luni, aprilie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Vremea neobișnuit de caldă a trezit viperele. Recomandările specialiștilor

Vremea neobișnuit de caldă i-a scos pe iubitorii de munte la drumeții. Doar că, odată cu temperaturile ridicate, au fost trezite mai devreme și viperele. Câțiva turiști care au ieșit la plimbare pe poteci de munte au avut ghinionul să dea nas în nas cu șerpii veninoși chiar în zona în care voiau să facă un popas.

Specialiștii atrag atenția că viperele au ieșit mai devreme din hibernare, din cauza temperaturilor ridicate, iar acest șarpe veninos este prezent în mai multe zone de la noi din țară.

Rezervația naturală Cheile Sohodolului este habitatul natural ideal pentru vipere, așadar turiștii care ajung pe timp de vară în această zonă sunt sfătuiți să nu facă plimbări prin zonele unde sunt foarte multe pietre, iar dacă se întâlnesc cu viperele, aceștia trebuie să se îndepărteze cu atenție.

Policlinica Buna Vestire Craiova

”Este timpul lor, acum vine perioada de împerechere și cei care merg pe munte trebuie să fie foarte atenți atunci când merg pe potecă, pentru că s-ar putea în acea potecă ele să stea la soare, pentru că nu e vegetație și au lumină mai multă”, spune Sabin Cornoiu, președinte Salvamont Romania, potrivit digi24.ro

În județul Gorj, au fost cazuri în care mai mulți oameni au ajuns la spital, după ce au fost mușcați de viperă.

”Atunci când avem neșansa să fim mușcați de o viperă, trebuie să încercăm să rămânem calmi, să nu facem și scări foarte multe, să nu fim foarte activi, pentru că atunci favorizăm transmiterea veninului prin sânge, să încercăm să rămânem la umbră, să punem o compresă rece pe mușcătură. Victimele trebuie să sune de urgență la 112 în astfel de cazuri și să nu încerce să se trateze singuri acasă”, a adăugat președintele Salvamont Romania.

”Serul antiviperin trebuie să fie administrat în primele ore de la mușcătură, deoarece cu cât este administrat mai repede, cu atât cresc șansele de supraviețuire. În ţara noastră trăiesc trei specii de vipere extrem de veninoase”, a spus Mihaela Țicleanu, purtător de cuvânt Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu:.

Foto: arhivă

Politica