sâmbătă, mai 4, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Vaccinați și înghesuiți în Târgul din Craiova

O dată cu aplicarea noilor restricții Covid, târgul second hand din Craiova și-a schimbat radical funcționalitatea. De la intrarea în târg doar pe baza dovezii vaccinării, atât a comercianților cât și a clienților, până la restricționarea la 30% din capacitate. Cât de mulțumiți sunt comercianții de noile decizii, care i-au obligat practic să se vaccineze, dar și presupusul număr mai mic de clienți care scade vizibil vânzările, par a fi principalele probleme cu care târgul second hand este nevoit să se confrunte cel puțin 30 de zile.

Dacă în urmă cu două săptămâni târgul second hand din Craiova era, cel puțin în weekend, arhiplin, situația s-a schimbat după aplicarea noilor restricții privind piețele și târgurile. Majoritatea comercianților sunt de etnie romă și au fost practic obligați să se vaccineze pentru a-și putea continua activitatea. Principalul impediment pentru aceștia se pare că a fost lipsa de informație, dar și încrederea în ceea ce privește vaccinul, o parte dintre comercianți susținând că motivul pentru care au ales să se vaccineze este strict pentru a putea să-și vândă marfa.

„Ne-am vaccinat foarte mulți dar asta doar ca să putem să ne vindem hainele. Dacă altfel nu ne lasă, ce putem să facem? Nu mi se pare corect dar nici să stau acasă nu am cum. Sunt și oameni care s-au vaccinat dinainte, așa e, dar vă spun, suntem foarte mulți care am făcut-o din cauza deciziei de a veni aici doar cu vaccinul făcut”, a declarat o comerciantă din târgul second hand.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Dacă o parte din comercianți se declară împotriva vaccinării din diverse motive, de la timpul scurt trecut de când a apărut și până la cele mai controversate teorii ale conspirației, alții  susțin că urmează deja să facă a treia doză și că vaccinarea nu ar trebui să aibă nicio legătură cu intrarea în târg ci cu responsabilitatea. Aceștia susțin că problema principală este legată de restricționarea la 30% din capacitate, nu de vaccinare.
„Eu sunt vaccinat de la începutul anului și urmează să fac a treia doză. Dacă sunt oameni care nu vor asta, e treaba lor. Mi se pare normal să te vaccinezi în primul rând pentru tine, să te protejezi pe tine și pe ai tăi. De asta nu mi se pare nimic anormal în a te vaccina. Problema e că sunt comercianți care vindeau pe platou, aveau hainele pe jos. Ei nu mai au voie. Cu ei ce se întâmplă? Că mulți dintre ei sunt vaccinați la rândul lor”, a comentat un alt comerciant.
Nu doar cei care vând în târgul second hand sunt afectați de restricțiile privind vaccinarea. Clienții sunt și ei destul de contrariați atât în privința accesului lor, dar și al comercianților. Aceștia dau exemplu anumite supermarketuri, unde momentan se poate intra fără vaccin, indiferent că ești angajat sau ești client.

„Facem coadă la intrare să prezentăm certificatul verde. Mai sunt care intră și așa. Eu i-am văzut. Nu prea mi se pare normal, ținând cont că la un anumit supermarket, unde aglomerația e mult mai mare și nu e nici în aer liber, intrăm care cum vrem, fentăm inclusiv termometrele, pentru că cine stă se ne ia temperatura, doar ni-l trece pe la frunte. Comercianții de aici sunt obligați să se vaccineze și nu e rând pe care să nu merg, să nu aud măcar o teorie a conspirației legată de vaccin, lucru cumva normal, fiind dreptul fiecăruia la o opinie despre asta”, a declarat un comerciant din târgul second hand.

La prima vedere, numărul de vizitatori ai târgului nu pare mai mic, ci doar mai „înghesuit”, după cum menționează unul dintre clienții care frecventează zona. Practic restrângerea comercianților la 30% nu reduce la rândul ei clienții, care vin în tot în număr mare, dar stau mult mai înghesuiți la tarabele cu haine. Parcările din jurul târgului sunt la fel de pline ca și înainte de restricții.

„Vin la târgul din 1 Mai de ani de zile, îi cunosc pe mulți dintre vânzători și știu cât de nemulțumiți sunt, mai ales cei care vindeau pe platou. Despre vaccinare, sunt de acord și mi se pare normal să se vaccineze, atât pentru a se feri de virus cât și pentru că intră în contact cu mulți oameni. Apropo de asta, au închis zonele unde se vindeau hainele pe jos dar cumpărătorii se înghesuie acum și mai mult la tarabe. Sunt om lângă om. Nu era vorba să existe și o distanțare? Uitați-vă la cât de multe mașini sunt afară acum, pe la blocuri, pe trotuare, abia ai loc să mergi pe stradă la cât de înghesuiți suntem”, a spus un client ar târgului.
Despre situația creată de restricții și obligativitatea vaccinării, Romeo Tiberiade, liderul filialei Dolj a Partidei Romilor, a menționat că peste 60% dintre romii din Dolj s-au vaccinat, iar Partida Romilor a făcut inclusiv campanii cu privire la vaccinare și la noile restricții care privesc târgul second hand.

„Romii din Dolj s-au vaccinat deja în proporție de peste 60%. La o verificare făcută acum două săptămâni erau vaccinați aproape toți cei care vând în târgul de săptămână. Aceștia s-au vaccinat pentru a se proteja pe ei și pe cei din jur, în primul rând, nu doar pentru a putea vinde. Partida Romilor a făcut mai multe campanii cu privire la informațiile primite de la autorități. Li s-a explicat și rolul vaccinului și efectele acestuia. Mai este o mică parte care urmează să se vaccineze, după ce au aflat că se vor pune aceste restricții”, a declarat Romeo Tiberiade, liderul filialei Dolj a Partidei Romilor.
La o primă vedere, activitatea în târgul second hand din Craiova continuă, atât comercianții cât și clienții fiind prezenți în număr la fel de mare. Dacă sâmbătă erau una, chiar două persoane care solicitau certificatele verzi la intrare, duminică am intrat fără să ne întrebe nimeni de sănătate, la poartă nefiind nimeni care să aibă o tabletă la vedere. Cel mai probabil, poliția își va face datoria și va aplica sancțiuni în acest sens.

Politica