vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Ogoiul, amenajat prin școala de vară „Arhitectura tradițională în Geoparcul Platoul Mehedinți”


Tineri pasionați de patrimoniu local, antropologie, artă vizuală, design și arhitectură vor lua parte la cea de-a V-a ediție a școlii de vară „Arhitectura tradițională în Geoparcul Platoul Mehedinți”. Evenimentul se va desfășura între 22 august și 4 septembrie, în comunele Balta și Ponoarele din Mehedinți.

Organizatorii spun că școala de vară își propune să definească, cu ajutorul tinerilor participanți, a antropologilor, arhitecților și meșterilor din zonă, cum poate fi reflectat, prin design de interior și artă fotografică documentară, specificul relațiilor dintre comunități și patrimoniul local.

„Tema celei de-a V-a ediții a școlii de vară propune definirea design-ului și amenajării spațiului central al Ogoiului prin integrarea moștenirii culturale a comunității locale cu tendințele contemporane.Ogoi este noua denumire a fostei primării din comuna Balta, județul Mehedinți, un termen arhaic, încă utilizat de comunitățile locale. Numele a fost ales de participanții la edițiile trecute ale școlii de vară, inspirați de experiența din timpul petrecut în Geoparcul Platoul Mehedinți și de lucrul la restaurarea Ogoiului. În ultimii 6 ani, echipa Asociației MAIE a derulat acțiuni de renovare și amenajare a imobilului, cu sprijinul studenților și tinerilor localnici participanți la activitățile de cercetare, design și arhitectură din cadrul școlilor de vară.Renovată parțial în contextul edițiilor precedente, clădirea fostei primării se află în centrul comunei Balta, fiind construită la începutul secolului al XX-lea după modelul standard specific clădirilor administrative din acea epocă.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Miza întregului demers este transformarea spațiului într-un loc de adunare pentru comunitate și de promovare a valorilor locale, un spațiu alternativ, al cărei funcționalitate este regândită pentru a putea fi restituit, într-o formă utilă și reprezentativă, locuitorilor comunei”, arată organizatorii.

Alături de liceenii din Geoparcul Platoul Mehedinți și de un grup de experți în antropologie, arhitecți, designeri și meșteri, participanții se vor implica într-o cercetare a patrimoniului fotografic local, în arhivele personale ale locuitorilor din comunele Balta și Ponoarele, în colaborare cu liceenii, pentru colectarea unor imagini reprezentative pentru comunitate și documentare a contextelor reprezentate în imagini.

„În încăperea centrală a Ogoiului, vor realiza integrarea unei instalații de artă fotografică documentară. Instalația va avea menirea de a aduce în atenția vizitatorilor spațiului istoria locală recentă a comunității din Geoparcul Platoul Mehedinți. Rezultatele studiilor vor sta la baza conceptului curatorial și a liniilor de design și amenajare a spațiului. Participanții, sub coordonarea arhitecților și designerilor, îi vor conferi o nouă identitate care integrează localul în design-ul contemporan și tipărește în mentalul colectiv menirea Ogoiului – de a servi ca <<loc bun de adunare>>.

La atelierul creativ de design, producție de mobilier și arhitectură, participanții, alături de tineri din Geoparcul Platoul Mehedinți, vor lucra cu trainerii și meșteșugarii din zonă la design-ul și producția unor obiecte de mobilier și decor de interior cu inspirație din specficiul zonei. Obiectele de design vor fi integrate în amenajarea încăperii centrale din Ogoi”, mai arată organizatorii.

Ediția a V-a a școlii de vară „Arhitectura tradițională în Geoparcul Platoul Mehedinți” face parte din „Ogoi – loc bun de adunare”, un proiect inițiat de Asociația MAIE și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Politica