joi, mai 2, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Raită prin viață. Despre noi: Despre unii pungași, proști și suferinzi de boala „Carre – jigodia” de la unele asociații de proprietari

„Românul, neamul nevoii” – M. Eminescu

Pentru a veni în întâmpinarea tuturor celor implicaţi în procesul de constituire şi funcţionare a asociaţiilor de proprietari care se vor constitui ca urmare a aplicării Legii locuinţei nr. 114/1996, cu modificările ulterioare; în baza Hotărârii Guvernului nr. 507/1997 pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 456/1994 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului, ministrul lucrărilor publice şi amenajării teritoriului emite următorul ordin:
1. Se aprobă Precizările privind constituirea, înregistrarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari.
2. Asociaţiile de locatari vor lua măsuri pentru punerea în aplicare a precizărilor şi pentru transformarea asociaţiilor respective sau a unei părţi dintre acestea în asociaţii de proprietari.
3. Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, prin grija Direcţiei lucrări publice şi locuinţe, şi intră în vigoare la data publicării lui.
Urmează LEGEA nr. 230 din 6 iulie 2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari (actualizată la data de 15 martie 2015).       Legea 196/2018 la care vom face referire mereu în demersul nostru de a face lumină în „afacerile” unui patron al „Asociaţiei 15 srl”, asemeni Legii 230/2007, vine doar să ordoneze şi să clarifice „mai accesibil” prevederile iniţiale în domeniul acesta, vast ca populaţie (cam 50% din populaţia ţării), condominii (toate blocurile, vechi ori noi), şi „actorii” care vor „interpreta” Legea.
LEGEA Nr. 196/2018 din 20 iulie 2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, având ca
EMITENT: PARLAMENTUL ROMÂNIEI, PUBLICATĂ ÎN: MONITORUL OFICIAL NR. 660 din 30 iulie 2018, adoptă Legea care prevede printre altele:
CAPITOLUL I

Dispoziții generale, definiții
ART. 1
(1) Prezenta lege reglementează aspectele juridice, economice și tehnice cu privire la:
a) înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari din cadrul condominiilor formate din cel puțin 3 unități de proprietate imobiliară;
b) administrarea, întreținerea și folosirea imobilelor sau grupurilor de imobile din condominii care au în structura lor locuințe sau spații cu altă destinație decât aceea de locuință, aflate în proprietatea a cel puțin 3 persoane fizice sau juridice, fiecare proprietar având o proprietate individuală și o cotă-parte indiviză din proprietatea comună.
(2) Prezenta lege se aplică proprietarilor, chiriașilor, asociațiilor de proprietari și asociațiilor de chiriași din condominii.
SECȚIUNEA 1
Definiții
CAPITOLUL II
Înființarea și înregistrarea asociației de proprietari.
ART. 11
(1) Asociația de proprietari este forma juridică de organizare și de reprezentare a intereselor comune ale proprietarilor dintr-un condominiu, cu personalitate juridică, fără scop lucrativ, înființată în condițiile prezentei legi, care are ca scop administrarea, exploatarea, întreținerea, repararea, reabilitarea și modernizarea proprietății comune, menținerea în stare bună a imobilului, respectarea drepturilor și asumarea obligațiilor de către toți proprietarii.
ART. 13
(1) Asociația de proprietari se înființează prin acordul scris a cel puțin jumătate plus unu din numărul proprietarilor dintr-un condominiu.
(4) Statutul asociației de proprietari stabilește modul de organizare, regulile generale de funcționare și atribuțiile asociației de proprietari, ale adunării generale, ale comitetului executiv, cenzorului/comisiei de cenzori și administratorului de condominii, denumit în continuare administrator, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.
ART. 20
(1) Fiecare asociație de proprietari este obligată să dețină un singur cont bancar.
ART. 29
(1) În cazurile în care unul dintre proprietari împiedică, cu rea-credință și sub orice formă, folosirea normală a condominiului, sau a unor părți componente, potrivit destinației acestora, și creează prejudicii celorlalți proprietari, proprietarii prejudiciați sau orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său se poate adresa în scris președintelui, comitetului executiv al asociației de proprietari și instituțiilor cu atribuții privind respectarea ordinii și liniștii publice sau, după caz, instanțelor judecătorești.
(2) Dacă o hotărâre a adunării generale a asociației de proprietari, o decizie a comitetului executiv sau a președintelui este contrară prevederilor prezentei legi sau este de natură să prejudicieze interesele proprietarilor, aceștia sau orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său poate sesiza cenzorul/comisia de cenzori, compartimentele prevăzute la art. 10 sau, după caz, poate solicita instanțelor judecătorești anularea în tot sau în parte a hotărârii/deciziei și/sau repararea pagubei cauzate.
(3) Orice persoană sau orice proprietar care se consideră vătămată/vătămat într-un drept al său din cauza neîndeplinirii sau îndeplinirii defectuoase a atribuțiilor de către președinte, membri ai comitetului executiv, cenzor/comisia de cenzori sau de către administrator se poate adresa în scris compartimentelor prevăzute la art. 10 sau, după caz, instanțelor judecătorești.
ART. 32
(1) Proprietarii sunt obligați să ia măsuri pentru consolidarea și modernizarea condominiului, modernizarea echipamentelor, instalațiilor și dotărilor aferente, montarea contoarelor pentru individualizarea consumurilor la nivel de proprietate individuală, reabilitarea termică în scopul creșterii performanței energetice, precum și reabilitarea structural-arhitecturală a anvelopei condominiului pentru creșterea calității arhitectural-ambientale a acestuia, potrivit prevederilor legale, în condițiile menținerii aspectului armonios și unitar al întregului condominiu, indiferent de natura intervențiilor.
CAPITOLUL VI
Administrarea condominiilor
ART. 63
Administrarea, exploatarea, întreținerea, repararea, reabilitarea și/sau modernizarea, după caz, a proprietății comune aferente condominiului sunt în sarcina asociației de proprietari, iar cheltuielile legate de aceste activități reprezintă cheltuieli comune.

Policlinica Buna Vestire Craiova

***
Am citat din legislaţia în domeniu pentru a ne lămuri cât de cât în ceea ce priveşte „șeicărismele srl-iste” ale ipochimenului preşedinte care a domnit de la apariţia primei legi privind asociaţiile și până în anul de graţie 2019, când m-am găsit eu, ca şi când n-aş fi avut alte treburi, să conving Adunarea generală că e un impostor, comiţând înşelăciuni în lanţ pentru o mulţime de foloase necuvenite, cum vom demonstra în continuare, cu actele pe masă.
Azi, mai iată una:
Acoperişul unui bloc din condominiul păstorit de „marele preşedinte șeicaru”. S-a opus anvelopării pe fonduri europene, cheltuielile totale ale proprietarilor pentru aceasta fiind de doar 25%, adică egale cu diferenţa plătită la gaze pe trei luni pe an, iarna, (120 lei/lună la blocuri anvelopate per 600 lei/lună la blocuri neanvelopate) ca să facă pe cont propriu acest acoperiş (vezi foto) prin care plouă până la etajul 2. Dacă nu mă credeţi veniţi la bloc M25 şi veţi vedea „șeicărisme” de secol XXI în zona zero, pe Dealul Spirei. Ceea ce vedeți are implicații penale şi vom face plângere pentru despăgubiri. Detalii în Jurnalul Olteniei de miercuri.

Politica