vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

A fost deschis Simpozionul Internațional „Drumuri Brâncușiene”

Luni a fost deschis oficial Simpozionul Internațional „Drumuri Brâncușiene”, proiect al Casei de Cultură „Traian Demetrecu”. Simpozionul este unul de sculptură în piatră și anul aceasta tema este „Tudor Vladimirescu – Ecoul unui Erou”. Trei artiști din țară se vor ocupa de lucrările din acest an, care vor fi gata pe 4 septembrie, după cum menționează managerul interimar al Casei de Cultură, Laurențiu Tudor.
„Luni a început Simpozionul Internațional „Drumuri Brâncușiene”, care va dura până pe 4 septembrie. De această dată, din cauza pandemiei, am fost obligați să îl adaptăm, având participanți doar din țară. Noi am lansat un call pentru sculptori sau artiști de orice naționalitate, cu condiția să aibă domiciliul în România. Cei trei sculptori de anul acesta sunt Emilian Popescu, Petre Virgiliu Mogoșanu și Alin Neacșu, aceștia fiind aleși de către comisia noastră în urma call-ului pe care l-am lansat. Cele 3 lucrări vor avea ca temă Bicentenarul Revoluției de la 1821, implicit pe Tudor Vladimirescu. Publicul poate să participe la crearea lucrărilor, acestea desfășurându-se în Parcul Tineretului”, a declarat Laurențiu Tudor, manager interimar al Casei de Cultură „Traian Demetrescu” Craiova.
În paralel cu simpozionul de sculptură în piatră se desfășoară un alt proiect, de sculptură în lemn, de asemenea proiect al Casei de Cultură. Lucrările realizate de sculptori vor fi expuse în Grădina Botanică.
„În afară de Simpozion, mai avem, în urma unui call de proiecte, sculptorii în lemn. Este vorba de 6 sculptori care vor realiza 3 lucrări, acestea urmând a fi expuse în Grădina Botanică. Cele 3 lucrări vor fi expuse pe 15 august, când se va încheia proiectul, urmând ca acestea să rămână acolo și după încheiere”, a adăugat Laurențiu Tudor, manager interimar al Casei de Cultură „Traian Demetrescu”.
La deschiderea evenimentului a fost prezent şi Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu. Edilul a ţinut să menţioneze atât importanţa simpozionului, cât şi a taberei de sculptură în lemn.
“Deschidem ediția a IX–a a Simpozionului Internațional de Sculptură Drumuri Brâncușiene, precum și o tabără de sculptură în lemn, a cărei temă este Tărâmul de dincolo. Vom celebra, anul acesta, bicentenarul Revoluției Române de la 1821, pentru că aceasta este tematica simpozionului Drumuri Brâncușiene de anul acesta. Trei artiști, timp de o lună de zile, vor sculpta în piatră lucrări ce vor înfrumuseța Craiova, începând din această toamnă. De-a lungul timpului, am avut foarte mulți sculptori, care au venit inclusiv de pe continente foarte îndepărtate. Iată că, anul acesta, din cauza pandemiei, avem mai puține sculpturi decât în anii precedenți, însă de o calitate foarte ridicată, tocmai pentru a ne ajuta să sărbătorim un an foarte important din istoria românilor. Nu puteam să trecem peste faptul că este anul Tudor Vladimirescu, nu puteam să trecem peste faptul că este oltean, că a și locuit aici, în Casa Glogoveanu, care este considerată cea mai veche casă din Craiova. În același timp, ne-am gândit să revitalizăm puțin și parcurile, care sunt cele mai frumoase din țară, dar dorim să ne autodepășim. Tocmai din acest motiv, în Grădina Botanică, unde era o zonă necălcată de vizitatori, zona de dincolo de alei, aproape de sere, ne-am gândit să facem o Lume de Dincolo, împreună cu sculptorul Gabi Rizea și cu alți oameni foarte dedicați artei din orașul Craiova”, a precizat primarul Lia-Olguța Vasilescu.

Politica