luni, mai 6, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Grecia sub flăcări de aproape o săptămână: „Închideți geamurile și nu ieșiți din case”

Incendiile devastează Grecia de aproape o săptămână, exacerbate de temperaturile deosebit de ridicate şi vântul puternic.  În Atena, aerul a devenit aproape irespirabil, din cauza fumului degajat de incendiile care au ajuns în suburbiile capitalei.

„Închideţi toate geamurile şi nu ieşiţi din case”, le-au cerut autorităţile locuitorilor.

Flăcările au continuat să ardă toată noaptea la nord de Atena şi în oraş a plouat cu cenuşă.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Dacă nu reuşim să controlăm incendiul azi, vom avea o mare problemă”, a avertizat sâmbătă dimineaţa la televiziune Vassilis Kokkalis, viceguvernator al Atenei responsabil cu protecţia civilă.

Potrivit acestuia, vântul s-a calmat totuşi pe parcursul nopţii, ceea ce le dă o şansă pompierilor în lupta cu flăcările.

Trei persoane au fost reţinute sub suspiciunea că au contribuit la producerea de incendii, a menţionat viceguvernatorul.

Flăcările continuau să facă ravagii şi pe insula Evia şi în apropierea oraşelor istorice Olimpia şi Sparta, în Peloponez, determinând evacuări masive.

Sunt 154 de focare active acum în Grecia, scrie digi24.ro Doi oameni, un pompier și un voluntar, au murit și alți cel puțin 16 au fost răniți în lupta cu flăcările. Cele mai grave situații sunt în nordul Atenei și pe insula Evia, a doua ca mărime din arhipelag, și unde s-a dat ordin de evacuare în mai multe localități. Din una dintre ele, Limni, 500 de oameni au plecat cu feribotul, deoarece toate drumurile din jur sunt blocate de foc.

În ajutorul pompierilor greci au sărit echipaje din Ucraina, România, Cipru şi Israel, iar Franţa, Elveţia, Suedia şi Croaţia au trimis de asemenea avioane şi elicoptere de intervenţie.

Însă pentru sute de oameni, este deja prea târziu, deoarece au pierdut tot ce au strâns după o viață de muncă – case, mașini și animale.

„O catastrofă! Focul a ajuns aici pe la prânz, mânat de vântul puternic. Casele au ars, multe animale au ars de vii. Iepuri, oi, câini, de toate”, povestește un sătean din Lasdikas, în Peloponez.

„Să plec? Și unde să mă duc? Să-mi las casa să ardă? Dacă am fi plecat, totul ardea. Le-am zis femeilor și copiilor să plece și cine a putut a rămas să ajute cum a putut”, povestește un alt localnic.

Culturile sătenilor au fost distruse. N-a mai rămas nimic. Măslini, oi, capre, grajduri, totul s-a dus.

Grecia se confruntă cu cel mai grav val de căldură din ultimii 30 de ani.

Politica