sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Selecție dubioasă la CE Oltenia! Marcoci vrea să impună un Directorat ilegal

Procedura de selecție a unui nou Directorat la Complexul Energetic Oltenia a fost dubioasă, iar șeful Consiliului de Supraveghere, Alexandru Marcoci, care încearcă să impună finalizarea procedurii, își riscă libertatea, notează sabotorii.ro Și nu riscă doar libertatea lui, ci pe a tuturor celor implicați în procedură.

Potrivit sursei citate, la procedura de selecție au participat în jur de 30 de persoane, multe cu experiență în conducerea CEO, unii chiar foști directori. Cu toate acestea, firma de recrutare a promovat pe lista scurtă doar trei persoane, adică pe cei trei actuali directori. Supraveghetorii ar trebui să aleagă din lista scurtă pe cei mai buni, dar cum să aleagă, când numărul minim de membri ai Directoratului este de trei? Presa s-a sesizat prima și a aflat că doi dintre cei trei directori selectați sunt cei care au ales și plătit firma de recrutare, fiind un conflict de interese evident.

Două entități din cadrul Ministerului Energiei, Direcția Antifraudă, Integritate și Inspecție și Direcția Generală Juridică și Relații Instituționale, au făcut verificări și au constatat că există suspiciuni rezonabile cu privire la existența unui conflict de interese. Și procurorii DNA verifică selecția extrem de dubioasă și au cerut documentele de la CE Oltenia.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Procedura de selecție fusese suspendată pe perioada verificărilor făcute de Ministerul Energiei, iar acum suspendarea a fost anulată, fiind două posibilități. Una legală, prin care supraveghetorii să dispună reluarea procedurii de recrutare, alta dorită de Marcoci – președintele CS, care vrea să impună semnarea unor contracte pe patru ani cu Plaveti, Trufelea și Ion Bălășoiu. Adică acel conflict de interese, deja semnalat public, să producă efecte pe mai departe și cine știe câți se vor alege cu dosare penale, pentru interesele unora.

CE Oltenia este condus, de facto, de o grupare controlată încă de fostul ministru Virgil Popescu. Cel mai important exponent al grupului este acest Marcoci, care, în ciuda celor constatate de organele de control ale Ministerului Energiei și în ciuda faptului că structura de audit a CEO este în acord cu cele susținute de aceste organe, a hotărât începerea interviurilor cu cei trei candidați selectați pe lista scurtă, inclusiv cu cei doi semnatari ai contractului cu firma de recrutare, Plaveti și Trufelea, persoane aflate în conflict de interese. Azi și mâine vor avea loc interviurile.

Care este miza lui Marcoci? Un eventual eșec al procesului de selectie poate duce la demisia Consiliului de Supraveghere, iar Marcoci nu ar îndeplini noile condiții impuse de legislație, pentru a fi selectat.

Articolul 28, alin. 3 din OUG 109, prevede: „Membrii consiliului de administraţie trebuie să aibă studii superioare şi experienţă în domeniul ştiinţelor inginereşti, economice, sociale, juridice sau în domeniul de activitate al respectivei întreprinderi publice de cel puţin 7 ani“. 

Conform CV-ului de pe site-ul CEO, Marcoci nu are nici studiile superioare necesare, el fiind absolvent de Geografie, și nici experiență în domeniul de activitate.

De altfel, Plaveti este un bun executant al dorințelor lui Virgil Popescu, transmise prin acest Marcoci. În ultimul an, au fost angajați doar mehedințeni la CEO, fie la Cariera Husnicioara, fie la carierele din zona Motru. 

Chiar săptămâna trecută, Directoratul a mai aprobat angajarea a două persoane pentru Motru, ambele din Mehedinți. Este an electoral, iar Virgil Popescu are nevoie de voturi pentru PNL…

Politica