sâmbătă, mai 4, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Investiții pentru mediul înconjurător. Tinerii ingineri și fermieri doljeni, susținuți să acceseze fonduri europene

La conferința de vineri a partidului USR-PLUS Dolj, cele mai multe dintre subiectele din agendă au punctat importanța protejării mediului înconjurător, pentru care Uniunea Europeană pregătește proiecte ce nu trebuie trecute cu vederea.

Despre agricultura doljeană și modalitățile prin care putem avea grijă de ea și, în același timp, să-i fructificăm potențialul, a vorbit deputatul de dolj Daniel Gheba. Potrivit acestuia, datorită protejării mediului înconjurător, oamenii pot un stil de viață sănătos și sustenabil.

„Legat de agricultură și schimbările climatice, vreau să vă spun că trăim într-o perioadă în care relația omului cu mediul este din ce în ce mai slabă. Un timp îndelungat nu a fost necesar să ne ocupăm de pierderea fertilității pământului, de pierderea biodiversității sau de schimbările climatice.

Policlinica Buna Vestire Craiova

De-a lungul timpului, omul a încerc să adapteze mediul la necesitățile lui, iar acest lucru a dus la un dezechilibru la nivelul factorilor biotici și abiotici. Acum însă, aceste probleme sunt de actualitate și trebuie să le tratăm cu seriozitate.

Clasa politică din România este conștientă de acest lucru, însă nu acționează în consecință pentru a înlătura efectele dramatice la care ne expunem. Vreau să vă zic că depinde de fiecare dintre noi să punem în practică o politică agricolă sustenabilă pe scară largă și în acest sens, cei care cultivă pot fi motorul schimbării care este un model mai durabil. Să luăm un exemplu concret – pierderea fertilității solului este dată de practici precum tăierea pădurilor, dispariția biodiversității, prelucrarea intensă a solului sau utilizarea produselor chimic precum îngrășemintele. Aceste practici, pe lângă distrugerea biodiversității și sărăcirea solului, eliberează foarte mult CO2 în atmosferă.

Astfel, pentru a ieși din această schemă, ne putem imagina o societate bazată pe principii opuse, încercând să tindem către un model al societății care consumă foarte multă energie, ceea ce ar însemna să nu mai folosim atât de mult combustibili fosili, o piață de desfacere pentru agricultură la scară mică. Trebuie să avem o cultură a reciclării, o cultură a refolosirii, iar acest lucru depinde de fiecare dintre noi.

Responsabilitatea producătorilor, oricât de mică ar fi, este de a crește rolul sustenabil și de a implementa practici durabile și regenerative. Acest lucru trebuie luat în calcul de orice cultivator, ca începând din propria grădină și până în marile ferme.

Este la fel de importantă responsabilitatea de a încuraja consumatorii să aprecieze agricultura la scară mică, producătorii locali care cultivă în mod eco-durabile.

Trebuie ca acest mesaj să ajungă la cât mai mulți, să răspândim cât mai mult aceste practici și să cerem mai multe de la cei care guvernează. În vizitele mele făcute la stațiunile de cercetare din Dolj i-am încurajat pe tinerii ingineri să apeleze la o agricultură modernă și aplicată pe noile directive europene. Să dezvolte hibrizi automatizați la zona noastră, rezistenți la dăunători. Să nu piardă nicio clipă din vedere posibilitatea de a atrage fonduri europene pentru o agricultură modernă pentru viitorul țării noastre.

Nu știu dacă în aceste luni de mandat am făcut multe sau puține, dar nu mă voi opri din a sprijin producătorii locali și stațiunile de cercetare”, a subliniat Daniel Gheba.

Tranziția spre o economie verde, pregătită de consilierii locali USR-PLUS

Pe de altă parte, implicarea consilierilor locali în acțiunile de mediu constituie un punct forte în mandatul acestora. Președintele Biroului Județean USR-PLUS și consilierul local, Cezar Drăgoescu, a amintit despre investițiile administrației locale  craiovene în acest sens și finanțarea tranziției către o economie verde.

„Ne bucurăm că europarlamentarii noștri se implică în probleme cetățenilor din Dolj și Craiova. Nu știu dacă știați, dar până în 2050, Uniunea Europeană este primul bloc care și-a asumat să fie neutru din punct de vedere climatic. În acest sens, în următorii ani se vor investi undeva la aproape 100 de miliarde de euro prin Pactul Ecologic European, astfel încât tranziția către o economie verde să fie echitabilă și justă, pentru că în funcție de fiecare zone, undeva trebuie investit mai mult, iar altundeva, mai puțin, astfel încât lucrurile să meargă bine.

Totodată, prin PNRR se va investi pentru această tranziție undev  la 14 miliarde de euro și bineînțeles că nici administrația craioveană nu stă pe loc. Noi, consilierii locali, funcționăm ca un catalizator pe mediu și pe această tranziție către o economie verde. Chiar luna trecută, colegul nostru Eduard Cîrceag a avut un proiect susținut de toată lumea prin care s-a aprobat înființarea a nouă stații de reîncărcare electrică. Totodată, susținem achiziția de autobuze electrice. Tot prin fonduri europene avem un proiect prin care vom monta senzori pentru depistarea calității aerului în tot municipiul Craiova, urmând ca tot în această notă ne-am propus ca toate noile construcții, blocuri, să aibă cel puțin un perete verde, cu plante agățătoare sau arbori.

Mai mult, așteptăm ghidurile pe fonduri europene pentru a accesa bani pentru panouri fotovoltaice pe care intenționăm să le punem atât în școli, cât și pe spitale din Craiova. Avem în plan și investițiile privind colectarea selectivă, care acum este la început și sunt anumite sincope, dar sperăm că pot fi considerate lucruri firești, având în vedere că este un nou mod de colectare și este nevoie de o perioadă de acomodare.

Ceea ce vreau să subliniez este faptul că noi, ca și parte a Consiliului Local, suntem proactiv și preocupați de această problemă de mediu și avem soluții și proiecte, însă pentru multe dintre ele așteptam apariția ghidurilor pentru a accesa fondurile europene”, a adăugat Cezar Drăgoescu.

Politica