duminică, mai 5, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Satiriștii de la Charlie Hebdo, amenințați cu moartea: ”Nu vă jucați cu musulmanii”

Satiriștii de la revista franceză Charlie Hebdo au fost amenințați cu moartea de către comandantul-șef al Gărzii Revoluționare din Iran, aripa paramilitară a regimului fundamentalist de la Teheran, care a sugerat că vor suferi la fel ca scriitorul Salman Rushdie, atacat vara trecută de un fundamentalist care a acționat ca urmare a „fatwei de moarte” emisă de primul ayatolah, în urmă cu 30 de ani.

„Îi sfătuiesc pe francezi şi pe directorii revistei Charlie Hebdo să se uite ce-a păţit Salman Rushdie”, a declarat Hossein Salami, citat, miercuri, de agenţia semioficială Mehr, conform Agerpres.

În august 2021, la New York, scriitorul britanic de origine indiană a fost victima unui atac cu cuţitul în urma căruia şi-a pierdut vederea la un ochi. Atacatorul a spus că l-a atacat pe scriitor, deși nu-i citise cartea, pentru că „a atacat islamul” în romanul său „Versetele satanice”, publicat în 1989.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În 1989, primul ayatollah al regimului de la Teheran, Ruhollah Khomeini, a emis o fatwa (decret religios) în care cerea asasinarea lui Rushdie şi a oricărei persoane implicate în publicarea cărţii, iar din acel moment scriitorul a fost nevoit să trăiască ascuns şi sub protecţia poliţiei.

Guvernul iranian a respins orice responsabilitate pentru atacul din august 2022 împotriva lui Rushdie, dar l-a acuzat pe însuşi scriitorul britanic de agresiune, pe motiv că „i-a insultat pe musulmani” cu romanul său.

„După mulţi ani, un tânăr musulman s-a răzbunat în mod curajos pe Salman Rushdie şi nimeni nu l-a putut salva”, a declarat Salami, referindu-se la bărbatul care l-a atacat pe autor cu un cuţit în timp ce acesta se afla pe scenă, în timpul unei conferinţe la New York.

„Nu vă jucaţi cu musulmanii”, a adăugat generalul iranian.

Charlie Hebdo a organizat, pe 8 decembrie, un concurs de caricaturi înfăţişându-l pe liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, pentru „a-i susţine pe iranienii care luptă pentru libertatea lor”, o referire la protestele care zguduie această ţară din septembrie 2022, după uciderea cu barbarie a unei tinere de 22 de ani pentru că nu purta „corect” vălul islamic. 

Foto: Twitter/Charlie Hebdo

Săptămânalul francez a publicat caricaturile într-o ediţie specială la împlinirea a opt ani de la atentatul împotriva redacţiei sale din Paris, comis la 7 ianuarie 2015 de atacatori care au spus că acţionează în numele Al-Qaida pentru a răzbuna decizia săptămânalului de a publica caricaturi ale profetului Mahomed.

Iranul a condamnat concursul şi a transmis că „nu acceptă sub nicio formă insultele împotriva valorilor islamice, religioase şi naţionale”.

Într-un prim răspuns la anunţul organizării de către Charlie Hebdo a concursului de caricaturi, Iranul a închis, în data de 5 ianuarie, Institutul Francez de Investigaţii, ca reacţie la „tăcerea” guvernului de la Paris pe această temă.

Foto: Facebook/Charlie Hebdo

Politica