Conecteaza-te cu noi

Actualitate

Mehedinți. Comuna Prunișor are un primar incompatibil

Publicat

pe

O comună din Mehedinți rămâne fără primar întrucât ANI l-a declarat incompatibil, iar justiția s-a pronunțat la fel, definitiv și irevocabil. Primarul din comuna Prunișor, județul Mehedinți, Emilian Vîlcu de la PMP este incompatibil fără putință de tăgadă. În mod legal și normal ar trebui să-și piardă mandatul, de îndată. Însă mai există o portiță legală, să o mai lălăiască, să-și mai prelungească șederea în funcție. Asta pentru că prefectul de Mehedinți, Cristian Pavel, a declarat că la el încă nu a ajuns „toată documentația necesară” pentru emiterea ordinului de încetare a mandatului mai devreme de 4 ani: „Deocamdată nu ne-a venit toată documentația necesară pentru emiterea ordinului de încetare din funcție a mandatului de primar mai devreme decât termenul prevăzut de lege. Când vom avea toată documentația necesară vom proceda în consecință”, a declarat prefectul Cristinel Pavel.

Pe de altă parte, ordinul prefectului poate fi atacat de primar la instanța de contencios administrativ în termen de 10 zile de la comunicare. Iar instanța este obligată să se pronunțe definitiv și irevocabil într-un termen de 30 de zile de la sesizare. Așadar, teoretic, primarul incompatibil din comuna Prunișor, Emilian Vîlcu, mai poate rămâne în funcție până la 2 luni de zile, cu excepția variantei în care dovedește onoare și demisionează mai devreme.

Ce a făcut Emilian Vîlcu de a devenit primar incompatibil

Înalta Curte de Casație și Justiție s-a pronunțat recent, mai exact în data de 23 septembrie 2021, în dosarul nr. 4159/2021, în care primarul Emilian Cornel Vîlcu contestase decizia ANI de incompatibilitate primită. Astfel, conform sentinței instanței, „respinge excepţia nulităţii recursului invocată de intimatul-reclamant. Admite recursul formulat de pârâta Agenţia Naţională de Integritate împotriva sentinţei civile nr. 386 din 21 octombrie 2019 a Curţii de Apel Craiova, Secţia de contencios administrativ şi fiscal. Casează sentinţa atacată şi, în rejudecare, respinge acţiunea reclamantului ca neîntemeiată. Definitivă. Pronunţată astăzi, 23 septembrie 2021, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”.
Potrivit ANI în data de 28 februarie 2019, Emilian Vîlcu, în calitatea de la acea dată de inspector-șef adjunct în cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Mehedinți, a fost declarat incompatibil, deoarece, „în perioada deținerii funcției publice de conducere de inspector șef adjunct la Inspectoratul Teritorial de Muncă Mehedinți, a candidat la alegerile locale din data de 11 iunie 2017 pentru funcția de primar al comunei Șimian, Județul Mehedinți, încălcând astfel dispozițiile art. 34, alin. (3) din Legea nr. 188/1999, în vigoare la data evaluării”, se arată în decizia ANI. 

Continue Reading
Publicitate

© 2022. Toate drepturile rezervate.