vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Război la graniţă. Război în ţară

Militarii ruşi au început deja să ia cu asalt bazele militare din peninsulă. CNN relatează că, potrivit unui reprezentant al misiunii Ucrainei la Naţiunile Unite în prezent, în Peninsula Crimeea sunt 15.000 de militari ruşi. Mitinguri pro-Kiev au fost organizate în mai multe oraşe ucrainene şi mulţi ucraineni s-au prezentat la birourile de recrutare pentru a participa la o eventuală mobilizare. Pe de altă parte, zeci de mii de oameni au protestat la Moscova pentru susţinerea Rusiei.Ucraina este în stare de alertă şi a decis închiderea spaţiului aerian pentru aeronavele militare. În plus, şi-a retras navele pazei de coastă din două porturi din Crimeea – Kerci şi Sevastopol – şi le-a mutat în alte baze de la Marea Neagră – Odessa şi Mariupol.Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat ieri că acţiunile Rusiei în Ucraina ameninţă pacea în Europa, potrivit Reuters, citat de Hotnews. ”Ceea ce face Rusia acum în Ucraina încalcă principiile cartei ONU. Ameninţă pacea şi securitatea în Europa,” a spus Rasmussen, care a făcut apel la Rusia să reducă tensiunile şi la toate părţile implicate să “continue toate eforturile de a se îndepărta de această situaţie periculoasă”, potrivit sursei citate.Preşedintele american Barack Obama a avertizat Moscova că orice intervenţie militară în Ucraina va fi profund destabilizatoare.

Statele Unite susţin afirmaţiile comunităţii internaţionale potrivit cărora vor exista costuri pentru orice intervenţii militare în Ucraina. Suntem profund îngrijoraţi de rapoartele privind mişcările de trupe luate de Federaţia Rusă în interiorul Ucrainei.
A declarat preşedintele american

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, i-a transmis omologului său american, Barack Obama, că îşi rezervă dreptul de a “proteja interesele ruse şi populaţia rusofonă” din sud-estul Ucrainei. Noua Administraţie interimară proeuropeană de la Kiev va cere ajutorul Statelor Unite şi Marii Britanii pentru garantarea securităţii Ucrainei, anunţă surse oficiale citate de BBC News online, potrivit MEDIAFAX. Mai mult, scrie sursa citată, Ucraina cere trimiterea imediată a unei misiuni internaţionale pentru evaluarea situaţiei din Crimeea, precum şi asistenţă pentru protejarea obiectivelor nucleare. Premierul Canadei, Stephen Harper, a ameninţat sâmbătă că va boicota summitul G8 de la Soci, în Rusia, şi l-a rechemat pe ambasadorul său de la Moscova, iar Franţa a propus suspendarea pregătirilor pentru organizarea summitului, ca măsură de retorsiune faţă de acţiunile Rusiei, mai arată MEDIAFAX. Şi Papa de la Roma, Francisc, a făcut apel la asigurarea păcii în Ucraina. El a chemat la dialog, scrie publika.md. Potrivit Unian, care citează Radio Vatican, această adresare a fost făcută de Papa Francisc pelerinilor, societăţii ucrainene şi comunităţii internaţionale după serviciul divin oficiat în această duminică.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Băsescu: România nu e ameninţată direct, dar Putin să nu facă niciun joc pe teritoriul Moldovei

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la Pro Tv, că Rusia nu va renunţa la Crimeea, din motive strategice. Conflictul însă nu va afecta România direct, a mai spus şeful statului, care i-a transmis lui Putin să nu facă “jocuri” pe teritoriul Moldovei. Aseară, Traian Băsescu a ieşit la rampă cu poziţia oficială a României cu privire la conflictul din Crimeea.

