joi, mai 2, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Mehedinți. Biserica din Livezile are nevoie urgentă de bani pentru picturi

Preotul mehedințean Marian Turea, părintele care s-a zbătut peste măsură să ridice o biserică funcțională nou-nouță în comuna Livezile deoarece vechiul lăcaș de cult a fost ars din temelii de un incendiu devastator, solicită public, cu smerenie, ajutor financiar pentru finalizarea lucrărilor, mai precis pentru picturi. Slujitorul Domnului ne-a dezvăluit că meșterii care s-au apucat de câteva zile de picturile interioare lucrează pe datorie și în acest sens orice leuț donat în contul Parohiei Livezile, RO27 RZBR 0000 0600 0062 5557 deschis la Raiffeisen Bank Drobeta Turnu Severin, este binevenit.

„Biserica funcționează, se slujește normal, însă nu este gata. De câteva zile ne-am apucat de picturi. În prezent pictăm în altar. Mai urmează pictura totală plus catapeteasma, pardoseala și mobilierul bisericesc. Avem nevoie urgentă de ajutor financiar, orice bănuț donat în cont este binevenit căci n-avem fonduri și lucrăm pe datorie”, ne-a declarat ieri părintele Marian Turea, preot vrednic și iubit de enoriașii din comuna Livezile, și  renumit în județ.

În ianuarie 2017 localnicii din Livezile au rămas fără biserică

Policlinica Buna Vestire Craiova

Parohia din Livezile – Mehedinți, a fost greu încercată după ce biserica a fost distrusă în totalitate de flăcări. Slujbele religioase s-au desfășurat o bună bucată de vreme într-un loc improvizat, timp în care s-a început construcția unei noi biserici.

Cei doi preoți de atunci, părintele Marian Turea, părintele Iulie Costăngioară, împreună cu enoriașii și pompierii, au apucat să salveze doar Sfânta Evanghelie din Sfântul Altar, potirul, discul și chivotul. În rest a ars toată biserica. Picturi, icoane, iconostase, tot s-a făcut scrum: „Incendiul la biserica noastră a izbucnit luni 30 ianuarie 2017 imediat după terminarea slujbei. Bine că n-a fost lume înăuntru, numai ce plecaseră acasă credincioșii. Un tânăr din sat a observat flăcările, m-a chemat dar n-am mai putut face nimic. A pus el mâna pe stingător dar în zadar. Biserica fiind numai din bârne de lemn pe interior s-a întins focul cu repeziciune. Am apucat să salvăm Evanghelia din Sfântul Altar, potirul, discul și chivotul. În rest a ars tot, picturi, icoane, iconostase. Numai un baldachin costase 42 de milioane de lei vechi. Incendiul a pornit de la instalația electrică veche din aluminiu, nu din cupru. Singura soluție provizorie pentru slujbele bisericești a fost camera clopotniței”, ne-a povestit preotul paroh Marian Turea.

În comuna Livezile la nici 50 de metri de biserica distrusă de flăcări se află biserica neterminată, ale cărei lucrări au fost stopate din lipsă de bani. Părintele Marian Turea și primarul Adrian Nănuți sunt de părere că acum este nevoie mai mult ca oricând de fondurile necesare terminării sfântului lăcaș. Căci biserica este zidită și acoperită. Mai trebuie tencuită, pictată și amenajată în interior.
„Bugetul unei comune este mic dar din anul 2013 de când sunt primar în fiecare an am alocat sume importante zic eu, pentru biserici. Voi merge personal cu preotul pe oriunde și oricând ca să facem rost de bani. Voi contribui și personal cum sunt convins că vor face și locuitorii comunei, în limita posibilităților fiecăruia”, ne-a declarat la rândul său primarul comunei Livezile, profesorul Adrian Nănuți.

„Cereți și vi se va da!”

„Domnul a dat, Domnul a luat, fie numele Domnului binecuvântat” (Iov 1, 12). Răsunătoare sunt cuvintele acestea pentru toţi aceia care au credinţă adevărată şi Îl iubesc pe Dumnezeu cu sufletul. Căci până când eşti sănătos şi toate îţi merg bine, nu e lucru mare să fii credincios. Examenul de credinţă începe în clipa când se face noapte în viaţa ta. Când vin încercările şi loviturile. Credinţa cea tare, în clipe ca acestea, îşi arată puterea. Biserica din comuna Livezile județul Mehedinți, singurul loc de rugăciune al localnicilor, singurul lor loc sfânt, are nevoie de ajutorul semenilor! „Cereţi şi vi se va da, căutaţi şi veţi afla, bateţi şi vi se va deschide!” spune Sfânta Evanghelie. Parohia Livezile, județul Mehedinți, are cont deschis la Raiffeisen Bank Drobeta Turnu Severin. Acesta este RO27 RZBR 0000 0600 0062 5557. Persoană de contact, preot Marian Turea, telefon 0758/114.399.

Politica