joi, mai 2, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

La degustat de prăjituri alături de tinerii cu autism

Un eveniment caritabil dedicat copiilor și tinerilor cu autism din cadrul Asociației Naționale a Copiilor și Adulților cu Autism (ANCAAR), filiala Craiova va fi organizat, marți, în Bănie.

Aceștia vor încânta invitații cu diverse produse de patiserie și cofetărie, pregătite cu ajutorul lui Chef Bobo, unul dintre tinerii speciali ai centrului. Mai mult, vor fi ajutați de voluntari internaționali, parte a unui proiect derulat de ANCAAR cu ajutorul fondurilor europene.

Participarea la eveniment se va face pe bază de invitație, dat fiind contextul actual al pandemiei de Covid-19. Nu vor lipsi, în niciun caz, muzica, voia bună și nici preparatele tradiționale realizate de voluntarii străini.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Evenimentul este organizat de Mihaela Nedelcu, un om apropiat al centrului de zi ANCAAR.

„Tinerii cu autism de la ANCAAR Craiova au reușit să învețe să facă câteva sortimente de prăjituri se casă (gogoși, clătite, ruladă de casă, chec, brioșe, amandine, tort de mere). Intenția noastră este de a prezenta aceste produse în cadrul unei degustări organizată la restaurantul Meliss de pe bulevardul Carol, marți,  24 august 2021, începând cu orele 19.00.

Voluntarii iordaniei și turci aflați într-un proiect implementat la ANCAAR ne vor pregăti mâncăruri specifice țărilor lor și ne vor dansa dansuri tradiționale. Este un eveniment cu bufet suedez, muzică. Este un eveniment caritabil”, a transmis Mihaela Nedelcu, organizatorul evenimentului.

Asociația Națională a Copiilor și Adulților cu Autism (ANCAAR), filiala Craiova a luat naștere în anul 2003, din dorința unei mamei de a-și ajuta cât mai mult copilul diagnosticat cu tulburare de spectru autist. Luminița Sandu este președinta Asociației, care, din zi în zi, se gândește cum să facă să ușureze viața copiilor și tinerilor care pășesc pragul centrului.

Mâncarea, rechizitele, terapiile, toate sunt puse la dispoziție de Asociație, însă fondurile nu sunt interminabile. Cele mai costisitoare sunt terapiile, fără de care copiii și tinerii din centru nu ar progresa. Alături de Luminița Sandu au venit și alte mămici din oraș sau chiar din județ, care au trecut prin aceeași poveste prin care a trecut și ea cu Bogdan, fiul ei de 30 de ani – drumuri lungi prin țară, terapii scumpe, și specialiști puțini.

Acum, Asociația implementează un proiect realizat cu sprijinul Comisiei Europene – Autism New Challenge in ANCAAR, ce are drept obiectiv principal sprijinirea tinerilor cu autism din centru în societate, prin intermediul implicării active a voluntarilor.

Au fost selectați șase voluntari internaționali din Turcia și Iordania, dar și unul din România care suferă de autism, ce își vor petrece restul anului în centru, participând la activități și terapii menite să-i ajute pe copii.

„Proiectul ține 18 luni și are drept scop solidaritatea în comunitate, dar și la nivel european ca și valoare comună a tuturor statelor membre ale Uniunii Europene.

Se întâmplă ca șase voluntari internaționali, alături de un voluntar român, care este o persoană cu tulburare în spectru, se vor implica în activități menite să sprijine tranziția către o viață cât mai independentă a grupului de copii și tinerilor cu tulburare în spectru din centrul nostru.

Proiectul a început în februarie și am debutat, în primele două luni, cu selecția voluntarilor internaționali, fiind organizate peste 140 de interviuri. Au fost astfel selecționați cei 6 voluntari, pentru că atâția au fost bugetați în cadrul proiectului”,  a mărturisit Luminița Sandur, într-un interviu acordat cotidianului regional „Jurnalul Olteniei”.

În cadrul proiectului sunt prinse atât evenimente caritabil, precum cel de marți, sau de conștientizare a nevoilor copiilor și tinerilor care suferă de autism, cât și activități cotidiene, esențiale pentru dezvoltarea și integrarea acestora în societate.

„Activitățile de zi cu zi sunt cele mai importante, pentru că le arată voluntarilor cum să intervină și să ajute grupul de copii și tineri.

Acestea se desfășoară în cadrul centrului și cumva acompaniază tinerii cu autism. Avem în plan și altele, precum organizarea unui eveniment de conștientizare cu privire la nevoile persoanelor cu tulburări în spectru, mai avem de organizat apoi o acțiune caritabilă. Să sperăm doar că pandemia ne va permite lucrul acesta.

Pe lângă acestea, voluntarii mai au activități de învățare a limbii române, pentru că și acest aspect este prevăzut în proiect, pentru a putea acorda sprijinul persoanelor cu autism.

La rândul lor, tinerii au reacționat bine la venirea voluntarilor, pentru că sunt obișnuiți și sunt mult mai receptivi. Au luat lucrul acesta firesc, ca pe o prietenie și, surprinzător, limba nu a fost o barieră. Cumva, limbajul non-verbal compensează și se înțeleg foarte bine”, a mai spus Luminița Sandu, presedinta ANCAAR Craiova.

Politica