luni, mai 6, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Prețul gazelor a ajuns la un nou record în Europa

 Prețul gazelor naturale a crescut luni cu 15%, până la 281,86 euro pe MWh pe bursa de profil din Olanda, în vreme ce echivalentul britanic s-a scumpit cu 16% luni, scrie Bloomberg.

Majorarea vine după ce Moscova a anunțat că va închide o conductă importantă, ducând la temeri privind alimentarea cu gaze a Europei, în special a Germaniei.

Gazoductul Nord Stream, care transportă gaze pe sub Marea Baltică din Rusia în Germania, va fi închis pentru mentenanță în data de 31 august, pentru trei zile. Gazprom a anunțat că singurul compresor care pompează gaze pe conductă are nevoie de lucrări.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Luna trecută Gazprom a mai închis o dată gazoductul, iar la reluarea fluxurilor acesta a repornit la o capacitate de 20%, scrie libertatea.ro

Germania a avertizat că Moscova ar putea reduce și mai mult livrările și a reiterat solicitarea de economisire a energiei.

În același timp, Robert Habeck – ministrul german al Economiei – a eliminat duminică posibilitatea ca durata de viață a centralelor nucleare să fie extinsă, spunând că funcționarea acestora nu economisește decât 2% din consumul de gaze, conform Reuters.

Autoritățile europene au avertizat repetat despre posibilitatea ca livrările din Rusia să fie total sau parțial oprite, pe măsură de Kremlinul retaliaază în urma sancțiunilor impuse din cauza invadării Ucrainei. Germania caută alternative la gazele rusești, dar este improbabil să înlocuiască toate importurile din Rusia.

Creșterea prețului gazelor a dus la creșterea prețului energiei. Prețul spot pentru ziua următoare a ajuns la 630 de euro pe MWh în Germania, conform Bloomberg. Piața europeană este afectată și de faptul că mare parte din reactoarele nucleare ale Franței nu funcționează, din cauza lucrărilor de mentenanță și a secetei.

Pe lângă oprirea Nord Stream, Rusia va opri parțial și exporturile de țiței din Kazahstan. Acestea se fac prin intermediul conductei CPC, care transportă anual 1% din petrolul mondial.

Rusia a anunțat că sunt necesare lucrări pentru înlocuirea unor echipamente, conform Reuters. Prin conductă exportă țiței grupul kazah KazMunaiGaz, care transportă petrol către rafinăria Petromidia, de la Năvodari. Petrol kazah mai exportă prin conducta CPC și grupul rus Lukoil și cele americane Exxon și Chevron.



 

Politica