luni, aprilie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

VIDEO/ Iranul a atacat Israelul cu sute de drone și rachete

UPDATE: Iordania și Irakul și-au redeschis spațiul aerian, duminică, după ce l-au închis în timpul nopții trecute, scrie Sky News.

Televiziunea de stat din Iordania a declarat că țara a reluat operațiunile de trafic aerian, citând autoritățile aviatice, scrie mediafax.ro.

Deschiderea spațiului său aerian a avut loc cu mai mult de trei ore mai devreme decât era programat și urmează ca Israelul să facă același lucru.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Pe de altă parte, premierul israelian Benjamin Netanyahu a făcut prima declarație publică după atacul Iranului, promițând poporului țării că „împreună vom învinge”, relatează CNN.

Netanyahu a scris pe rețeaua X: „Am interceptat, am oprit. Împreună vom învinge”.

Presa libaneză relatează despre lovituri israeliene în apropierea orașului Nabi Chit din districtul Baalbek din nord-estul Libanului, potrivit Times of Israel.

Baalbek, o zonă identificată în trecut ca fiind un bastion al Hezbollah, se află la aproximativ 100 de kilometri de granița cu Israelul.

UPDATE: Israelul primește de la SUA arme, sisteme moderne și alte componente de ajutor militar în valoare de 3,8 miliarde de dolari pe an (n.r. tot bugetul Bucureștiului, municipalitate și sectoare, este de 5 miliarde de dolari pe an). Dar o relație de ajutor „nu este în sens unic”, scrie The New York Times în editorialul ziarului.

În același timp, Iranul a avertizat că va răspunde cu mai multă forţă dacă Israelul ripostează pentru atacurile din acest weekend, despre care Teheranul afirmă că sunt, la rândul lor, o replică la un atac al Israelului de luna aceasta asupra complexului ambasadei sale de la Damasc, capitala Siriei, potrivit CNN.

UPDATE: Israelul și-a redeschis spațiul aerian începând de duminică, de la ora locală 7.30, a anunțat autoritatea aeroportuară a țării, potrivit The Guardian.

România condamnă ferm atacul Iranului împotriva Israelului, este mesajul transmis duminică de preşedintele Klaus Iohannis, care face apel la evitarea unei escaladări a conflictului în zonă. Mesaje asemănătoare au transmis Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu.

„România condamnă în cei mai fermi termeni atacul Iranului împotriva Israelului. Suntem în deplină solidaritate cu poporul israelian în aceste momente dificile. Facem apel la evitarea unei escaladări regionale ulterioare”, a transmis şeful statului, pe platforma X (fosta Twitter).

Iranul a atacat sâmbătă seară Israelul cu drone și rachete, potrivit relatărilor din media, confirmate ulterior de armata israeliană, care a mai anunțat că este pregătită să le doboare. Teheranul susține că aceasta este replica pentru atacul Israelului asupra consulatului iranian din Damasc, de pe 1 aprilie. De menționat că Israelul nu a revendicat acel atac, dar Iranul și alte țări din Orientul Mijlociu au acuzat Israelul.

Israelul, în stare de urgență, a închis spațiul aerian și a ridicat în aer numeroase avioane militare și de vânătoare. Vecinii Israelului au anunțat fiecare că și-au închis spațiul aerian pe timpul nopții.

Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice din Iran a declarat că a lansat zeci de drone și rachete asupra Israelului sâmbătă seara, un atac care ar putea declanșa o escaladare majoră între inamicii regionali, SUA angajându-se să sprijine Israelul, scrie hotnews.ro

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că peste 300 de drone și rachete au fost lansate de Iran în cursul nopții, dintre care 99% au fost interceptate, relatează Sky News. Hagari a spus că au fost lansate 30 de rachete de croazieră, dintre care niciuna nu a intrat în Israel, precum și 120 de rachete balistice. El a spus că unele dintre rachetele balistice au lovit baza aeriană Nevatim, dar că „capacitățile acesteia nu au fost afectate”.

