miercuri, mai 8, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

A opta zi de război în Ucraina! Rușii au cucerit orașul Herson

UPDATE: O delegație ucraineană se deplasează cu elicopterul pentru a se întâlni cu omologii ruși în a doua rundă de discuții, potrivit Reuters, care citează un consilier prezidențial ucrainean.

Discuțiile dintre Ucraina și Rusia vor începe în câteva ore, a declarat consilierul prezidențial ucrainean Mihai Podoliak într-o postare pe rețelele sociale.

UPDATE: Orașul Borodianka, la nord-vest de capitala Kiev, a fost distrus de bombardamentele armatei ruse. Clădiri rezidențiale au fost lovite cu rachete în cursul zilei de miercuri și în noaptea de miercuri spre joi.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Miercuri, un localnic a filmat cum un tanc rusesc a tras un obuz în blocul în care acesta locuia.

Foto: Profimedia Images

UPDATE: Ministerul Apărării din Ucraina a anunțat joi dimineață un nou bilanț estimat a pierderilor suferite de forțele rusești.

  • aproximativ 9.000 de soldați
  • 217 tancuri
  • 900 de transportoare blindate
  • 90 de sisteme de artilerie
  • 42 de lansatoare de rachete
  • 11 sisteme antiaeriene
  • 30 de avioane
  • 31 de elicoptere
  • 374 vehicule de luptă
  • 2 ambarcațiuni
  • 60 de cisterne
  • 3 drone

Cu puțin timp în urmă, forțele ucrainene au raportat doborârea încă unui avion rusesc, un Su-30, în zona orașului Irpin.

„Sistemul antiaerian a funcțional al naibii de bine!”, potrivit forțelor ucrainene.

10.52 În localitatea Izium, în apropiere de Harkov, rușii au atacat cu rachte mai multe clădiri. Opt oameni au murit, printre care și doi copii.

UPDATE: Distrugerile uriașe provocate de bombardamentele Rusiei în apropiere de Kiev, la Borodyanka.

Borodyanka este o localitate aflată la nicic 60 de km de Kiev, un sat de importanță strategică pentru ruși. Este regiunea în care rușii merg cu toate forțele acum pentru a ajunge la capitala Ucrainei.

Imaginile transmise de serviciul de urgență de la Kiev arată zone rezindențiale, locuite de civili, distruse de bombardamentele puternice.

Blocuri întregi sunt distruse, spun autoritățile că este posibil ca în ele să fi fost oameni care să nu fi reușit să se evacueze.

Asupra zonei au fost lansate rachete din avion.

Noi imagini au fost făcute publice și din Harkov, unde străzile arată ca în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pe străzi apărând cratere imense după bombardamentele puternice.

09:55 Depozitul de petrol din Chernihiv a luat foc după ce a fost lovit în timpul bombardamentelor.

Primarul orașului ucrainean Herson, Ihor Kolikhaiev, a spus că armata ucraineană nu se mai află în oraș și că locuitorii săi trebuie acum să îndeplinească instrucțiunile „oamenilor înarmați care au venit la administrația orașului” – indicând că orașul a căzut sub controlul Rusiei.

Anunțul de pe pagina sa de Facebook vine după câteva zile de presiuni asupra Hersonului de către forțele ruse care au înconjurat orașul.

Herson este un oraș important din punct de vedere strategic cu acces la Marea Neagră, cu o populație de aproape 300.000 de locuitori.

Miercuri, la Kiev, primarul a contestat pretențiile rusești de control, spunând că forțele ucrainene încă luptă în anumite părți ale orașului. Noua postare spunea că forțele ucrainene au plecat, scrie hotnews.ro

Primarul a mai spus într-un interviu pentru New York Times că un grup de aproximativ 10 ofițeri ruși înarmați, inclusiv comandantul forțelor care ataca orașul, a intrat miercuri în clădirea primăriei. El a spus că a fost informat de ofițerii ruși că plănuiesc să înființeze o nouă administrație similară celor din două enclave separatiste susținute de ruși din estul Ucrainei.

Ce înseamnă asta: dacă Herson se află acum sub controlul Rusiei, ar fi un moment semnificativ al conflictului, deoarece ar marca primul oraș important capturat de forțele ruse.

Miercuri seara, Hennadi Lahuta, șeful administrației regionale Herson, a emis un mesaj în care spunea: „Îi rog pe toți cei care nu sunt acasă acum sau care plănuiesc să iasă afară să nu facă acest lucru. Ocupanții sunt în toate zonele orașului și sunt foarte periculoși.”

Regiunea Herson, care se învecinează cu Crimeea, a fost atacată încă de la începutul invaziei ruse, la 24 februarie, în zori.

Forțele ruse „par să experimenteze în general mai puțină rezistență în Sudul Ucrainei decât în ​​Nord”, a spus purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

Herson și Mariupol, două orașe majore din sud, sunt încă disputate, a spus Kirby. „Evaluarea noastră este că, pe măsură ce se apropie de aceste două corașe din sud, credem că trupele ruse se vor confrunta cu mai multă rezistență”, a spus Kirby.

Explozii masive au fost auzite la Kiev joi dimineață. Imaginile postate pe rețelele de socializare au arătat o explozie luminând cerul nopții.

O serie de orașe din Ucraina, inclusiv Okhtirka și Harkiv, au suferit pagube mari în urma bombardamentelor rusești.

În Harkiv, rachetele rusesti au lovit cel puțin trei școli și Catedrala Adormirea Maicii Domnului din Harkiv.

În Okhtirka, zeci de clădiri rezidențiale au fost distruse în urma exploziilor de artilerie.

Ministerul rus al Apărării a declarat miercuri că 498 de soldați ruși au murit în Ucraina și alți 1.597 au fost răniți de la începutul operațiunii militare de la Moscova acolo, a informat agenția de presă rusă RIA, citată de CNN.

Este prima dată când Moscova face public un bilanț cu victimelor sale în războiul din Ucraina, însă bilanțul este de zece ori mai mic decât estimarea ucrainenilor. 

Ministerul rus susține că Ucraina ar fi suferit pierderi mai mari: peste 2.870 de soldați ucraineni și „naționaliști” au fost uciși și aproximativ 3.700 de răniți, potrivit Interfax.

Cifrele nu au putut fi verificate independent și nu a existat niciun comentariu imediat din partea Ucrainei.

O angajată a Misiunii Speciale de Monitorizare a OSCE în Ucraina, Marina Fenina, a murit în timpul bombardamentelor de la Harkov, a anunțat Secretariatul OSCE din Viena, citat de grupul media ucreainean, Nexta.

Politica