sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Vâlcea. Medic UPU, condamnat pentru ucidere din culpă

Medicul specialist, dr. Claudia Niţă, de la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) Vâlcea, a fost condamnată într-o primă instanță pentru ucidere din culpă, după patru ani de la tragedie. Un pacient a făcut șoc anafilactic din cauza unui medicament.

Fapta s-a petrecut în martie 2017, când soţia unui preot a ajuns la Urgenţe în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Râmnicu Vâlcea, pentru că nu se simţea prea bine. Femeia suferea de astm bronşic, dar nu-şi putea explica starea de slăbiciune, motiv pentru care a mers la spital.  

Deşi în fişa de internare s-a specificat faptul că este alergică la Agocalmin, câteva minute mai târziu i s-a administrat Algifen. A intrat în şoc anafilactic şi la scurt timp a murit, scrie adevarul.ro

Policlinica Buna Vestire Craiova

În urma cercetărilor, în 2019 autoritățile au întocmit dosar penal şi medicul a fost trimis în judecată.

În acest context, dr. Claudia Niţă a fost condamnată, luni, la o pedeapsă cu închisoarea de doi ani şi patru luni, cu suspendare, şi muncă în folosul comunității, fie în cadrul Arhiepiscopiei Râmnicului, fie la o grădiniță din oraș. Sentința nu este definitivă şi poate fi atacată în apel, în curs de 10 zile.

Instanța a acordat despăgubiri atât soțului cât şi fiicei cuplului (câte 50.000 de euro fiecare), dar şi fratelui acesteia (25.000 de euro). 

Algifenul care i s-a administrat pacientei care a făcut şoc anafilactic este acelaşi cu Agocalminul, ambele au ca substanţă activă metamizolul sodic.

La Consiliul de Etică al Spitalului Judeţean, de-a lungul timpului, au fost depuse mai multe reclamaţii, din partea unor pacienţi sau aparţinători nemulţumiţi de comportamentul doctoriţei.  Medicul UPU, Claudia Niţă, mai are pe rol încă un dosar penal de „confirmare redeschidere urmărire penal, în care până acum doi judecători au formulat cereri de abţinere de la judecarea cauzei penale. 

Politica