Situaţia din Ucraina nu este în acest moment o ameninţare directă şi imediată la securitatea României, la independenţa României şi la suveranitatea statului român asupra teritoriului naţional. În acelaşi timp, România atenţionează că apariţia unui nou conflict îngheţat, localizat în Crimeea, după cele din Nagorno-Karabah, Abkhazia, Osetia şi Transnistria, este de natură a accentua instabilitatea regională şi, implicit, apariţia unor tensiuni ce pot duce inclusiv la conflicte armate. Din acest punct de vedere, România consideră că propria securitate este supusă riscului pe termen mediu şi lung. România consideră că orice prezenţă a trupelor Federaţiei Ruse pe teritoriul Ucrainei, fără acordul acesteia şi în afara acordurilor bilaterale şi a notificărilor ulterioare deja existente, este o agresiune la adresa Ucrainei. În momentul de faţă, noi considerăm că Ucraina este agresată de forţele militare ale Federaţiei Ruse România consideră că statele semnatare ale memorandumului de la Budapesta din 1994 au obligaţia să declanşeze imediat un proces de negociere care să ducă la restabilirea legalităţii internaţionale, inclusiv prin încetarea oricărei acţiuni a Federaţiei Ruse pe teritoriul Ucrainei. Acest acord între SUA, Marea Britanie şi Federaţia Rusă reprezintă, în viziunea noastră, alături de legislaţia internaţională în materie, garanţia pentru independenţa şi suveranitatea Ucrainei. România cere Federaţiei Ruse sistarea oricărei operaţiuni militare care vizează Ucraina şi revenirea în limitele acordului de la Kiev şi de la Harkov semnate între Ucraina şi Federaţia Rusă în 1997 şi 2010.
A declarat Traian Băsescu

Băsescu a mai spus că este necesar ca Ianukovici să îşi dea demisia, pentru că nu mai are legitimitate, dar şi că Ucraina are nevoie de un acord cu FMI, BM, ori UE, pentru a nu intra în incapacitate de plată.

Antonescu vrea ca Parlamentul, reunit în şedinţă comună, să adopte o declaraţie privind situaţia din Ucraina

Evenimentele care au loc în Estul Ucrainei, în special în Crimeea, sunt deosebit de grave şi pot afecta stabilitatea în zona Mării Negre. Este necesar ca Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii, celelalte ţări ale NATO, ONU să-şi exprime ferm suportul pentru statul ucrainean, care are dreptul de a decide singur, fără a fi supus unor presiuni militare, politice sau economice, asupra oportunităţii aderării la spaţiul valorilor democratice europene şi euro-atlantice. România este o ţară care a avut de suferit de pe urma politicii sferelor de influenţă şi tocmai de aceea cred că trebuie să ne manifestăm fără ezitare solidaritatea cu Ucraina, condamnând orice acţiune de forţă care poate fi interpretată ca o agresiune la adresa unui stat independent. În calitatea pe care o am de Preşedinte al Senatului, voi solicita, luni, convocarea Birourilor Permanente, pentru ca marţi, Parlamentul, reunit în şedinţă comună, să adopte o declaraţie privind situaţia din Ucraina pentru a ne manifesta astfel preocuparea faţă de evenimentele grave care au loc în apropierea noastră. Ca ţară vecină cu Ucraina, ca ţară situată la frontiera răsăriteană a UE şi NATO, România trebuie să aibă un profil mult mai pronunţat în aceste zile, să fie mult mai activă în plan diplomatic şi sper ca acest lucru să se observe la următoarele reuniuni internaţionale în care se analizează situaţia din Ucraina.
A afirmat preşedintele Senatului, Crin Antonescu, potrivit unui comunicat de presă transmis de PNL, partid pe care Antonescu îl conduce

USD susţine ideea lui Antonescu, dar consideră că întrunirea ar trebui să aibă loc miercuri.

