duminică, aprilie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Deputatul oltean Albotă dorește interzicerea utilizării malițioase a tehnologiei și limitarea fenomenului Deepfake

Deputatul PSD de Olt Emil Albotă este unul dintre cei aproximativ 40 de parlamentari români care au inițiat o propunere legislativă privind interzicerea realizării, difuzării și stocării, pe internet sau în mass-media, de conținut tip imagini sau înregistrări audio-video concepute cu ajutorul tehnologiei Inteligență Artificială (IA) sau Realitate Virtuală (RV) și create astfel încât să producă aparența că o persoană a spus sau a făcut lucruri pe care aceasta, în realitate, nu le-a rostit, respectiv nu le-a făcut.

Potrivit evenimentdeolt.ro, imaginile sau înregistrările audio-video concepute cu ajutorul IA sau RV trebuie să fie însoțite, obligatoriu, de o notificare vizibilă, păstrată pe cel puțin 10% din suprafața expunerii și pe toată durata difuzării respectivului conținut.

„Având în vedere dezvoltarea accelerată a tehnologiei, a inteligenței artificiale, a tehnicilor de creare a Realității Virtuale, precum și avansul pe care îl înregistrează procesul de dezvoltare/învățare automată a instrumentelor tehnice, este necesară și importantă intervenția legiuitorului pentru limitarea efectelor malițioase ale conținutului de imagini, în înregistrări audio și video. Specialiștii în domeniu consideră că deepfake-ul este mult mai periculos și are un impact mult mai puternic decât știrile false, cu care ne-am obișnuit, în ultimii ani, toate acestea deoarece deepfake-ul cuprinde toate elementele unui produs de media, respectiv text, fotografie, video, audio. Imaginile, înregistrările audio și video de tip Deepfake (Falsul Server) pot cauza prejudicii enorme, atât în ceea e privește imaginea, reputația sau demnitatea unei persoane, cât și asupra unor organizații publice, private sau chiar instituții ale statului. Realizarea și distribuirea acestora pot prejudicia, în funcție de conținutul lor și de contextul în care sunt gestionate, inclusiv interesul social, politic sau de securitate națională a României, pot să erodeze încrederea în instituțiile statului, pot aduce prejudicii de imagine unei persoane. Chiar dacă deepfake-urile pot părea inofensive, în realitate, acestea pot avea efecte negative, de lungă durată. Această tehnologie a deepfake-ului a evoluat pentru a fi din ce în ce mai convingătoare și disponibilă publicului, permițând, totodată, perturbarea industriilor de media, divertisment și, în ultimul timp, a putut duce și la fraudă financiară considerabilă”, a declarat parlamentarul social democrat, potrivit sursei.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Deputatul Albotă mai spune că anunțul de tip avertisment va fi plasat vizibil, pe cel puțin 10% din suprafața de expunere și pe întreaga derulare a conținutului de tip Deepfake (Fals Server) realizat și difuzat strict în scopul promovării unor produse sau servicii, conținutul acestuia fiind: „Acest material conține ipostaze imaginare”.

„Realizarea unor astfel de materiale de tip Fals Server, precum și difuzarea lor, constituie, fiecare, un act responsabil, realizat cu discernământ și intenție directă, faptă care se referă la realizarea și distribuirea malițioasă de conținut tip Deepfake, urmând a fi calificate în acest demers legislativ, ca infracțiuni și se pedepsește cu amendă penală sau închisoare, de la 6 luni, la 2 ani”, a subliniat Emil Albotă. La începutul lunii aprilie acest proiect de lege a fost înaintat la Senat.

sursa foto: evenimentdeolt.ro

Politica