miercuri, mai 8, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Copiii de 5-11 ani nu vor fi vaccinați antiCovid în cabinetele medicilor de familie, ci în centrele de vaccinare

Medicii de familie nu sunt deocamdată luați în calcul pentru a-i putea vaccina pe copiii de 5-11 ani împotriva noului Coronavirus.

“Medicii de familie nu vor intra în campania de vaccinare pentru copiii de 5-11 ani pentru că logistica e complicată. Într-un flacon sunt multe doze, trebuie să strângi mulți copii (n.red, ca să nu se arunce dozele). Așadar, există o diferență foarte mare între cei care și-ar dori să își vaccineze copiii și au încredere în medicii de familie, pe de altă parte, medicii de familie nu vor putea să îi vaccineze pentru că nu sunt incluși deocamdată în această campanie de vaccinare”, a declarat Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie din București.

Campania de vaccinare a copiilor de 5-11 ani ar fi trebuit să înceapă pe 15 ianuarie anul acesta, după cum anunțau autoritățile la finalul anului trecut. Însă contractul cu Pfizer pentru 100.000 de doze pentru copii se semnează abia în aceste zile.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Sandra Alexiu a precizat că centrele de vaccinare trebuie să fie bine pregătite pentru a administra serul copiilor mici, din mai multe motive. “Ar fi bine ca centrele de vaccinare să fie dotate cu seringi speciale cu spațiu mort restrâns, care ajută la o dozare foarte precisă. În plus, centrele de vaccinare ar trebui să își adapteze dozele de adrenalină pentru copii, în caz de șoc anafilactic, ca reacție adversă la vaccin“, subliniază Sandra Alexiu.

“Sunt și părinți împotriva vaccinării, iar procentul celor retincenți este destul de mare, sunt multe fake news care nu sunt anihilate. De asta ar fi trebuit ca înainte de a începe campania de vaccinare în masă să se fi făcut una de informare ca să acopere vocile celor care manipulează, în sensul în care se opun vaccinării. Trenul acesta s-a pierdut, suntem la un an de la începutul vaccinarii anticovid în România și nu suntem la un procent de vaccinare care să ne protejeze“, a avertizat medicul de familie Sandra Alexiu, pentru Edupedu.ro.

Deocamdată, nu există o campanie de informare dedicată părinților care au copii în această categorie de vârstă.

Pentru această categorie de vârstă, dozele de vaccin reprezintă o treime din doza administrată adulților. Schema de vaccinare la copiii de 5-11 ani înseamnă două doze de vaccin la interval de 21 de zile.

În decembrie anul trecut coordonatorul campaniei de vaccinare în România, Valeriu Gheorghiță, spunea că cei mici vor fi imunizați în cabinete de vaccinare organizate în centre de vaccinare – doar despre centre de vaccinare care folosesc vaccin Pfizer (singurul autorizat de EMA pentru această categorie de vârstă), dar și în cabinetele medicilor de familie.

Politica