miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Românii, pe locul 2 în UE la frecvența bețiilor

Românii ocupă locul doi în Uniunea Europeană la frecvența bețiilor, potrivit Eurostat. 35% dintre concetățeni recunosc că au obiceiul să bea peste măsură cel puțin o dată pe lună. Doar danezii îi întrec, arată statistica europeană.

Totuși, în ceea ce privește consumul zilnic de alcool, Portugalia, Spania și Italia ocupă primele locuri în clasament. Însă cetățenii acestor țări nu exagerează cu băutura.

Eurostat a mai constatat că, odată cu înaintarea în vârstă crește și consumul zilnic de alcool. Cel mai puțin beau persoanele cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani și cel mai mult, cele de peste 75 de ani. 

Policlinica Buna Vestire Craiova

În toate statele UE, bărbații au băut alcool mai des decât femeile. 

Potrivit specialiștilor, efectele pe termen scurt ale consumului de alcool pot da senzația că sunt pozitive – relaxare, diminuarea stresului, reducerea inhibiției, în unele cazuri. Pot fi însă și probleme de memorie pe termen scurt pentru unii consumatori, poate fi afectată coordonarea, vederea.

În schimb, pe termen lung, un consum toxic sau chiar un consum moderat de alcool poate dezvolta toleranță și acesta este cel mai mare risc. Sunt anxios, am supărare, încerc să o înec cu alcool, cum se zice în popor, și se dezvoltă toleranța care duce automat către un consum crescut de alcool și în final la dependență. Pot apărea probleme de concentrare, probleme de memorare, probleme de integrare în grupul social sau profesional.

Însă, datele Eurostat nu reflectă întrutotul realitatea și sunt „extrem de optimiste”, spune psihiatrul Călin Bârleanu. În România profundă, în mediul rural, situația este și mai gravă: femeile consumă alcool laolaltă cu bărbații și de multe ori și copiii încep să consume de la vârste foarte mici. 

Pe de altă parte, în multe state, inclusiv în România, socializarea este suprapusă peste consumul de alcool, a mai spus specialistul la Digi24.

Politica