El a continuat să spună că situația este încă în desfășurare și că avioanele patrulează cerul.

„Iranul a împins Orientul Mijlociu spre escaladare. Vom face tot ceea ce este necesar”, a spus Hagari. De asemenea, lansările de drone și rachete nu au venit doar din Iran, a adăugat el, ci și din Irak și Yemen.

El a precizat că în ultimele ore „zeci de rachete” au fost lansate din Liban în nordul Israelului, iar ca răspuns, IDF a lovit o serie de structuri militare din Liban.

Iranul anunță prin intermediul misiunii sale permanente la ONU, că atacul asupra Israelului a fost un răspuns la evenimentele din Damasc și că, după valul de drone și rachete de croazieră lansate spre Israel sâmbătă noapte, „chestiunea poate fi considerată încheiată”.

„Condusă în baza articolului 51 din Carta ONU privind apărarea legitimă, acțiunea militară a Iranului a fost un răspuns la agresiunea regimului zionist împotriva sediilor noastre diplomatice din Damasc. Chestiunea poate fi considerată încheiată. Cu toate acestea, în cazul în care regimul israelian va face o nouă greșeală, răspunsul Iranului va fi considerabil mai sever. Este un conflict între Iran și regimul israelian, de care SUA TREBUIE SĂ SE ȚINĂ LA DISTANȚĂ”, se arată pe contul oficial de pe X al misiunii permanente a Iranului la ONU.

Liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, a promis că „regimul sionist rău intenționat al Israelului va fi pedepsit” după lansarea de către Iran a atacurilor cu drone împotriva Israelului.

Armata israeliană a recomandat cetățenilor din nordul Înălțimilor Golan ocupate, precum și din Nevatim, Dimona și Eilat să stea aproape de adăposturile antiaeriene din cauza unui posibil impact după lansarea de drone iraniene, relatează Reuters.

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni de urgenţă duminică, la cererea Israelului, la o zi după ce Iranul a lansat peste 300 de drone şi rachete împotriva statului evreu, ca răspuns la o lovitură împotriva consulatului iranian din Damasc, a anunţat preşedinţia malteză a Consiliului, relatează AFP și Agerpres.

Președintele american Joe Biden a declarat că aproape toate dronele și rachetele lansate din Iran au fost interceptate, adăugând că va convoca duminică o reuniune a liderilor G7, potrivit The Guardian.

Condamnând atacul, liderul american a afirmat, într-o declarație de la Casa Albă, că Iranul a fost ajutat de grupări din Yemen, Siria și Irak.

„La indicațiile mele, pentru a sprijini apărarea Israelului, armata americană a deplasat avioane și distrugătoare de apărare împotriva rachetelor balistice în regiune în cursul săptămânii trecute. Datorită acestor desfășurări și a abilității extraordinare a militarilor noștri, am ajutat Israelul să doboare aproape toate dronele și rachetele care se apropiau”, a declarat Biden.

Liderul de la Casa Albă a reafirmat angajamentul „de fier” al SUA față de Israel în convorbirea cu Benjamin Netanyahu.

„I-am spus că Israelul a demonstrat o capacitate remarcabilă de a se apăra și de a învinge chiar și atacuri fără precedent – trimițând un mesaj clar dușmanilor săi că nu pot amenința în mod eficient securitatea Israelului”, a subliniat Biden.

Şeful Pentagonului, Lloyd Austin, a condamnat atacul și a cerut Iranului „să oprească imediat orice alte atacuri, inclusiv din partea grupărilor susținute de Teheran”.

El a adăugat că SUA nu „caută un conflict” cu Iranul, dar a adăugat că „nu va ezita să acționeze pentru a ne proteja forțele și pentru a sprijini apărarea Israelului” și că forțele americane „vor rămâne pe poziție pentru a proteja trupele americane și partenerii din regiune, pentru a oferi un sprijin suplimentar pentru apărarea Israelului și pentru a spori stabilitatea regională”, potrivit BBC.

Foto: captură video

Politica