duminică, mai 5, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Mehedinți. Ziua Protecției Civile din România: „Îi asigurăm pe cetățeni că suntem mereu la datorie”

În fiecare an, la data de 28 februarie, este marcată Ziua Protecţiei Civile în România. Protecţia Civilă a apărut ca urmare a necesităţii protejării vieții oamenilor și bunurilor acestora în fața manifestărilor provocate de forțele naturii și de conflictele armate.

Ca instituţie de sine stătătoare, Protecţia Civilă a luat fiinţă la data de 28 februarie 1933, zi în care Regele României, Carol al II-lea, a aprobat prin Înaltul Decret Regal nr. 462, Regulamentul apărării pasive contra atacurilor aeriene, act normativ, care stabilea constituirea primelor structuri de protecţie civilă. Iniţial, aceasta a funcţionat sub titulatura de Apărare Pasivă, concept devenit Apărare Locală Antiaeriană în 1952, apoi Apărare Civilă în 1978 şi începând cu anul 1996  şi până în prezent, Protecţie Civilă.

În anul 2000, structurile militare de protecţie civilă trec din subordinea Ministerului Apărării Naţionale în cea a Ministerului de Interne. Un eveniment important în cadrul transformării instituţionale a Protecţiei Civile l-a constituit fuzionarea Comandamentului Protecţiei Civile cu Corpul Pompierilor Militari, în decembrie 2004. Astfel, a luat fiinţă la nivel naţional, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, iar la nivelul judeţului Mehedinţi, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “DROBETA”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Gestionarea situaţiilor de urgenţă implică profesionalism și viteză de reacţie, sub semnul solidarităţii umane, dar şi o reală responsabilitate civică. Protecţia Civilă rămâne o componentă de bază a sistemului securităţii naţionale, destinată prevenirii şi reducerii riscurilor de producere a dezastrelor, protejării populaţiei, bunurilor şi mediului împotriva efectelor negative ale situaţiilor de urgenţă, conflictelor armate şi înlăturării operative a urmărilor acestora, precum şi în scopul asigurării condiţiilor necesare supravieţuirii persoanelor afectate.

„Cadrele inspectoratului nostru continuă cu profesionalism şi devotament nobila misiune de protejare a vieţii şi bunurilor cetăţenilor, fiind mereu gata de intervenţie, alături de celelalte structuri ale sistemului naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională. 

Îi asigurăm pe cetățeni că suntem mereu la datorie, concentrându-ne eforturile şi resursele pentru a conştientiza, instrui şi apăra comunitatea, având convingerea că o populaţie bine pregătită va fi mai puţin surprinsă de un eveniment neprevăzut și va acţiona eficient, ajutând la restabilirea stării de normalitate” – transmite ISU Mehedinți.

Politica