sensul că 470 de copii aflaţi sub măsură de protecţie din cei 1.400, au putut să beneficieze de o tabără la mare sau la munte. Jumătate dintre aceştia au fost pe fondurile asigurate de Consiliul Judeţean Dolj, jumătate dintre ei, pe un parteneriat cu Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport, cu fonduri asigurate de Ministerul Tineretului şi Sportului. E o bucurie pentru copii dar sunt şi lucruri foarte utile. În aceste tabere ei îşi dezvoltă abilităţile de viaţă independentă, socializează, învaţă să se descurce singuri, respectă un program, îi respectă pe cei din jur, lucruri care sunt utile, care creează amintiri, deprinderi şi care îi pregătesc pentru viaţă. Ne bucurăm că anul acesta am reuşit, pentru toţi copiii care sunt în sistemul rezidenţial şi pentru o parte dintre cei care sunt la asistenţi maternali sau în plasament familial, în principal pentru cei pentru care asistentul maternal sau familia de plasament nu a putut să asigure o vacanţă în afara localităţii”, a mai spus Florin Stancu.

Elevii cu handicap au performanţe şcolare

Deşi sunt copii cu probleme speciale, 33 de minori aflaţi sub măsură de protecţie au reuşit să promoveze examenul de evaluare naţională, iar alţi 11 au susţinut examenul de bacalaureat.

În ce priveşte performanţele şcolare, suntem cumva în media judeţului şi avem copii care au suţinut evaluarea naţională, avem 33 de copii care au ajuns la liceu şi alţi 30 care urmează cursurile unor şcoli profesionale, de ucenici sau alte asemenea. Avem şi copii care au ajuns la finalul liceului, sunt 11 care au susţinut bacalaureatul, jumătate dintre ei l-au şi promovat şi acum sunt studenţi, jumătate au susţinut din nou, în această a doua etapă de toamnă şi sperăm ca, din nou, o parte dintre ei să fi reuşit şi să poată să se înscrie la o facultate săşi continue studiile”, a precizat directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj.

 

Politica