joi, mai 2, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

FOTO/VIDEO. Mizeria nevăzută din subsolul Craiovei. Cum arată un adăpost antiaerian

Reprezentanții Primăriei din cadrul departamentului Situații de Urgență și echipe de la ISU Dolj au început, în urmă cu două săptămâni, verificările pe teren, pentru a observa starea adăposturilor antiaeriene din Bănie. După 10 zile, autoritățile locale anunțau faptul că nu toate spațiile de protecție civilă au fost puse la punct și că vor face reparații și igienizări, unde este cazul.

Este vorba de reparații la instalațiile electrice și sanitare și lucrări de zugrăveli. În adăposturile aflate în subordinea Primăriei ar putea intra aproximativ 20.000 persoane. Dar, pe raza municipiului Craiova, mai sunt și adăposturi private, care aparțin de diferite persoane juridice. S-au depistat mici probleme de acest fel ( nr. în ceea ce privește inundațiile) în două adăposturi, care vor fi rezolvate în curând. În acest moment, adăposturile sunt funcționale în proporție de peste 85 %. Au fost avertizate mai multe asociații, care ulterior s-au și conformat, dar nu a fost amendată nicio asociație până acum”, spunea Marina Andronache, purtător de cuvânt al Primăriei Craiova, pe 17 martie.

Adăpostul antiaerian din blocul M1, cartier Brazda lui Novac, este unul dintre spațiile cu cele mai mari probleme. Acolo, încă din toamna anului 2021, subsolul a fost inundat, în mai multe rânduri. Acum, problemele cu apa par să fie rezolvate, dar spațiul destinat protecției civile este mizerabil. În acel loc abia că se poate păși, iar adăpostirea este imposibilă.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Conflictul armat de la granița României a îngrijorat mulți oamenii. Cozile de la pașapoarte, schimb valutar, benzină sau la alimente sunt doar câteva dovezi ale fricii care a prins rădăcini în rândul cetățenilor. Unii români s-au interesat și de amplasarea adăposturilor antiaeriene, cărora nu li s-a mai acordat o atenție prea mare în ultimii ani.

În adăpostul antiaerian din cartierul Brazda lui Novac nu se poate intra. De la scările, care sunt sparte și strâmbe, până la ușa mizerabilă și gunoaiele din interior, totul duce într-o singură direcție: nesiguranță. Craiovenii nu au cum să se adăpostească în acel spațiu, cel puțin nu până când autoritățile nu vor lua măsuri în ceea ce privește igiena.

Politica