duminică, mai 19, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

A treia doză de Pfizer are efecte secundare similare cu cea de-a doua

Un sondaj realizat în Israel arată că, majoritatea persoanelor care au primit o a treia doză de vaccin Pfizer anti-COVID-19 au simţit efecte secundare similare sau mai puţine decât au avut după ce au primit a doua doză.

Israelul a început în urmă cu aproximativ zece zile să administreze un rapel, a trei doză, persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani, ca parte a eforturilor de a încetini răspândirea variantei Delta, care este foarte contagioasă. Aceasta a transformat practic Israelul într-un teren de testare pentru a treia doză înainte de aprobarea sa de către Food and Drug Administration din SUA.

Cel mai mare furnizor de servicii medicale din Israel, Clalit, a declarat duminică că a administrat a treia doză de vaccin Pfizer / BioNTech la peste 240.000 de persoane.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Aproximativ 4.500 de israelieni, care au primit rapelul în perioada 30 iulie – 1 august, au răspuns la întrebări şi au fost incluse în sondaj, scrie agerpres.ro

Un procent de 88% din participanţii la sondaj au declarat că, în zilele de după primirea celui de-al treilea vaccin, s-au simţit „similar sau mai bine” comparativ cu ceea ce au simţit după administrarea celei de-a doua doze.

Un procent de 31% au raportat unele efecte secundare, cel mai frecvent declarată fiind senzaţia de durere în zona injectării.

Aproximativ 0.4% au spus că s-au confruntat cu dificultăţi de respiraţie, iar 1% că au solicitat tratament medical din cauza unuia sau mai multor efecte secundare.

Ran Balicer, director responsabil cu inovare în cadrul Clalit, a afirmat că, deşi rezultatele sunt „iniţiale şi auto-raportate”, ele permit o comparaţie a efectelor secundare cu a doua doză şi „aceasta indică că, în majoritatea cazurilor, ele sunt similare sau mai puţine în cazul rapelului”.

spot_img
spot_img

Politica