marți, aprilie 30, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Meserie considerată «brăţară de aur», pe cale de dispariţie

Chiar dacă tehnologia avansează pe zi ce trece şi trăim în ,,secolul vitezei’’, meseria rămâne ,,brăţară de aur’’. Dacă în ziua de azi tinerii se orientează către meserii cât mai profitabile din punct de vedere financiar, părinţii şi bunicii noştri puneau pasiunea mai presus de orice.
Odată cu evoluţia tehnologiei, multe meserii sunt pe cale de dispariţie, din cauză că nu mai sunt de viitor. În această categorie, a meseriilor “bătrâne şi prăfuite’’ se încadrează şi cea de electronist, depanator Radio-Tv. Într-un oraş agitat precum Craiova, în care oamenii acţionează mereu contratimp, mai există totuşi persoane care pun pasiunea mai presus de veniturile financiare şi care au rămas “loiali’’ meseriei pe care o practică încă din tinereţe.
În această situaţie se regăseşte şi Gheorghe Purcărescu, un bărbat în vârstă de 64 de ani, care nu ar renunţa la profesia sa, cea de electronist sau “reparator de televizoare’’, pentru nimic în lume. De mai bine de 40 de ani ocupaţia sa principală este aceea de a repara televizoare.

Meseria este pe cale de dispariţie. Nu prea se mai practică, nu se mai învaţă de cei tineri, din cauză că nu mai este de viitor. Eu când am început să lucrez, în urmă cu 40 de ani, era de viitor. Pe lângă facultăţi, erau şi şcoli postliceale sau tehnice. Pentru a ajunge să studieze la o astfel de şcoală trebuia să ai liceul terminat şi examenul de Bacalaureat promovat. Apoi am dat examen, la fel ca şi la facultate.
Gheorghe Purcărescu

A dezvoltat pasiune pentru meseria de electronist încă din copilărie

Policlinica Buna Vestire Craiova

Bărbatul a dezvoltat o pasiune pentru această meserie, încă din copilărie, când părinţii l-au îndrumat să participe la cercuri aplicative. Pasiunea din copilărie a început uşor, uşor să capete formă şi să devină o meserie de-o viaţă.

Mi-a plăcut încă de la început. Am dezvoltat o pasiune pentru această meserie încă din copilărie, când participam la nişte cercuri aplicative. Unde este acum Palatul Copiilor se desfăşurau diverse activităţi, printre care şi cele de electronist. Acolo te duceai doar să prinzi pasiune, mare lucru nu învăţai, pentru că erai prea mic. Apoi, pasiunea s-a dezvoltat în timpul liceului, când am început să aprofundez aceste studii, la orele de fizică. Făceam experimente acasă.
A relatat bărbatul

Bărbatul a urmat studii în domeniu, timp de doi ani şi jumătate

Şi cum meseria nu se ,, fură’’, ci se şi practică, Gheorghe Purcărescu a urmat studii în domeniu, timp de doi ani şi jumătate, la Timişoara. Apoi, bărbatul s-a reîntors în oraşul natal pentru a pune în practică cunoştinţele acumulate pe parcursul anilor.

Toată viaţa am practicat această meserie. Eu am urmat studiile în domeniu la Timişoara, doi ani şi jumătate, după care m-am reîntors la Craiova. Eu nu mi-am plătit şcoala, pentru că aveam contract cu Cooperativa Meşteşugărească. Iniţial, după finalizarea studiilor a trebuit să mă întorc la Craiova şi să muncesc aici cinci ani de zile. Dacă abandonam munca înainte de acest interval de timp, trebuia să-mi plătesc studiile.
Gheorghe Purcărescu

Nu a avut cu cine să împărtăşească secretele meseriei sale

Din păcate, niciuna dintre rudele apropiate nu s-a orientat către profesia de electronist. Craioveanul nu a avut cu cine să împărtăşească secretele meseriei sale, însă nu regretă acest lucru, tocmai din cauză că meseria sa este pe cale de dispariţie.

Şcoala a fost frumoasă, îmi amintesc cu plăcere de acea perioadă. Am lucrat la mai multe ateliere din oraş. Exista un astfel de atelier cam în toate cartierele din Craiova. Nu m-am gândit niciodată să-mi deschid propriul atelier. Nu am învăţat pe nimeni dintre cei apropiaţi mie această meserie. Nu este adevărat că meseria se fură. Aceasta nu se poate învăţa dacă nu urmezi studiile necesare. Nu poţi să înveţi uitându-te la altul. Dacă o persoană vine şi mă urmăreşte pe mine una sau mai multe săptămâni, nu va pricepe nimic, din cauză că nu are o bază de la care să pornească. Erau două şcoli unde se studia această meserie: la Bucureşti şi Timişoara. Din păcate nu mai este de viitor, pentru că s-a ajuns la aceeaşi situaţie ca şi în Occident, când lumea renunţă cu uşurinţă la electronice, nu se mai complică cu reparaţiile şi preferă mai bine să-şi cumpere un televizor nou.
A menţionat bărbatul

15 oameni mai practică meseria de electronist, în Craiova

15 oameni mai practică meseria de electronist, la ora actuală, în Craiova. Bărbatul povesteşte că solicitările sunt din ce în ce mai puţine, doar vechii clienţi apelează regulat la serviciile sale.

În Craiova, în sistemul nostru, cred că mai sunt 15 oameni care încă mai profesează această meserie. Încercăm să supravieţuim aşa cum putem. Programul începe la 9 dimineaţa şi termin la 5 după-amiaza. Dacă mai am solicitări mai stau şi după program. În perioada sărbătorilor de iarnă sunt solicitat puţin mai mult decât în restul anului. Eu m-am specializat doar pe reparatul televizoarelor. Colegii mei se ocupă de casetofoane şi radio-uri, însă prea puţini sunt oamenii care mai caută să-şi repară astfel de aparate. Tehnologia a avansat şi au apărut calculatoarele, DVD-urile.
A mai spus bărbatul

Vârsta şi experienţa îşi spun cuvântul

Gheorghe Purcărescu a dezvăluit că un televizor necesită chiar şi trei, patru ore pentru a fi reparat. Cu toate acestea, vârsta şi experienţa electronistului îşi spun cuvântul, reuşind să se descurce destul de repede cu majoritatea cazurilor. În plus, există zile în care bărbatul nu are niciun client.

De exemplu, pot să repar un televizor chiar şi  în trei, patru ore. Unele se pot repara repede, altele pot dura mai mult timp. Cu toate acestea, vârsta şi experienţa îşi spun cuvântul şi în majoritatea cazurilor reuşesc să mă descurc destul de bine şi să repar televizoarele repede. Sunt zile când nu am niciun client. Majoritatea care vin la mine sunt clienţii vechi, care mă cunosc de foarte mult timp.
Gheorghe Purcărescu

Nu câştigă foarte mult şi totuşi nu renunţă

Ne târâm de pe o zi pe alta. Nu se câştigă foarte mult, nici măcar salariul minim pe economie. La anul ies la pensie, după 38 de ani.
A menţionat bărbatul

Politica