Momentul cel mai bun pentru luarea unei poziţii comune a Parlamentului pe acest subiect va fi chiar în această săptămână, imediat după votul din plen pentru noua structură a Guvernului României. Miercuri, 5 martie 2014, parlamentarii reuniţi vor putea emite poziţia României de solidaritate faţă de desfăşurările din Ucraina şi de dezaprobare faţă de orice încălcări ale suveranităţii unui stat independent. În legatură cu acest subiect important, USD susţine că poziţia României trebuie să fie deplin solidară şi perfect coordonată cu poziţia adoptată de Uniunea Europeană şi de Statele Unite ale Americii.
Se arată într-un comunicat al USD

Conflict şi în ţară. E criză politică

Analiştii spun că, în cazul unui conflict armat, ca stat membru NATO, în cazul în care organismul va interveni în Crimeea, România va trebui să participe la operaţiuni. Pentru aceasta, însă, ar fi nevoie de stabilitate politică, stabilitate care în ţara noastră nu există. Există însă scandal pe scena politică şi conflict deschis între premier şi preşedinte. Prim-ministrul Victor Ponta are drept cel mai important obiectiv, nu guvernarea, ci înlăturarea “regimului Băsescu”.  Pe de altă parte, Preşedintele Traian Băsescu, declară că nu ar mai accepta un nou guvern cu Ponta la conducere.

În contextul în care premierul se pregăteşte să formeze un nou guvern, după ruperea USL, Băsescu a afirmat, tot la Pro Tv, că:  
Ponta trebuia să meargă în Parlament să facă o mică modificare, însă acum se pare că trebuie să meargă cu ceva mult mai important. Se pare că Ponta nu cunoaşte Constituţia. La instalarea unui Guvern, nu se aprobă doar miniştrii, ci şi un nou program. Parlamentul trebuie să se pronunţe legat de componenţa Guvernului şi de programul de guvernare schimbat. Dacă vrea să respecte democraţia, modificarea programului de guvernare înseamnă că premierul Ponta ar trebui redesemnat ca premier. Dacă premierul nu vine la Cotroceni, atunci încalcă Legea fundamentală şi atac decizia Parlamentului la Curtea Constituţională.

În plus, şeful statului a declarat că Victor Ponta e corupt şi nu are ce căuta în fruntea unui guvern.

Categoric nu-l mai desemnez din nou premier pe Victor Ponta. Am dovezi că Ponta este corupt. Corupţia se face prin acte normative.
Traian Băsescu

Băsescu a criticat şi cerinţele UDMR pentru a intra la guvernare:
Din discuţii, ştiu că UDMR face, pentru a intra la Guvernare, solicitări care ar însemna modificarea programului de guvernare. Mă interesează că în programul de guvernare să fie reflectată complet negocierea cu UDMR. Uneori, solicitările UDMR sunt excesive. Eu susţin drepturile minorităţilor, dar în niciun caz să fie cerinţe excesive. Nu mi se pare normal ca în sănătate să se adreseze în limba maghiară. Limba oficială a statului român este limba română.

Victor Ponta: Declaraţiile făcute de Băsescu, arată doar gradul său de iresponsabilitate

Într-un comunicat de presă postat pe site-ul Guvernului, Ponta spune că Băsescu e iresponsabil şi că preşedintele nu are niciun rol în desemnarea noului Executiv.

Domnul Traian Băsescu, prin declaraţiile făcute, nu face decât să îşi confirme iresponsabilitatea. Îi reamintesc lui Traian Băsescu ca în Constituţia României se definesc clar, la articolul 110, condiţiile în care Guvernul îşi pierde mandatul. De asemenea, îi reamintesc faptul că am anunţat deja că noul guvern va continua cu programul de guvernare al USL. Voi merge marţi în Parlament doar pentru schimbarea compozitiei politice, conform articolului 85 din Constituţie. Aşadar, nu exista niciun rol al Preşedintelui în actuala procedură! Nu am mai mult ce să comentez declaraţiile preşedintelui. Saptămâna viitoare vom avea un nou guvern, cu o majoritate solidă şi stabilă, care să continue lucrurile bune pe care le-am făcut până acum.
A spus Victor Ponta

Premierul Victor Ponta se pregăteşte să propună un nou guvern pentru învestire. După ce PNL a încheiat socotelile cu PSD, prin ruperea alianţei USL, social-democraţii au format o nouă alianţă, USD, împreună cu PC şi UNPR. Acum, Ponta invită şi UDMR la guvernare. Încă se poartă discuţii. Marţi noul guvern ar trebui prezentat şi votat în Plenul Parlamentului.

Politica