vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Prețul carburanților îi bagă în ședință pe guvernanți

Liderii coaliției de guvernare PSD-PNL-UDMR se întâlnesc vineri, în jurul orei 11, pentru a discuta despre creșterea rapidă a prețului carburanților, au declarat pentru G4Media surse politice.

Prețul benzinei și motorinei crește constant de la începutul anului, iar singura decizie pe această temă a guvernului a fost rambursarea a 50 de bani din acciză pentru unele categorii de transportatori.

Premierul Nicolae Ciucă a cerut, joi, Ministerului Energiei și Ministerului de Finanțe să verifice prețurile la carburanți. „Să avem o decizie privind modul în care s-a ajuns la acest nivel al prețurilor la carburanți”, a explicat prim-ministrul.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Vom aproba OUG privind combaterea acțiunilor speculative. Este o ordonanță de urgență pe care avem datoria să o aprobăm, astfel încât să putem să evităm situații excepționale, situații pe care deja am putut să le vedem întâmplându-se atât în perioada pandemiei de Covid, cât și în prima perioadă de după declanșarea acțiunii militare ruse în Ucraina.

Avem datoria să ne protejăm cetățenii, avem datoria să ne protejăm mediul de afaceri. Cred că e important să asigurăm un cadru cât se poate de bine reglementat și onest între cerere și ofertă, pentru a putea să combatem orice creștere artificială a prețurilor”, a transmis premierul Nicolae Ciucă, joi, înaintea ședinței de Guvern.

 În ultimele zile tot mai mulți români și-au arătat frustrarea că plătesc pentru un plin cam 33% dintr-un salariu minim net pe economie. Venitul salarial minim (cel primit în mână) este de 1.524 de lei, la un câștig minim brut garantat prin lege de 2.550 de lei.

În Târgu Jiu, mai mulți șoferi au protestat la începutul săptămânii în fața unei benzinării din oraș. Conducătorii auto comandau benzină de 1 leu pentru a bloca stația. Protestul din Târgu Jiu a venit pe fondul dublării prețului la carburanți în ultimul an calendaristic.

O asociație a transportatorilor chiar le-a cerut tuturor șoferilor să participe la un protest joi, 30 iunie 2022, începând cu ora 12:00. Federația Operatorilor Români de Transport (FORT) a mai solicitat Guvernului României plafonarea prețurilor carburanților la tarife maximale după modelul statelor vecine, se menționează într-un comunicat remis luni de organizație, scrie romania.europalibera.org

„Aceasta este unica soluție ce se poate aborda pe termen scurt pentru consumatorii persoane fizice și juridice, până când toți factorii instituționali rezolvă dilema sau trilema economică ce a generat fenomenul de la pompe”, se menționează în document. Reprezentanții FORT încurajează totodată persoanele juridice „să susțină prin toate mijloacele legale protestele ce urmează să se desfășoare la intrarea în stațiile de alimentare din întreaga țară”.

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat marți la o întâlnire cu presa că este „mirat” în privința prețurilor carburanților, în condițiile în care prețul la petrol este similar cu cel de acum un an, dar benzina și motorina este mai scumpă.

„Eu nu am fost mare adept al scăderii TVA-ului la carburant. Ați văzut ce s-a întâmplat în Germania, s-a scăzut TVA-ul și carburantul s-a scumpit. Am venit cu o măsură cu 0,5 bani din acciză doar pentru transportatori, pentru cei care fac transport de persoane și pentru distribuitori, încercând să venim pe o zonă punctuală a economiei. Ce mă mir eu este altceva. 120 de dolari pe baril era și acum un an sau doi și aveam la pompă prețul de 7,8 lei pe litru. Acum este tot 120 de dolari barilul și prețul este peste 9 lei”, a declarat Ciolacu.

Și vicepremierul Kelemen Hunor afirmă nu au fost încă discuții nici în coaliția de guvernare, nici în Guvern despre plafonarea prețului sau reducerea accizei la carburant.

„Trebuie să vezi cum funcționează economia ta și orice plafonare înseamnă că tu, statul, trebuie să plătești diferența la pompă la cel care comercializează. Ai de unde să plătești sau nu, e o altă întrebare?!”, a spus Kelemen Hunor, răspunzând la întrebările jurnaliștilor.

El a adăugat că accizele la carburant ar putea fi reduse pe o perioadă determinată, dar pentru acest lucru trebuie ca statul să discute și cu producătorii.

„Dacă tu reduci accizele și benzinarii nu reduc prețul la pompă, atunci nu ai făcut nimic. Pe intervenția statală pe termen lung nu poți să reduci, pentru că cei care vin și aduc benzină, motorină la pompă cumpără de pe piață, nu cumpără de la stat”, a mai spus liderul UDMR.

Politica