sâmbătă, mai 18, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

Atacurile ruseşti au provocat un incendiu la cea mai mare centrală nucleară din Europa: „Dacă va exploda, va fi de 10 ori mai mare decât Cernobîl!”

Un incendiu a izbucnit în noaptea de joi spre vineri la centrala nucleară Zaporijjia, cea mai mare din Europa, situată în orașul Enerhodar, din sud-estul Ucrainei.

În această dimineață, luptele din zonă au încetat, iar specialiștii nu au constatat deocamdată creșteri ale radiațiilor, transmit autoritățile ucrainene.

Purtător de cuvânt al centralei, Andrii Tuz a declarat că centrala nu a suferit daune critice, însă doar o singură unitate de generare a energiei din șase este operațională, scrie digi24.ro

Policlinica Buna Vestire Craiova

„O mulțime de echipamente tehnice au fost lovite” în atac, a declarat el pentru CNN.

Tuz a mai spus că atunci când pompierii au ajuns inițial să stingă incendiul, au fost întâmpinați cu focuri de armă și s-au întors din drum.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică a transmis în noaptea de joi spre vineri, într-un mesaj pe Twitter, că este „la curent cu rapoartele privind bombardarea centralei nucleare de la Zaporojie” și în contact permanent cu autoritățile ucrainene.

Și ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba a confirmat pe Twitter asediul de la Zaporojie și a avertizat că bombardamentele vor duce la explozia centralei, am putea asista la un dezasatru de proporții uriașe.

„Armata rusă trage din toate părțile asupra CNE Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa. Incendiul a izbucnit deja. Dacă va exploda, va fi un dezastru de 10 ori mai mare decât Cernobîl! Rușii trebuie să înceteze imediat focul, să permită pompierilor să stabilească o zonă de securitate!”, a transmis ministrul de externe din Ucraina.

Centrala nucleară din Zaporijjia este cea mai mare din Europa, potrivit site-ului uzinei. Aceasta susține o cincime din totalul energiei electrice generate în Ucraina.

Centrala nucleară are în total șase unități, prima fiind conectată la rețeaua electrică în 1984, iar cea de-a șasea în 1995.

Zaporijjia este situată la aproximativ 200 de kilometri vest de orașul Donețk, pe teritoriul uneia dintre cele două republici autoproclamate recunoscute luna trecută de Rusia ca state independente.

spot_img
spot_img

Politica