duminică, mai 5, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Cum te protejează iodul în cazul unui accident nuclear?

România va începe să distribuie populației săptămâna viitoare, pastilele de iodură de potasiu, prin medicii de familie. Unele țări au trimis astfel de pastile Ucrainei, în alte țări, locuitorii se interesează cum le pot procura. În mare, pastilele de iod au rolul de a preveni cancerul tiroidian în cazul emisiilor radioactive, însă nu reprezintă o rețetă magică.

Iodul stabil este un oligoelement natural absolut necesar pentru sănătate. Intră în compoziţia hormonilor produşi de glanda tiroidă, situată în partea din faţă a gâtului, care fixează iodul inhalat sau ingerat, scrie AFP, citat de Agerpres.

Comprimatele de iod stabil, adică neradioactiv, protejează glanda tiroidă contra unei contaminări radioactive.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Un accident grav produs la o instalaţie nucleară poate duce la eliberarea de iod radioactiv în atmosferă. Inhalat sau ingerat prin consumul de alimente contaminate, acest radioelement contribuie la iradierea populaţiei, crescând riscul de cancer tiroidian.

Accidentul reactorului nuclear de la Cernobîl din 1986 a provocat o importantă eliberare în mediu de iod 131 şi iod radioactiv de scurtă durată. O rată mai ridicată de cancer tiroidian a fost observată la persoanele care trăiesc în zone contaminate din Belarus, Ucraina şi vestul Federaţiei Ruse.

Pentru a preveni ca tiroida să fixeze iodul radioactiv, administrarea de iod stabil este un mijloc de prevenţie pentru a proteja sănătatea populaţiei expuse.

Saturată cu iod stabil, ca un burete, glanda tiroidă nu mai poate să fixeze iodul radioactiv. Prin urmare, acesta poate fi eliminat rapid şi natural prin urină.

„Iodul protejează un singur organ, tiroida”, a declarat pentru AFP Autoritatea pentru Siguranţa Nucleară din Franța, amintind că prima protecţie în caz de accident nuclear este adăpostirea într-o clădire solidă.

Medicamentul nu protejează împotriva altor elemente radioactive, cum ar fi cesiu 134 sau cesiu 137.

De asemenea, trebuie acordată atenţie respectării termenelor limită de ingerare.

Comprimatele de iodură de potasiu nu reprezintă nici un vaccin radioprotector, nici un tratament permanent.

Comprimatele de iod stabil ar trebui să fie administrate, în mod ideal, cu o oră înainte de expunerea la radioactivitate şi nu mai târziu de 6 până la 12 ore după aceea.

Eficacitatea este ridicată dacă administrarea se face cu două ore înainte de debutul eliberărilor de iod radioactiv; aceasta este de 50% în cazul în care administrarea se efectuează la şase ore de la debutul eliberărilor de iod radioactiv. Mai târziu, dincolo de 24 de ore, efectele secundare ale consumului de iod stabil sunt mai grave decât beneficiile scontate.

Comprimatele de iod pot fi înghiţite cu un pahar cu apă sau dizolvate într-o băutură.

Sunt recomandate în special persoanelor a căror tiroidă este cea mai sensibilă la riscul de contaminare – gravide, bebeluşi, copii şi tineri.

Însă, „nu are rost să se administreze comprimate de iod preventiv: nu numai că este inutil, dar poate provoca reacţii nedorite, sau alergii”, a subliniat Autoritatea pentru Siguranţă Nucleară din Franța.

Un aport excesiv poate duce la disfuncţii ale tiroidei dar şi la anumite efecte secundare cardiace sau renale.

Comprimatele de iod trebuie administrate cu atenţie, în situaţia unui accident şi numai la indicaţiile autorităţilor. În Franța spre exemplu, acestea nu sunt distribuite clienților farmaciilor la cerere.

În Franţa, cinci campanii pentru distribuirea de tablete stabile de iod au fost organizate de autorităţile publice începând cu anul 1997 în municipiile situate pe o rază de 20 de kilometri, în special în jurul celor 19 site-uri nucleare ale EDF – care operează reactoare nucleare – în caz de eliberare radioactivă accidentală. Dincolo de această rază, stocurile departamentale, gestionate de prefecţi, ar putea fi asigurate în caz de necesitate, potrivit ASN.

Comprimatele au o perioadă de valabilitate de 7 ani, ceea ce necesită înlocuirea lor regulată.

Franţa a trimis în Ucraina, la începutul acestei luni, „diverse produse medicale”, printre care iod, pentru protecţie în cazul unui accident nuclear în cursul luptelor cu armata rusă.

Medicii croaţi au tras recent un semnal de alarmă cu privire la pericolele administrării necontrolate de comprimate cu iod.

Îngrijoraţi de riscul unui atac nuclear rusesc, belgienii au achiziționat, încă de la începutul lunii martie, tablete de iod, în pofida avertismentelor.

Politica