Conecteaza-te cu noi

Eveniment

Un nou focar de pestă porcină la o fermă din Olt

Publicat

pe

1.680 de porci dintr-o fermă din comuna Constantinești, oraș Scornicești, urmează să fie uciși ca urmare a focarului de pestă depistat.

Potrivit reprezentanților Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Animalelor (DSVSA) Olt, focarul ar fi fost descoperit în data de 7 septembrie, în baza buletinului de analiză emis de IDSA București.

O zi mai târziu, autoritățile publice județene s-au întrunit și au stabilit măsurile ce vor fi impuse pentru a înlătura orice risc de răspândire a infecției.

„În data de 08.09.2021, la Instituţia Prefectului s-a întrunit Centrul Local de Combatere a Bolilor Olt (CLCB) şi a fost aprobat Planul de măsuri privind combaterea pestei porcine africane în exploatația comercială de porci din localitatea Constantinești, oraș Scornicești, județul Olt, unde se va aplica măsura uciderii tuturor porcilor, respectiv un efectiv de aproximativ 1680 capete suine, în conformitate cu prevederile legislației sanitare veterinare în vigoare.

Carcasele porcilor morți sau uciși și toate materialele din incinta exploatației vor fi distruse sub supraveghere oficială în conformitate cu prevederile legale.

Zona de protecție cuprinde următoarele localități: SCORNICEȘTI-CONSTANTINEȘTI, RUSCIORI.

Include o exploatație comercială de porci din localitatea Constantinești, FV 6 OPORELU,  FV 8 SCORNICEȘTI.

Delimitarea zonei de supraveghere pentru pestă porcină africană include localitățile: SCORNICESTI – PISCANI, JITARU, NEGRENI, MOGOȘEȘTI, MĂRGINENI-SLOBOZIA, TEIUȘ, ȘUICA, MIHAIEȘTI-POPEȘTI, CHIȚEASCA; OPORELU-BERIA DE JOS, BERIA DE SUS, RADEȘTI; POBORU-CORNAȚELU, CREȚI, SURPENI; CUNGREA-MIEȘTI; TĂTULEȘTI-BĂRBĂLĂI; SPINENI- VINEȚI.

Totodată, include o exploatația comercială de porci din localitatea Negreni, Scornicești și FV 7 PRISEACA, FV 4 SEACA, FV 11 POTCOAVA, FV 5 VERGULEASA, FV 9 TĂTULEȘTI, FV 3 SPINENI .

DSVSA Olt solicită sprijinul şi înţelegerea unităților administrativ teritoriale, a cetăţenilor și a operatorilor economici pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei”, se arată într-un comunicat emis de DSVSA Olt.

Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație, după cum susțin reprezentanții Direcției.

Continue Reading

© 2021. Toate drepturile rezervate.