miercuri, mai 1, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Un bărbat din Moscova a fost amendat pentru că purta adidași cu albastru și galben 

Un bărbat de 40 de ani, care purta pantofi sport albastru cu galben, a fost reținut în centrul Moscovei, sub acuzația de participare la un protest neautorizat, scrie publicația independentă rusă The Insider. 

Avocatul bărbatului a spus că poliția a considerat încălțămintea bărbatului „un mijloc de agitație”.   Bărbatul a fost reținut pe 6 martie, când ieșea dintr-un centru comercial din centrul orașului, unde s-a dus să le cumpere cadouri soției și fiicei sale. Potrivit avocatului său, poliția l-a arestat în Piața Teatrului din Moscova și l-a dus la Departamentul Afacerilor Interne din Lianozovo, scrie libertatea.ro 

La sediul poliției i-a fost întocmit un proces-verbal în temeiul părții a 5-a a articolului 20.2 din Codul penal (nerespectarea regulilor de organizare a unui miting), care arăta că bărbatul a strigat lozinci într-un grup de persoane care participau la un protest neautorizat.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Instanța l-a amendat cu 10.000 de ruble (565 lei). Bărbatul urmează să facă apel. Pe 4 martie, președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret de modificare a Codului Penal, potrivit căruia răspândirea „falsurilor” despre acțiunile Forțelor Armate Ruse se pedepsește cu închisoare de până la 15 ani.

De la începutul invaziei în Ucraina, în toată Rusia, poliția a reținut zeci de mii de oameni care, într-un fel sau altul, se exprimă împotriva războiului pornit de Putin în Ucraina, scrie publicația The Insider și relatează pe scurt câteva dintre arestările recente asupra unor cetățeni ruși: 

  • Pe 2 aprilie, un protestatar a fost reținut la Moscova ținând în mână un pachet de șuncă Miratorg (unul dintre cei mai mari producători și distribuitori de produse din carne din Rusia, n.r.), cu partea a doua a cuvântului tăiată, lăsând astfel liber cuvântul „pace” în rusă.
  • Pe 28 martie, un protestatar care deținea un card bancar Mir (pace, lume, în rusă, n.r.) a fost reținut lângă stația de metrou Lubianka din Moscova.  Pe 18 aprilie, polițiștii din Izhevsk au considerat un dans în cerc pe melodia „Să fie întotdeauna soare”, ca fiind un protest împotriva războiului. 
  • Trei acuzații i-au fost aduse unui locuitor din Novosibirsk din cauza unui afiș pe care scria „Putin trebuie să demisioneze”. Bărbatul a spus pentru The Insider că, de la începutul războiului, a fost reținut de cinci ori. 
  • În Ivanovo, un bărbat a fost reținut cu un afiș pe care scria «*** ****». Potrivit instanței, asteriscurile semănau cu sloganul „Nu războiului”, iar steaua cu cinci colțuri era „un simbol ideologic important” al Armatei Roșii a Muncitorilor și Țăranilor.

Politica