sâmbătă, mai 4, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

VIDEO/ DIICOT: Zece grupări specializate în traficul de persoane, destructurate. 166 de victime, dintre care 61 minori

DIICOT a informat, miercuri, că, în primele şase luni ale anului, a reuşit să destructureze 10 grupări care se ocupau cu traficul de persoane, numărul victimelor acestora fiind de 166, dintre care 61 minori.

”În continuarea eforturilor pe linia combaterii traficului de persoane și de minori, precum și a oricăror forme de exploatare a persoanelor vulnerabile, parte a eforturilor autorităților române de aplicare a legii în vederea combaterii eficiente a acestui fenomen infracțional, în primul semestru al anului 2022 (ianuarie – iunie), procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism au întocmit 50 de rechizitorii și 6 acorduri de recunoaștere a vinovăției având ca obiect astfel de cauze”, se arată în comunicatul DIICOT.

În aceeaşi perioadă, au fost destructurate 10 grupări specializate în comiterea infracţiunilor de trafic de persoane şi trafic de minori.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În total, în primele şase luni ale acestui an, au fost trimişi în judecată pentru comiterea de infracţiuni din sfera traficului de persoane 174 de inculpaţi, dintre care 108 în stare de arest preventiv.

Numărul victimelor traficate în vederea exploatării, documentate în primul semestru al acestui an, a fost de 166, dintre care 61 victime minore.

Valoarea totală a bunurilor indisponibilizate prin măsuri asigurătorii în dosarele soluţionate prin trimitere în judecată a fost de peste 4 milioane de lei.

”În perioada de referinţă, procurorii DIICOT împreună cu structurile de Poliţie specializate au organizat 83 acţiuni operative pentru combaterea traficului de persoane şi a traficului de minori, în cadrul cărora au fost efectuate 290 de percheziţii domiciliare şi 75 de percheziţii ale vehiculelor, activităţi finalizate cu luarea unor măsuri preventive în dosarele înregistrate pe rolul acestei structuri”, se mai arată în comunicat.

De asemenea, au fost înregistrate 16 ordine europene de anchetă şi cereri de comisie rogatorie active, respectiv 22 pasive, fiind încheiate două acorduri de constituire a unor echipe comune de anchetă, având ca obiect combaterea traficului de persoane. Au fost realizate şi trei acţiuni coordonate cu autorităţile judiciare din Europa în astfel cauze.

În prezent, se află în derulare următoarele proiecte:

* Westeros 2 – „Further enhancing the fight against trafficking in human beings by focusing on prevention, cooperation and recovery of crime proceeds”, cofinanţat de Comisia Europeană – DG HOME – ISF Police;

* „THB Ad-hoc training on advanced financial investigation” – finanţat de Ministerul de Externe din Olanda;

* „Consolidarea răspunsului proactiv al justiţiei penale la traficul de persoane din România”, coordonat de International Justice Mission, în parteneriat cu DIICOT;

* „Countering Trafficking in Human Beings: Measures to Intensify Investigations and Prosecutions, Disrupt the Financial Business Model and Enhance Financial Investigations and Intensify Preventive Initiatives” – coordonat de Academia Europeană de Drept – ERA;

* „Leading a United Pathway to anti – Trafficking Action – (LUPTA)” dezvoltat de Agenţia pentru Migraţie a ONU – Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM), în coordonare cu Ambasada SUA în România şi Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane (ANITP).

Politica