marți, aprilie 30, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Procesul istoric al lui Trump începe la New York

Donald Trump pășește luni într-un tribunal din New York, unde începe procesul penal în care este ecuzat de fals și uz de fals în dosarul Stormy Daniels. Este prima oară când un fost președinte american este judecat penal.

Trump este acuzat că și-a falsificat înregistrările comerciale pentru a ascunde o plată în bani făcută lui Stormy Daniels, un fost star de film pentru adulți, cu puțin timp înainte de alegerile din 2016, scrie digi24.ro care citează BBC. Fostul președinte al SUA, în vârstă de 77 de ani, riscă până la patru ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat, dar ar putea evita închisoarea și, în schimb, ar putea fi amendat.

Procesul istoric al lui Trump va avea loc în timpul campaniei sale prezidențiale și ar putea în cele din urmă să-l transforme pe candidatul republican în infractor condamnat, cu câteva luni înainte ca alegătorii să se prezinte la urne în noiembrie.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Este fără precedent”, a spus Alex Keyssar, profesor de istorie și politici publice la Kennedy School de la Universitatea Harvard.

„Nu a existat nimic comparabil cu acest proces”.

Procesul, care va începe luni cu selecția juriului, este de așteptat să dureze șase până la opt săptămâni și se va concentra pe o rambursare pe care Trump i-a făcut-o fostului său consilier Michael Cohen.

Cohen, în vârstă de 57 de ani, susține că i s-a ordonat să-i plătească doamnei Daniels 130.000 de dolari în schimbul tăcerii ei despre o presupusă aventură cu Trump, ceva ce procurorii au descris drept o încercare de a „influența ilegal” alegerile din 2016. Plățile cu bani pentru a cumpăra tăcerea nu sunt ilegale.

Dar Procuratura Districtului din Manhattan susține că Trump a comis o infracțiune prin înregistrarea necorespunzătoare a rambursării către Cohen drept cheltuieli legale.

În total, el este acuzat de 34 de infracțiuni de falsificare a înregistrărilor comerciale de gradul I. Pentru a ajunge la un verdict, toți cei 12 jurați trebuie să cadă de acord dacă Donald Trump este vinovat sau nu de o anumită acuzație.

Trump a făcut mai multe încercări nereușite de a amâna procesul cu juriu și de a-l muta din Manhattan, care este compus în principal din democrați. Remarcile sale înflăcărate despre caz, pe care l-a descris în repetate rânduri ca fiind motivat politic, l-au determinat pe judecător să impună un ordin de tăcere care îi interzice fostului președinte să facă comentarii publice despre persoane legate de acest caz, inclusiv martori.

Ordinul a fost prelungit după ce Trump și-a îndreptat atacurile online către fiica judecătorului, numind-o „hater turbat”.

Biroul lui Trump a spus că ordinul de tăcere este neconstituțional și i-a încălcat dreptul la libertatea de exprimare.

Acest caz penal este doar unul dintre cele patru cu care se confruntă Donald Trump anul acesta. Dar ar putea fi singurul proces care va avea loc înainte de revanșa sa electorală din 2024 cu președintele Joe Biden.

Chiar dacă Trump este condamnat, experții spun că este puțin probabil să ajungă la închisoare. Și chiar dacă ar fi condamnat, în conformitate cu legislația americană, el ar putea servi în continuare ca președinte. Dar condamnarea sa ar duce la o premieră, fiind prima dată în istoria SUA când un infractor candidează la președinție ca reprezentant al unui partid important, a spus Keyssar.

Politica