vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Angajații TMK Slatina își închid conturile bancare și amenință cu proteste

Angajații TMK au hotărât să boicoteze băncile cu care societatea are contracte, după ce conturile firmei au fost blocate ca urmare a sancțiunilor impuse Rusiei, iar oamenii nu și-au mai putut lua salariile. Sindicaliștii ameninţă inclusiv cu proteste.

Sindicaliștii Cartel Alfa Olt care îi reprezintă pe angajații TMK, firmă producătoare de țevi turnate, spun că oamenii vor renunța la cardurile de salarii dar și la alte servicii pe care le au cu băncile care au blocat conturile firmei. Sunt vizate principalele unități bancare din țară.

„În semn de «recunoștință», față de atitudinea instituțiilor bancare în raport cu angajații TMK Artrom SA, aceea de a sfida un număr de 2.400 clienți care dețin carduri de salarii, precum și alte produse bancare oferite de către acestea, informăm că angajații vor renunța la serviciile contractuale în perioada următoare. Acest lucru este bazat și pe faptul că unul dintre principiile europene pentru care România a aderat la Uniunea Europeană este acela de a oferi o piață concurențială și posibilitatea consumatorului de a se îndrepta către instituții financiare care asigură respect și corectitudine în relațiile cu clienții săi”, a declarat președintele Cartel ALFA Olt, care a menționat și numele unităților bancare vizate.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„La data de 10 martie 2022, conturile bancare deținute de societatea TMK Artrom, la următoarele unități bancare BCR, UniCredit (conturile din România, Italia și SUA), Raiffeisen, BRD, Banca Transilvania și ING, au fost blocate la ordinul «băncilor mamă» din Uniunea Europeană, astfel că la data de 15 martie, unitatea TMK Artrom SA cu puncte de lucru în Slatina, județul Olt, și Reșița, județul Caraș Severin, a fost în imposibilitatea de a plăti salariile angajaților români care lucrează în aceste unități și orice alte plăți. Cu toate ca reprezentanții societății TMK au făcut demersurile legale necesare pentru deblocarea temporară a conturilor bancare ale unității, cu precădere pentru a plăti salariile angajaților, unitățile bancare au păstrat sancțiunile impuse nelegal din punctul nostru de vedere”, a adăugat sindicalistul Ioțu, liderul Cartel ALFA Olt.

Totodată, sindicaliştii din cadrul TMK Artrom au anunţat că vor ieşi în stradă dacă angajaţii companiei nu îşi vor lua salariile, după ce societatea s-a ales cu conturile blocate ca urmare a sancţiunilor impuse Rusiei şi oamenilor de afaceri apropiaţi Kremlinului. Printre aceştia se numără patronul TMK, Dimitry Aleksandrovici Pumpyansky, miliardarul rus care controla grupul TMK, din care face parte și TMK Artrom care operează în România și care pe 3 martie a demisionat de la conducerea grupului, transferând acțiunile către persoane nesancționate, sindicaliștii susținând că măsura este una abuzivă, iar ideea șomajului tehnic nu este una viabilă.

„Am argumentat că nu se pune problema şomajului tehnic, deoarece: compania nu mai are acţionariat rusesc. Proprietarul Artrom nu mai este Dimitry Pumpyansky, și nici alți cetățeni ruși, încă din data de 3 martie, când acesta a cesionat acțiunile unui grup de manageri ai TMK Steel (Cipru). În data de 10 martie 2022, când Dimitry Pumpyansky a fost nominalizat pe lista cu investitori ruși împotriva cărora se îndreaptă măsurile adoptate de UE, transferul de proprietate era deja înregistrat la Registrul Comerțului din Cipru; compania are în conturi banii necesari pentru salarii şi pentru funcţionare, iar salariile oamenilor sunt rezultatul muncii lor, nu este nevoie să fie susţinute din bugetul statului; compania lucrează pentru piaţa europeană, americană şi pentru piaţa internă, nu face comerţ cu Rusia. Cartel ALFA face apel public către instituţiile abilitate, Comisia Europeană în România, Guvernul României, Banca Națională, Ambasadorul României la ONU, pentru a găsi soluţii pentru deblocarea activităţii companiei şi a tuturor companiilor aflate într-o astfel de situaţie. Nu contestăm sancţiunile impuse Rusiei şi oligarhilor săi, cerem însă ca procedurile să fie adaptate corespunzător astfel încât să nu blocheze salariile oamenilor, care nu au nicio vină şi nici activitatea companiilor care nu au afaceri sau activităţi comerciale cu Rusia”, se arată în comunicatul Cartel Alfa.

Politica