marți, aprilie 30, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Lansarea misiunii spaţiale ruso-europene ExoMars, „foarte improbabilă” din cauza războiului din Ucraina

Lansarea misiunii spaţiale ruso-europene ExoMars în septembrie 2022 a devenit „foarte improbabilă” din cauza sancţiunilor Uniunii Europene împotriva Rusiei după invazia acesteia în Ucraina, a anunţat Agenţia Spaţială Europeană (ESA), informează marţi AFP, citată de Agerpres.

Acest program spaţial de forare a solului marţian, planificat iniţial pentru anul 2020, a fost deja amânat din cauza pandemiei de COVID-19 şi a problemelor tehnice.

În ianuarie, ESA a anunţat că roverul său „Rosalind Franklin” era „gata” pentru lansarea din septembrie 2022 către „Planeta roşie”, unde urma să asolizeze cu modulul rusesc denumit „Kazacioc”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Însă, „sancţiunile şi contextul mai larg fac ca o lansare în 2022 să fie foarte improbabilă”, a transmis agenţia spaţială într-un comunicat emis în urma unei reuniuni care a avut loc luni.

ESA a precizat că „pune în aplicare pe deplin sancţiunile impuse Rusiei” de cele 22 de state membre ale sale (Ucraina nu se numără printre ele).

„Deplângem pierderile de vieţi omeneşti şi consecinţele tragice ale războiului din Ucraina. Acordăm prioritate absolută luării deciziilor adecvate, nu doar pentru binele personalului nostru implicat în programe, ci şi cu respectarea deplină a valorilor noastre europene”, a continuat organizaţia interguvernamentală înfiinţată în 1975.

ESA „ia act” de decizia agenţiei spaţiale ruse Roscosmos de a suspenda lansările Soiuz de la baza spaţială europeană din Kourou, Guyana Franceză, şi va „evalua consecinţele” pentru cele două lansări de sateliţi din constelaţia sistemului global de navigaţie Galileo, prevăzute să aibă loc în 2022 cu lansatorul rusesc. 

Politica