joi, mai 9, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Doljul cere bani de la stat pentru Bâzdâna, satul care stă pe o pungă de gaze

Studiile făcute de geologi privați în satul Bâzdâna, comuna Calopăr, unde sunt emisii de metan din sol, costă peste 2 milioane lei. Primăria nu are bani să acopere factura, așa că autoritățile doljene vor cere sprijinul Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

Potrivit Prefecturii, oferta financiară a geologilor a fost acceptată de Primăria Calopăr.

„Prefectul județului Dolj, Dan Diaconu, a convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, după ce în Comitetul Local pentru Situatii de Urgență Calopăr a fost admisă oferta financiară din partea firmei care realizează studiile geologice și geofizice în satul Bâzdâna, județul Dolj.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Oferta financiară înaintată Primăriei Calopăr este în valoare de 2.058.467 lei echivalentul a 348.000 euro și acoperă acțiunile specifice desfășurate de firma de specialitate până în prezent si pe cele care urmează respectiv: cartarea geologică pe o suprafață de 3,8km; ⁠prelevare probe de gaz din sol, apă și aer și analiză chimică a acestora; achiziție de date electro metrice din zonă pe o lungime de 1,5km; achiziție de date geofizice 2D din zona pe 10 profile însumând un total de 25,7km; procesarea si interpretarea datelor geologice și geofizice obținute. Prefectul județului Dolj, împreună cu membrii comisiei Comitetului Județean pentru Situatii de Urgență au decis ca solicitarea de acordare de sprijin financiar să fie înaintată Comitetului Național pentru Situații de Urgență întrucât Primăria Calopăr nu dispune de resursele financiare necesare punerii în aplicare a măsurilor care se impun în vederea gestionării situației de urgență care afectează satul Bâzdâna. În situația unui răspuns favorabil din partea CNSU, Comitetul Județean pentru Situatii de Urgență Dolj propune ca alocarea resurselor financiare să se facă prin suplimentarea bugetului pe anul în curs a bugetului Primăriei Calopăr cu suma necesară acoperirii ofertei financiare”, au transmis reprezentanții Prefecturiii Dolj.

Reamintim că la Calopăr, o echipă de specialiști geologi ai unei firme private fac un studiu geofizic ce ar urma sa ajute autoritățile locale să stabileasca clar procedura de intervenție.
Zona în care, la începutul lunii, soba unui doljean a explodat în timp ce încerca să aprindă focul, proprietarul fiind rănit și dus la spital, este izolată și monitorizata permanent de autorități. Măsurătorile au indicat concentrații mari de gaz metan.
Reamintim că patru persoane, din trei gospodării din satul Bâzdâna al comunei Calopăr, aflate în imediată apropiere a casei în care a avut loc explozia, au fost relocate la rude. Măsura a fost luată pentru ca acestea să nu fie expuse vreunui pericol.

Politica