sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Alimentele s-au mai ieftinit, dar nu suficient

Preţurile de consum au scăzut, în iulie faţă de iunie cu 0,05% iar comparativ cu iulie 2013, inflaţia a fost de 0,95% după cum anunţă Institutul Naţional de Statistică (INS).

Creşterea medie a preţurilor pe total, în ultimele 12 luni (august 2013 — iulie 2014) faţă de precedentele 12 luni (august 2012 — iulie 2013), determinată pe baza IPC este 1,5% iar cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 1,4%, se mai arată în comunicatul INS, potrivit agerpres.ro. Luna trecută, cel mai mult au scăzut preţurile mărfurilor alimentare, cu 0,3%, comparativ cu anul trecut scăderea fiind chiar mai mare, de 1,88%. Mărfurile nealimentare s-au ieftinit nesemnificativ în iulie faţă de iunie, cu 0,01%, dar ca evoluţie anuală, au consemnat o creştere de 2,52%. În schimb, serviciile s-au scumpit atât de la o lună la alta, cu 0,36%, cât şi pe ansamblul ultimului an, cu 2,84%. Pentru acest an, Banca Naţională a României /BNR/ a stabilit o ţintă de inflaţie de 2,5% plus/minus un punct procentual. Recent, BNR a anunţat revizuirea în scădere a prognozei de inflaţie la 2,2% pentru acest an, faţă de 3,3% cât era estimarea anunţată în luna mai 2014.

Cele mai mari creşteri de preţuri- la fructe şi legume

Policlinica Buna Vestire Craiova

Alimentele s-au ieftinit uşor astfel luna trecută, potrivit datelor INS, care arată că preţurile au crescut, în medie, cu 0,95 la sută luna trecută, faţă de aceeaşi perioadă din 2013. În primele şapte luni ale anului, cele mai mari creşteri de preţuri le vedem la fructe şi legume. Cel mai mult s-au scumpit fructele proaspete – cu aproape 13 procente şi fasolea boabe, cu peste 11 la sută. Am plătit mai mult şi pentru mierea de albine, faţă de luna decembrie a anului trecut. Creşteri de preţuri am avut şi la celelalte categorii de produse. Spre exemplu, ţigările costă acum cu aproape 7 la sută mai mult, iar serviciile poştale sunt mai scumpe cu peste 5 procente. Şi pentru carburanţi am plătit mai mult, în special din cauza supraaccizei de 7 eurocenţi pe litru.  A fost loc însă şi de iefiniri. Cel mai mult a scăzut preţul ouălor – cu peste 17 la sută. Plătim mai puţin şi pe zahăr şi cartofi, comparativ cu sfârşitul anului trecut. Preţul acestora s-a redus cu peste 9 procente.

,,Nu este bine că s-au scumpit ţigările. Sunt fumător convins de mai bine de 30 de ani şi nu reuşesc să mă las. Probabil că nu am voinţă, însă şi stresul îşi spune cuvântul. Atunci când sunt stresat cel mai repede mă calmez fumând o ţigare. Dacă cred că ne vor să ne lăsăm de tutun, se înşală amarnic”, a spus Bogdan Mihalcea, 35 ani.

Cartofii şi roşiile, pentru buzunarul tuturor

Comercianţii se plâng de vânzările slabe. Oamenii preferă mai mult fructele şi legumele, însă doar pe cele mai ieftine din această categorie, în defavoarea alimentelor care conţin proteine. Ce-i drept, şi vremea caniculară  îi îndeamnă pe oameni să nu mai consume preparate bogate în grăsimi, însă şi preţurile mult prea ridicate îşi spun cuvântul. În timpul săptămânii, prin alimentarele din Piaţa Centrală din Craiova bătea vântul. Rareori câte un bătrân păşea sfios, iar preţurile din vitrină îl împingeau imediat către ieşire. Sau, în cel mai fericit caz, se mulţumea cu o mică bucăţică de carne, doar pentru a degusta. Nici fructe proaspete nu-şi permite să consume în exces, pentru că buzunarul nu-i dă voie.

,,Nu-mi permit să cumpăr prea multă carne. Pensia mea abia că-mi ajunge să-mi plătesc utilităţile şi să-mi fac stocul de medicamente necesare pentru o lună de zile. Nici măcar carnea de pui nu mai este ce-a fost odată. Înainte te mai puteai atinge de câte ceva, dar acum nimic, nimic. Cel mai mult consum fructe şi legume, mai ales cartofi şi roşii. Fructe mai puţin, sunt destul de scumpe”, a mărturisit Ionel Popescu, 76 ani.

În luna aprilie, preţurile de consum au crescut uşor faţă de luna mai, în timp ce, comparativ cu aprilie 2013, acestea au crescut cu 1,21%. Rata medie lunară a inflaţiei în primele patru luni din 2014 a fost de 0,4%, faţă de 0,5% în perioada similară din 2013.

Pe lista produselor ale căror preţuri au înregistrat cele mai mari creşteri se număra, la acel moment, fasolea boabe şi alte legume. Acestea au cunoscut o creştere peste 10% în primele patru luni. În schimb, de la începutul anului până în prezent, ouăle s-au ieftinit cel mai mult, cu 11,71%, urmate de zahăr, cu 4,68%, şi ulei comestibil, cu 3,74%.

În ceea ce priveşte mărfurile nealimentare, în primele patru luni ale anului, cele mai mari scumpiri au fost consemnate la tutun, cu 5,92%, şi la combustibili, cu 4,85%. În această categorie de produse, singura scădere de preţ s-a înregistrat la energia electrică, care s-a ieftinit cu 0,23% în intervalul menţionat. În schimb, tarifele la serviciile poştale au crescut cu 5,49%, cele pentru servicii de îngrijire medicală cu 2,45%, iar cele de igienă şi cosmetică cu 2,17%. Tarifele la telefonie şi transport aerian au scăzut nesemnificativ, cu 0,03%, şi, respectiv, cu 0,02%.

Politica