miercuri, mai 1, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Cel mai iubit dintre olteni, omagiat la Craiova. „Neamul lui Amza merge mai departe”

Amza Pellea, celebrat la Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova. Marele actor oltean a fost omagiat, sâmbătă seară, la teatrul din oraș, în sala care îi poartă numele. Manifestarea culturală a fost prezentată de actorul și directorul Teatrului Național din București, Mircea Rusu.

„Comediile pe care le-a interpretat pe scena marilor teatre, filmele în care a jucat, dar și lacrimile pe care ni le-a smuls la filmele celebre în care a apărut ne fac pe noi să ne mândrim cu el. Popularitatea lui Amza Pellea, să vă mai vorbesc de ea? Nu cred că ar avea rost. După ce a murit, pe 12 decembrie 1983, am fost nevoiți să-l ducem de la casa lui de pe strada Salcâmilor 12, către cimitirul Bellu, atunci am fost sfâșiați”, a spus pe scenă actorul Mircea Rusu.

Orchestra Simfonică a Filarmonicii Oltenia a interpretat arii din coloanele sonore din filme reprezentative în care a jucat Amza Pellea: Osânda, Un comisar acuză, Tudor, Răscoala, Haiducii, Dacii, Columna, Mihai Viteazul, Nea Mărin Miliardar. Fata marelui actor, Oana Pellea s-a bucurat și a mulțumit tuturor că au venit să-l celebreze pe tatăl ei.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Vreau în primul rând să mulțumesc Consiliului Județean Dolj pentru că fără ei această manifestare nu ar fi fost posibilă. Mâine (n.r.duminică) îi inaugurez lui tata casa de la Băilești. Casa lui unde el a locuit. Neamul lui tata merge mai departe. Am două verișoare, am un văr, am nepoți mulți. Mă bucur de o familie excepțională care îl duc pe tata mai departe. El și-a dorit foarte tare să vă aduceți aminte de el vesel, sănătos, frumos. El pentru mine este cel mai bun tată, cel mai frumoasă stea, cel mai bun prieten, cel mai frumos bărbat pe care l-am văzut în viața mea și iubirea vieții mele lângă mama. Știu că îl iubiți, știu că îl admirați, știu că i-ați văzut și apreciat filmele și spectacolele, dar eu în seara asta sunt fata lui Amza Pellea”, a declarat fata lui Amza Pellea, actrița, Oana Pellea.

Cu reprezentații culturale și muzicale, i-au încântat pe spectatori actrița Rodica Mandache, Oana Pellea, Emil Boroghină și Florin Piersic. Andrei Păunescu a cântat câteva balade de ale tatălui său, Adrian Păunescu, dedeicate lui Amza Pellea.

Duminică seară s-a redeschis, la 93 de ani de la nașterea lui Ama Pellea, Casa Memorială care îi poartă numele. În Parcul Tineretului din Băilești a avut loc proiecția filmului Nea Mărin miliardar. Casa Memorială „Amza Pellea”, din orașul doljean Băilești, a fost închisă în urmă cu doi ani, fiica celebrului actor, Oana Pellea, invocând atunci starea în care ajunsese locuința și lipsa de implicare a autorităților pentru păstrarea acesteia.

Zeci de băileșteni au călcat aseară pragul casei pentru a-și aduce aminte de consăteanul lor, Amza Pellea.

„Este o investiție importantă, în primul rând este o investiție de suflet. Astăzi este inaugurată Casa Memorială Amza Pellea. Un beneficiu care va funcționa în subordinea Muzeului Olteniei și care începând de astăzi poate să primească vizitatori. A fost reabilitată. Îi mulțumim Oanei Pellea pentru că a avut încredere în noi și că ne-a lăsat casa părintească pe mână. Ne-a adus obiectele lui personale. Putem spune că, de astăzi, cine vrea să își aducă aminte de Amza Pellea, să vină aici să vadă unde a locuit. Să vadă elemente din viața lui, elemente din profesia lui. Suntem în Băilești, în județul Dolj, acasă la Amza Pellea. El a iubit locul acesta”, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile.

„Casa Memorială Amza Pellea este un monument de arhitectură neobaroc. Este cam ultimul imobil în acest stil. Lucrările au fost ample. Am descoperit multe lucruri interesante pe parcursul renovării. Dacă vă uitați cu atenție la acoperit, am păstrat aceeași formă a țiglelor. Ceva specific în zona Olteniei, așa numitul acoperiș cu stilul solzi de pește. Am analizat tâmplăria de lemn. Lemn de fag. Toată casa a fost construită cu o cărămidă de șamotă, de foarte bună calitate. Tot ce este în sălile expoziționale este conceptul doamnei Oana Pellea. O sală dedicată obiectelor de familie și fotografiilor, a doua sală are rol de multimedia, rulează filme, și vizitatorii au șansa să viziteze aceste lucruri”, a declarat Florin Ridichie, directorul Muzeului Olteniei.

Anul trecut, Muzeul Olteniei, cu bani de la Consiliul Județean (aproape 160 mii euro), a făcut ample lucrări de renovare a clădirii construite în anul 1908, păstrându-i autenticitatea. S-au făcut și mai multe dotări, aici fiind expuse acum zeci de obiecte personale și fotografii ale regretatului actor, dar și obiecte de recuzită de film. Deschiderea Casei a fost urmată de proiecția filmului „Nea Mărin Miliardar” în parcul din Băilești.

Intrarea va fi gratuită pentru toată lumea până pe 1 iulie, ulterior, se va percepe un preț de intrare. Programul de funcționare și vizitare va fi de marți până duminică.

Amza Pellea s-a născut la 7 aprilie 1931, în Băilești, Dolj și a decedat pe 12 decembrie 1983 la București. Din multitudinea de roluri îmbrăcate Amza Pellea s-a remarcat interpretând personaje celebre din istoria României precum Mihai Viteazul și Decebal. Însă rolul poate cel mai apreciat de români, cu siguranță de olteni, a fost cel al lui Nea Mărin, Amza Pellea fiind creatorul și interpretul personajului, rol care i-a evidențiat înclinațiile către comedie.

sursa foto: Jurnalul Olteniei

Politica