miercuri, mai 8, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Craiova. 106 ani de la înființarea Muzeului Olteniei

În urmă cu 106 ani, la 1 aprilie 1915, lua naștere Muzeul Olteniei. Înfiinţat  din iniţiativa profesorului de istorie Ştefan Ciuceanu, prin emiterea Ordinul de înființare a instituției muzeale de către prefectul Constantin N. Popp, continuator direct al Muzeului Regional de Antichităţi şi Etnografie, Muzeul Olteniei devine un “muzeu peren” datorită eforturilor neîntrerupte de tezaurizare a culturii materiale, spirituale şi a evenimentelor memorabile.

Crearea acestui muzeu a fost o provocare pentru autorităţi, dar şi pentru specialişti, deoarece a reprezentat o proiecţie, mai concentrată, a unui discurs muzeal integrat al secțiunilor de istorie, etnografie și științele naturii din Oltenia.

Fundamentarea ca instituţie muzeală a fost determinată de acţiunile unor personalităţi politice şi de artă ale Craiovei, precum: Alexandru şi Aristia Aman, Nicolae P. Romanescu, primar al Craiovei, Ştefan Ciuceanu, Elefterie Cornetti, Marin Demetrescu, Marius Metzulescu, C.S. Nicolăescu Plopşor, Alfred Vincenz.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Un moment important în funcţionarea muzeului, l-a constituit anul 1928, când s-a hotărât ca Muzeul de Istorie Naturală a Craiovei, ce gestiona colecţiile Muzeului Regional de Antichităţi şi Etnografie, să funcţioneze sub denumirea de Muzeul Regional al Olteniei, condus de profesorul Marin Demetrescu.

În acest context, specialiştii muzeului craiovean au devenit creatorii primei instituţii de cercetare ştiinţifică, arheologică, etnografică, de ştiinţele naturii, cei care au redactat primele monografii, reviste şi studii de specialitate.

Vreme îndelungată, din 1915, şi până la înfiinţarea Universităţii din Craiova, muzeul a fost singura instituţie care şi-a propus să cerceteze istoria, etnografia, flora şi fauna zonei, a fost cel care a militat cu toată forţa pentru a împiedica distrugerea sau înstrăinarea mărturiilor care atestă cultura şi civilizaţia poporului român.

Dacă în anul 1927, muzeul deţinea 1050 piese de patrimoniu, la sfârşitul anului 2020, patrimoniul Muzeului Olteniei a ajuns la peste 240.000 bunuri culturale, multe dintre ele de foarte mare valoare istorică şi artistică.

După anul 1989, eforturile specialiştilor din muzeu s-au îndreptat spre consolidarea, restaurarea şi modernizarea sediilor, urmând apoi organizarea expoziţiilor permanente pe baza bogatului patrimoniu existent. Realizate într-o manieră modernă, accesibilă diferitelor categorii de vizitatori, expoziţiile reprezintă o invitaţie adresată tuturor iubitorilor de frumos.

În discursul muzeografic al ultimilor ani, Muzeul Olteniei a fost sprijinit constant de către Consiliul Judeţean Dolj, în subordonarea şi administrarea căruia se află.

Și misiunea Muzeului Olteniei continuă frumos și constructiv pentru valorificarea potențialului covârșitor pe care patrimoniul local îl deține, și subliniem ori-de-câte-ori avem ocazia obiectivele pe care le dezvoltăm în prezent, respectiv: Cula Cernătescu (Comuna Cernătești –Dolj), Cula Izvoranu- Geblescu (Comuna Brabova –Dolj), monumente istorice remarcabile ce reconfirmă importanța conexiunii comunităților locale cu patrimoniul lor, cu necesitatea valorificării și păstrării zestrei culturale deținute.

Foto: Facebook/ Muzeul Olteniei

Politica