marți, mai 7, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

ISU Mehedinți: Igienizarea terenurilor prin ardere este interzisă!

La nivelul ISU Mehedinți continuă acțiunile de informare și educare a populației pentru prevenirea situațiilor de urgență generate de arderile necontrolate. Având în vedere că județul Mehedinți se află sub Cod Galben de caniculă, cetățenii au fost avertizați cu privire la interdicția folosirii focului deschis pentru igienizare.

Specialiștii Inspecției de Prevenire și cadre ale Serviciului Pregătire pentru Intervenție și Reziliența Comunităților continuă, și săptămâna aceasta, misiunile de informare și educare preventivă a populației, pe raza județului Mehedinți, în vederea conștientizării cetățenilor cu privire la riscurile la care se pot expune atunci când nu respectă măsurile de apărare împotriva incendiilor.

Efective de pompieri din cadrul tuturor subunităților, după finalizarea intervențiilor, la întoarcerea spre unitate, difuzează mesaje audio predefinite pentru a le reaminti cetățenilor faptul că focul scăpat de sub control poate produce pagube materiale însemnate, punând în pericol nu doar bunuri, ci chiar viața persoanelor.

Policlinica Buna Vestire Craiova

De la începutul anului, pompierii mehedințeni au depus eforturi susţinute pentru limitarea și stingerea a peste 528 incendii izbucnite la vegetație uscată, 51 dintre acestea producând pagube materiale. Salvatorii au stins incendiile în limitele găsite, reușind să protejeze locuințele cetățenilor.

Numai în luna iulie a acestui an, pompierii au intervenit pentru localizarea și stingerea a 140 incendii izbucnite la vegetație uscată, dintre acestea 26 propagându-se la depozite de furaje, culturi de cereale și viță de vie, pădure, litieră și anexe gospodărești, producând pagube materiale, dar și o victimă în localitatea Salcia.

„Rugăm cetățenii să dea dovadă de responsabilitate și să înțeleagă că arderea miriștilor, a vegetației uscate și resturilor vegetale este interzisă, fiind un pericol major pentru viața acestora, iar în condițiile meteorologice actuale, perioade de caniculă și secetă prelungită, manifestarea incendiilor poate fi extrem de violentă, afectând: gospodării, construcții, rețele electrice, păduri și animale.

Atragem atenția că arderea miriștilor, stufului, tufărișurilor și vegetației ierboase din ariile protejate și de pe terenurile supuse refacerii ecologice, dacă pune în pericol viața ori sănătatea umană, animală sau vegetală, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an, conform OUG 195/2005 privind protecția mediului, cu modificările și completările ulterioare”, potrivit ISU Mehedinți.

Politica