miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

SCJU Craiova, jucărie politică

Poate că pentru cei mai mulți nu este o surpriză că, odată cu o nouă guvernare, directori din diverse instituții sunt schimbați din funcții. Ne-am obișnuit, din păcate, ca în astfel de situații, performanța să nu conteze. Însă, când vine vorba de instituții de care viața oamenilor depinde, nutrim speranța că politicul va înceta să se amestece mizer. Din nefericire, acest lucru nu se întâmplă.

Este și cazul Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Craiova, unde managerul a fost schimbat, după ce i-au fost puse piedici în susținerea concursului pe post. În locul său a fost numit, interimar, un fost manager înlocuit din funcție printr-o demisie pe care nu o semnase și pentru care s-a deschis un dosar penal. Totul, prin „bunăvoința” mai marilor Ministerului Sănătății, care ar putea, mai bine, să se preocupe ca unităților medicale să nu le lipsească tratamente, aparaturi, medici, asistente care să salveze viețile celor care i-au votat și pus în funcții.

Așadar, Laurențiu Ivanovici nu mai este manager al SCJU Craiova, începând din această săptămână. Ivanovici ocupase funcția interimar, iar la mijlocul lui decembrie, anul trecut, trebuia să susțină concursul pe post. Concursul era programat pe 14 decembrie, la ora 10.00. Luni seara, însă, Ministerul Sănătății (proaspăt schimbat) a transmis un ordin privind înlocuirea unor membri din Consiliul de Administrare al spitalului, afectând și comisia de examinare.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Concursul s-a anulat și nu a mai fost organizat altul între timp. Ivanovici a fost pus în fața faptului împlinit și, așteptând o noua organizare a concursului, s-a trezit înlocuit din funcție. În locul său a fost numit doctorul Eugen Georgescu. Tot interimar, până la sfârșitul lui februarie.

Acesta a mai condus spitalul, până ce s-a trezit că la minister ajunsese o demisie a sa, pe care susține că, de fapt, nu a semnat-o. Câștigase concursul pe post, dar s-a schimbat guvernarea. S-a întâmplat în 2019, iar poliția a deschis atunci o anchetă.

„La data de 15 noiembrie a.c., managerul unui spital din Craiova a sesizat faptul că, în cursul zilei respective, pe faxul unității medicale a primit un ordin, prin care i se comunica faptul că i-a încetat contractul de management, ca urmare a unei cereri de demisie, întocmită însă, în fals, în numele său. În cauză, polițiștii au demarat cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals, urmând ca, la finalizarea acestora, dosarul penal sa fie înaintat unității de parchet cu propunerile corespunzătoare”, arăta IPJ Dolj.

Ministerul l-a numit tot pe Georgescu interimar, însă doar pentru două luni. Considerând că a fost destituit abuziv, doctorul Georgescu a acționat în instanță Ministerul Sănătății, iar anul trecut Curtea de Apel Timişoara i-a dat câștig de cauză. Soluția nu a rămas însă definitivă, Ministerul făcând recurs. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ar urma să se pronunţe în acest caz pe 12 ianuarie.

De menționat este că, Georgescu a cerut în instanță anularea concursului la care trebuia să participe Ivanovici. Reprezentanții Ministerului nu au recunoscut însă că acesta ar fi motivul anulării, găsind soluția înlocuirii membrilor Consiliului de Administrație și demonstrând, încă o dată, că, în afară de interesele politice, pentru „mai marii” de la centru nimic nu contează.

Politica