vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Teatrul Național Craiova va fi reabilitat. De unde vin banii

Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova va fi reabilitat de Ministerul Culturii. Banii vin dintr-un împrumut de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.

Teatrul Național din Craiova se numără printre obiectivele care vor beneficia de finanțare în vederea reabilitării, ca urmare a semnării Acordului-cadru de împrumut dintre România și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), anunță Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Vest Oltenia.
„Costul total net al proiectului privind reabilitarea patrimoniului construit și modernizarea unor clădiri culturale din România se ridică la 270 de milioane de euro, din care 216 milioane de euro (80% din cost) din împrumutul BDCE și 54 de milioane de euro (20% din cost), contribuția de la bugetul de stat. Finanțarea acordată în prezent va susține realizarea proiectării și execuția lucrărilor pentru opt obiective de investiții în scopul restaurării complete a șase monumente istorice emblematice pentru România, precum și reabilitarea și construirea unor spații adecvate pentru desfășurarea și diversificarea activităților culturale”, conform ADR SV Oltenia.
Proiectul vizează două componente: Reabilitarea de monumente istorice, care vizează, cu precădere, restaurarea în profunzime a următoarelor obiective de anvergură: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti; Teatrul Naţional şi Opera Română – Cluj-Napoca; Vila „Florica” de la Ștefănești – jud. Argeș; Conacul „Vârnav Liteanu” de la Liteni – jud. Suceava;
Vila „Ion I.C. Brătianu” din București; Muzeul Național al Revoluției Anticomuniste din Decembrie 1989, Timișoara, precum și reabilitarea și construirea de clădiri cu destinație culturală, ce vizează: Reabilitarea clădirii Teatrului Național „Marin Sorescu” Craiova; Construirea unei noi săli de concerte în Iași, destinată Operei Naționale Române Iași.

Perioada de implementare este de circa 7 ani, iar operaționalizarea proiectului va avea loc în cursul acestui an, după ratificarea prin lege a împrumutului.

Policlinica Buna Vestire Craiova

 Fondat în 1850, teatrul a fost denumit după omul de cultură și scriitorul de talie universală Marin Sorescu, în anii de după Revoluția din 1989. Actuala clădire a teatrului craiovean, un adevărat simbol arhitectural al orașului, creație a arhitectului Alexandru Iotzu, a fost inaugurată pe 21 aprilie 1973.

Politica