marți, mai 21, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

Ziua NATO, marcată printr-un workshop la Universitatea din Craiova

Facultatea de Științe Sociale și Brigada Multinațională Sud-Est de la Craiova au organizat, joi dimineață, „Workshop-ul România și NATO: Securitate și Politici de Apărare”. Evenimentul a avut loc în Aula „Mihai I al României”, de la Universitatea din Craiova și a fost menit să marcheze împlinirea a 75 de ani de la înființarea NATO și 20 de ani de la integrarea României la organizație. În cadrul evenimentului au fost abordate teme legate de relațiile internaționale sau provocările NATO în actualul context geopolitic.

„Acum 75 de ani, pe 4 aprilie 1949, la inițiativa a 12 state din Europa și America de Nord, lua ființă Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, ce promova alianța colectivă, care avea ca scop îndepărtarea influenței sovietice și a comunismului. La sfârșitul celui de Al Doilea Război Mondial, cortina de fier separa lumea în două tabere, cea democratică și cea totalitară. România avea să redescopere, treptat destinul și drumul, în 1989. Acum 20 de ani, România a devenit membru NATO, ceea ce îi asigură garanție de securitate prin apărare colectivă. În calitate de stat membru, am participat la diverse misiuni și exerciții. La Craiova își desfășoară activitatea Brigada Multinațională Sud-Est, structură de forță a NATO. Aceasta a devenit una dintre cele mai titrate brigăzi de infanterie ușoară. În contextul multiplelor provocări de astăzi, apartenența româniei la NATO, contribuie la consolidarea flancului estic și la siguranța colectivă a aliaților”, a declarat rectorul Universității din Craiova, Cezar Ionuț Spînu.

Prin „Workshop-ul România și NATO: Securitate și Politici de Apărare”, organizatorii au marcat împlinirea a 75 de ani de la înființarea NATO, moment care avea loc în 1949, dar și 20 ani de la integrarea României în NATO, în 2004.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„În moment aniversar, dar și de bilanț, demonstrwază ceea ce știm și trăim că politica ușilor deschise a NATO a contribuit decisiv în ultimele două decenii la consolidarea libertății în România. Doamnelor și domnilor, cele două decenii de apartenență la spațiul euro-atlantic de securitate au consolidat cooperarea nord-atlantică și au aprofundat și necesitatea dialogului între partenerii atlantici. Workshop-ul organizat astăzi la Universitatea din Craiova este o dovadă a importanței sociale în spațiul public”, a declarat Parmena Olimid, profesor la Facultatea de Științe Sociale.

În partea a doua a workshop-ului, 40 de studenți ai specializărilor Securitate Națională și Euro-Atlantică (master), Științe Politice (licență) și Relații Internaționale și Studii Europene (licență) au putut participa la mai multe activități interactive precum: sesiuni video, analiză documentară, aplicare de chestionare şi interpretarea rezultatelor.

În holul Aulei „Mihai I al României”, au fost amenajate mai multe standuri în care au fost prezentate echipamente militare, spre bucuria studenților.

spot_img
spot_img

Politica